Očekuju vas velike PROMENE: Kako izgledaju prvih 24 sata nakon POROĐAJA?

Evo kroz šta sve žena prolazi tokom i nakon porođaja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Porođaj je jedan od najlepših trenutaka za svaku majku jer u tim trenucima upoznaje svoju najveću ljubav za ceo život, ali i njeno telo prolazi kroz veliku transformaciju kako bi mogla da rodi.

Ako iščekujete porođaj, sigurno se pitate i šta možete da očekujete nakon njega, kada je vaše telo i zdravlje u pitanju. Evo šta majka prolazi u prvih 24 sata nakon vaginalnog porođaja.

Šta se dešava u porođajnoj sali kada se porodim?

Nakon vaginalnog porođaja, babica će vam dati bebu da stavite na svoje grudi kako bi se odmah ostvario kontakt ‘koža na kožu’, a onda ćete roditi i posteljicu. Dok mazite vašu bebu, babica ili lekar će vam pregledati perineum i vaginu da vide da li imate rane koje treba da se zašiju.

Babica će vam proveriti puls i krvni pritisak, gubitak krvi kroz vaginu i čvrstinu vašeg fundusa (vrha materice). Takođe će obaviti temeljnu proveru bebe od glave do pete.

Ako želite da dojite bebu, babica će vam pomoći da to uradite odmah, još dok ste na porođajnom stolu.

Koliko ostajem u porođajnoj sali?

Nakon normalnog vaginalnog porođaja, verovatno će vas u porođajnoj sali zadržati oko 2 sata. Nakon toga će vas prebaciti na odeljenje, u sobu.

Koje fizičke promene mogu da očekujem u prva 24 sata?

Kako ćete se osećati nakon porođaja ne može niko da vam kaže, jer i to zavisi od žene do žene, od njenog organizma, psihičkog stanja ali i toga kako je prošao porođaj. Možda ćete se osećati uzbuđeno, isrpljeno, emocionalno iscrpljeno ili sve zajedno, ali to je normalno jer ste upravo prošli kroz veliki događaj koji vam je promenio život.

Imaćete krvarenje iz vagine koje je poznao pod nazivom ‘lohije’. Tokom prva 24 sata, krvarenje je slično obilnim menstruacijama, a možete primetiti i ugruške. Ako su ugrušci veći, obavestite medicinsko osoblje. Krv ćete gubiti narednih 4 do 6 nedelja, i to se dešava zbog čišćenja materice.

Foto: Shutterstock

Neke žene imaju bolove nakon porođaja jer materica počinje da se skuplja kako bi se vratila na veličinu koju je imala pre trudnoće. Neke žene te bolove opisuju kao porođajne, a neke kao blage do umerene menstrualne bolove. Ako ste upravo rodili drugu ili treću bebu, možete da očekujete i da će ovi bolovi biti jači nego posle prvog porođaja. Topla obloga na leđima ili na stomaku može da vam pomogne, a možete pitati i medicinsko osoblje za lek koji smete da pijete kako biste ublažili bol. Nikada ne uzimajte lekove na svoju ruku, posebno ako dojite bebu.

Vaš perineum (deo oko vaginalnog otvora i anusa) može da bude otečen u prvih 24 sata nakon porođaja. Ovu neprijatnost možete da smanjite tako što ćete:

1. Odmarati – lezite da bi se smanjila bol i napetost.

2. Koristiti led – stavljajte paket leda na svakih 2 do 4 sata, i držite ga na tom mestu 20 minuta kako biste smanjili otok.

3. Vršiti kompresiju – Nosite 2-3 uloška i preko njih čvrst donji veš kako biste vašim mišićima obezbedili dodatnu podršku.

4. Vežbati – Započnite vežbe za karlično dno čim budete mogli, ali svakako u prvih nekoliko dana.

Ako imate bolove u perineumu, pitajte medicinsko osoblje za lekove koji mogu da vam ublaže bol. Ako imate konce, oni će da ispadnu u toku od 1 do 2 nedelje. To područje redovno perite pod tušem i nežno osušite. Najbolje bi bilo da se perete posle svakog korišćenja toaleta.

Jedite puno vlakana i pijte dosta vode kako bi vam stolica omekšala i kako ne biste imali problem pri pražnjenju creva. Izbegavajte da se naprežete u toaletu i zatražite laksativ ako primetite da imate zatvor.

Pre nego što odete kući imaćete ginekološki pregled, kako bi se uverili da je sve u redu i da nema nikakvih znakova traume.

Dojke će početi da proizvode mleko. Prvo mleko se zove kolostrum, žućkaste je boje i proizvodi se u malim količinama. Nemojte da brinete o količini mleka jer je bebin želudac vrlo mali, i to što proizvodite joj je najverovatnije dovoljno.

Nakon otprilike 3 dana bićete otpušteni kući sa bebom, naravno uz saglasnost ginekologa, neonatologa i svih stručnjaka koji će detaljno pregledati i vas i vašu bebu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar