Stiže jako naoblačenje sa PLJUSKOVIMA: Objavljena najnovija PROGNOZA za narednih sedam dana

Maksimalna temperatura dostigla juče je u centralnim predelima Srbije 20 stepeni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajkovic

Nakon što je juče bio topao dan sa temperaturom od prijatnih 20 stepeni, od sutra nas očekuje pogoršanje vremenskih prilika. U narednom periodu se očekuje česta aktivnost ciklona, uz česte padavine i vetrovito vreme, a od vikenda i za desetak stepeni hladnije, uz sneg na planinama.

Maksimalna temperatura dostigla juče je u centralnim predelima Srbije 20 stepeni. Najtoplije je bilo u Kragujevcu, dok je u Beogradu bilo 18 stepeni.

– S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za ovo doba godine od osam do 12 stepeni, vidimo da su one za sedam-osam stepeni više od proseka za sredinu novembra. Za razliku od jučerašnjeg, pravog prolećnog dana, današnji dan biće svežiji i uz dotok nešto vlažanije vazdušne mase, pa se ponegde na severu Vojvodine očekuje slaba kiša. U većini ostalih predela Srbije očekuje se promenljivo oblačno i suvo vreme sa sunčanim intervalima, a ponegde se očekuje i duže zadržavanje magle ili niske oblačnosti, naročito na severozapadu i istoku Srbije, u Negotinskoj Krajini – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

U košavskom području danas će duvati umeren do jak jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura biće od 12 do 18, u Beogradu do 15 stepeni.

– U sredu se preko našeg područja očekuje premeštanje ciklona iz Đenovskog zaliva dalje na istok, preko Panonske nizije. Pre podne u severnim, a sredinom dana, poslepodne i uveče i u ostalim predelima Srbije, očekuje se jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, u Bačkoj severozapadni. Veći deo Srbije biće u toplom sektoru ciklona, uz maksimalne temperature od 14 do 18 stepeni, dok će Bačka i zapad Srema biti u hladnijem sektoru ciklona, uz maksimalne temperature do 12 stepeni – dodaje Đurić.

I u četvrtak će u Srbiji pod uticajem ciklona biti oblačno sa kišom, uz skretanje vetra na severozapadni, pa će sa severa i iz oblasti Alpa doći i do prodora hladnije vazdušne mase. Maksimalna temperatura biće od 10 stepeni na severu do 16 na jugu Srbije. Krajem dana očekuje se prestanak padavina.

– U petak ujutru biće tmurno i hladno, u većini predela i sa maglom. Tokom dana biće oblačno i uglavnom suvo. Sve više će jačati ciklon iznad Đenovskog zaliva, koji će se tokom dana premeštati preko Italije ka centralnom Jadranu. Vetar će u Srbiji biti u skretanju na jugoistočni i krajem dana u košavskom području biće u pojačanju. Maksimalna temperatura zbog priliva nešto toplije vazdušne mase sa juga i sa Mediterana biće od 11 do 17, a tmurno i hladnije biće u Negotinskoj Krajini, sa temperaturom do 10 stepeni. Krajem dana na zapadu i jugozapadu Srbije, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima očekuje se jače naoblačenje sa kišom – objašnjava meteorolog.

Tokom vikenda Srbija će nalaziti pod uticajem veoma snažnog ciklona, koji će se sa Jadranskog mora premeštatai preko našeg područja dalje na istok. Vazdušni pritisak biće znatno ispod normale i biće veoma vetrovito.

U svim predelima Srbije tokom vikenda biće oblačno sa kišom i uz obilnije padavine, dok se na planinama očekuje sneg, uz formiranje snežnog pokrivača. Na istoku Srbije biće uslova za ledenu kišu ili sneg. Na jugu i jugoistoku Srbije duvaće južni vetar, a u ostataku Srbije umeren do jak istočni i severoistočni, u nedelju i jugoistočni. U košavskom području očekuju se olujni udari, naročito u nedelju, pa se u Beogradu, Pomoravlju i u Podunavlju očekuju olujni udari više od 80 km/h, a na jugu Banata i više od 100 km/h. Maksimalna temperatura u će se subotu kretati od osam do 12 stepeni.

– Ciklon će u nedelju u svom zadnjem delu da uslovi prodor još hladnije vazdušne mase sa severa i sa istoka, pa će maksimalna temperatura u nedelju biti od četiri stepena na severu do 12 na jugu Srbije, u Beogradu do šest stepeni, na planinama i na istoku Srbije oko nule. U svakom slučaju, vikend će doneti veoma burne meteorološke prilike i u zavisnosti od dalje promene kretanja centra ciklona zavisiće i koliko će se vremenska situacija menjati. U ponedeljak će ciklon nastaviti put dalje na istok i nalaziće se svojom centrom iznad Crnog mora. U Srbiji će i dalje biti oblačno i veoma hladno sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Vetar će biti u slabljenju i u skretanju na severozapadni. Maksimalna temperatura biće od pet do 10, u Beogradu do šest stepeni – ističe Đurić.

U utorak se očekuje stabilizacija vremena, pa se očekuje suvo vreme, uz tmurna i maglovita jutra. Jutarnja temperatura biće od nula do pet, ponegde i uz jutarnji mraz, a maksimalna dnevna biće od šest do 10, u Beogradu oko osam stepeni.

– Dakle, od sutra sledi pet do sedam dana veoma česte ciklonske aktivnosti sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora, koji će se premeštati dalje na istok preko našeg područja. Dakle, od sutra se uz uticaj ciklona očekuje pogoršanje vremena, uz česte i obilnije padavine, što bi skoro u svim predelima dovelo do prekida aktuelne jesenje suše koja traje ceo oktobar i prvu polovinu novembra. Sreda i četvrtak doneće 10 do 20 milimetara padavina po kvadratnom metru, a od petka uveče do ponedeljka bi u većini predela palo od 20 do 40 milimetara, lokalno i više od 50 milimetara i to najvećim delom tokom vikenda, kada bi na planimama palo i preko 20 centimetara snega. Kada je reč o temperaturama, narednih dana očekuje se postepeni pad, a od vikenda i jače zahlađenje, pri čemu bi temperature pale i na vrednostri ispod proseka za ovo doba godine. Sve u svemu, nakon veoma sušnog i toplog oktobra i prve polovine novembra, naredni dani konačno će poprimiti karakteristike novembra i kasne jeseni – zaključuje meteorolog.

BONUS VIDEO:Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar