Stručnjaci otkrivaju: Ako vam je potrebna POZADINSKA buka dok nešto radite, verovatno imate OVAJ problem

Nesvesno gurate probleme "pod tepih"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Verovatno ste primetili da neki ljudi jednostavno ne mogu da funkcionišu dok nešto rade ako u pozadini ne svira muzika ili se, na primer, ne čuje televizor.

U pitanju je pozadinska buka koja im pomaže da se lakše fokusiraju na posao, a evo šta kažu stručnjaci na tu temu.

– Pozadinska buka se koristiti u pokušaju da se odvrati pažnja ili izbegnu neugodne emocije i misli – objašnjava klinička psihološkinja i glavna medicinska službenica u “Big Health-u”, digitalnoj terapeutskoj kompaniji koja pruža pomoć kod nesanice i drugih problema, Džena Karl. Pozadinska buka u većini slučajeva ljudima služi kao određena distrakcija.

– U suštini, punimo svoj kapacitet pažnje do maksimuma drugim stimulansima, u pokušaju da nam ne preostane resursa za stvari koje pokušavamo izbeći – dodaje Džulija Karlsted, savetnica koja se specijalizovala za anksioznost i perfekcionizam. Međutim, postoji jedan problem. Stručnjaci upozoravaju na štetne posledice izbegavanja emocija na ovakav način.

Foto: Shutterstock

– Želite naći vremena da se kasnije vratite svojim mislima kako biste ih procenili i osetili šta one tačno izazivaju u vama – objasnila je Karlsted koja još i dodaje kako njihovo izbegavanje može pogoršati vaš problem.

– Ako se nađete u situaciji da uvek odvraćate pažnju od neugodnih misli ili ih izbegavate, to može pojačati teskobu koja stoji iza tih misli. U osnovi, niste u stanju rešiti je, samo je uvek iznova gurate pod tepih. Iako je to razumljivo, nije ni od kakve pomoći. Odvlačenje pažnje treba koristiti s namerom. Dobro je obuzdati ruminativno razmišljanje i zabrinutost, ali takođe morate da priznate da postoje i negativne emocije u pozadini i da ih se rešiti zdravim putevima – zaključuje ona.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, citymagazine.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar