Najnovija PROGNOZA srpskog meteorologa: Evo do kad će trajati suša, a kad stiže zahlađenje

Razvoj vremena u drugom delu nedelje je, ističe, neizvestan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto:Shutterstock

Za vikend prohladno, ali uglavnom suvo, povremena kiša ponegde na jugu. Početkom sledeće nedelje stabilno uz moguću pojavu magle. Od srede se očekuje promena vremena – jačanje vetra, naoblačenje – dok je posle 18. novembra i dalje moguće jače, ali verovatno prolazno zahlađenje, najavljuje meteorolog Marko Čubrilo.

– Danas će nad većim delom reigona biti umereno oblačno i uglavnom suvo, dok će slabih padavina biti samo ponegde na jugoistoku regiona. Nad severom regiona više sunca. Vetar slab do umeren, severni i severozapadni, a duž Jadrana jaka bura. Dnevni maksimum od +9 do +15 stepeni Celzijusa – navodi Čubrilo u objavi na Fejsbuku.

Dodaje da je za vikend na severu moguće duže zadržavanje magle i niskih oblaka. Vetar na jugu će biti pojačan, severoistočni i istočni, a nad ostalim predelima slab. Dnevni maksimum ponovo od +9 do +15 stepeni Celzijusa.

Drugi dan vikenda i prva dva dana sledeće nedelje donose suvo i stabilno vreme. Dnevni maksimum uglavnom od +11 do +16,a u predelima sa maglom oko +8 stepeni Celzijusa.

Oko srede sledeće nedelje modeli sugerišu nadiranje vlažnog, ali relativno toplog vazduha sa jugozapada, ali spuštanje hladnog vazduha sa severoistoka.

Razvoj vremena u drugom delu nedelje je, ističe, neizvestan.

– Za sada deluje da će oko srede još biti dosta toplo, posebno nad fenskim delom regiona, ali uz naoblačenje sa kišom. Zatim u četvrtak promenjljivo oblačno uz povremenu kišu i malo hladnije. Maksimumi ovog dana verovatno od +7 do +13 stepeni Celzijusa.

Od narednog petka pa do oko 21. novembra stoji signal za moguće spuštanje vrlo hladnog vazduha sa severoistoka Evrope uz razvijanje ciklona nad Jadranom. Od tačnog položaja ciklona će u velikoj meri zavisiti količina hladnog vazduha koja bi ka našem regionu pristizala sa istoka i severoistoka, preko Vlaške nizije u Rumuniji. To znači da bi jače zahlađenje prvo zahvatilo Srbiju, tačnije njen istok, a zatim se širilo dalje ka jugozapadu regiona – navodi.

Napominje da postoji mogućnost da oko 19. novembra bude snega ispod 300 metara nadmorske visine, posebno na istoku regiona i to će biti prvo jače zahlađenje ove jeseni sa pojavom snega i u nizijama.

– Kako smo još daleko od te sinoptičke postavke sigurno će biti izmena u oba smera, kako ka toplijem tako i ka hladnijem scenariju i tek oko naredne srede bi se detaljni mogli znati – ističe Čubrilo.

Dodaje da svakako deluje da ukoliko do tog zahlađenja i dođe, ono ne bi bilo dugotrajno. Međutim, krajem ovog i početkom sledećeg meseca ima izgleda za jače ali i dugotrajnije zahlađenje koja bi nam moglo doneti češću pojavu snega i u nizijama.

– Ono što je trenutno izvesno je da se oko 15. novembra prekida period dugotrajne suše i da sledi znatno češća pojava padavina – najavljuje.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar