OBJEKTIV INTERVJU – Velika matura za Zvezdinu decu: Rendulićev “razred” želi evropsko čudo!

Nema boljeg "ispitivača" od Holanđana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022, Shutterstock

Zvezdina akademija već godinama diže lestvicu kvaliteta i trudi se da iškoluje prave fudbalske odlikaše.

Skupila su crveno-bela deca petice u domaćem prvenstvu, ali sada je vreme za završni ispit. Za veliku maturu.

Nema boljeg “ispitivača” od Holanđana, bar kada je u pitanju juniorski fudbal. Zvezdin protivnik u drugom kola UEFA lige mladih je ekipa AZ Alkmara. Prvi meč u Holandiji je pokazao dva lica ekipe Zorana Rendulića. Od depresije do euforije za samo 45 minuta. Nakon sumornog prvog poluvremena, usledila je rapsodija crveno-belih, koji su preko Jovana Mijatovića i Alekseja Vukičevića došli do 2:2 i sada sa opravdanim optimizmom dočekuju revanš.

– Rezultat je sigurno najveći dobitak iz utakmice u Holandiji. Sigurno da nas čeka duplo jača utakmica, jer igramo protiv preozbiljne ekipe, koja ima svoj sistem, šablone, dugo su zajedno. Škola AZ Alkmara je prepoznatljiva i nisu slučajno šampioni Holandije – rekao je Rendulić, trener Zvezdinih omladinaca, na početku razgovora za Objektiv.

Rendulić kao da je svojoj ekipi dao eliksir na poluvremenu, jer je u prvih 45 minuta izgledalo kao da nemaju šta da traže protiv AZ Alkmara. Posle pauze su izašli na teren kao 11 malih Supermena i potpuno promenili stvari u svoju korist.

– To neka bude mala tajna. Prvo poluvreme nismo radili ništa što smo se dogovorili. Nema veze ko je protivnik, mi moramo da odradimo ono što smo se dogovorili. Oni su nas spustili u nisku zonu, ali smo i to vežbali, međutim nismo bili dobri sa loptom i bez lopte. Bili smo inferiorni. Kada smo postigli prvi gol i kada smo spojili nekoliko pasova na njihovoj polovini, onda nam se samopouzdanje podiglo i videli su da mogu. Mnogo nam je značila utakmica sa Sportingom koju smo imali sedam dana pre AZ Alkmara. Jesu Holanđani favoriti, ali mislim da možemo da budemo ozbiljni takmičari i da se borimo za prolaz. Svi verujemo, drugo poluvreme i utakmica sa Sportingom su putokaz i nadamo se prolazu dalje.

Foto: FK Crvena zvezda

Sudari sa ekipama poput AZ Alkmara pokazuju koliko je holandski omladinski fudbal na višem nivou u odnosu na naš, ali imamo i mi svoje adute.

– Razlika je nemerljiva, ne može uopšte da se priča o poređenju. Oni imaju igrače 2003, 2004. godište koji su zajedno godinama. Sa druge strane, mi smo sklapali ovu generaciju, imamo 7-8 igrača 2005. godište i zaista se vidi razlika.

Svestan je Rendulić da Zvezdu u utorak, na stadionu “Voždovca”, očekuje zahtevna utakmica. Protivnik je vanserijski, prepun taletnovanih igrača sa seniorskim iskustvom, dok Zvezda u svojim redovima ima mlađe fudbalere.

– Sigurno da nas čeka veoma teška utakmica, iako igramo kod kuće. Oni neće menjati ništa, od prvog do poslednjeg minuta. Sigurno jedna tehnički savršena ekipa, od golmana do napadača svi znaju da igraju sa loptom. Mnogi su reprezentativci, krila su im preopasna, a veliki broj njihovih igrača se obreo već u seniorskom fudbalu.

Foto: FK Crvena zvezda

Kao i u prvom meču, Zvezda će biti pojačana sa trojicom fudbalera iz prvog tima – Jovanom Mijatovićem, Nikolom Stankovićem i Stefanom Lekovićem. Iako oni donose individualni kvalitet, ne treniraju zajedno sa ostatkom ekipe i potrebno im je više vremena za adaptaciju, a vremena nema. Sve se mora odmah i instant. Čekanje je jako skupo u modernom fudbalu…

– Može da bude problem, ali sigurno da oni donose kvalitet. Najveća mana je što oni ne treniraju sa nama, već dođu pred utakmicu. Oni su danas u konkurenciji za prvi tim protiv Kolubare, pa posle dolaze kod mene i odradiće samo jedan trening sa nama. U klubu se zna prioritet, a ja se nadam da će na neki individualni kvalitet, kao u prvoj utakmici, dati doprinos. I njima sam rekao, ne očekujem ništa specijalno od njih, jer nisu u ritmu. Ne igraju mnogo u prvom timu, a nema sumnje da će ovo njima mnogo značiti. Ovo je velika pozornica i ovde se prodaju igrači – istakao je Rendulić.

Ako nekome prija evropska scena i uveliko se nalazi u tefterima poznatih skauta, onda je to bez bilo kakve sumnje Jovan Mijatović. 

– On je bio u Grafičaru i nisam mnogo radio sa njim. Ovo što sam ga gledao pokazuje ozbiljnu moć, profesionalizam i karakter, pogotovo za njegove godine. Nadamo se da će nastaviti u ovom pravcu, jer ima predispozicije da napravi veliku karijeru.

Foto: FK Crvena zvezda

Rendulić je na početku sezone preuzeo omladince Zvezde, pokazao se kao veoma talentovan i realan stručnjak, koji nema problem da prizna greške. Najveći minus u ovoj sezoni mu je poraz od Partizana.

– To mi je bio prvi derbi u trenerskoj karijeri. Sigurno da ima mojih grešaka, imali smo mali problem jer smo pre toga igrali sa Omonijom u Evropi. Mijatović i Motika su bukvalno došli samo na utakmicu, bez treninga sa nama, što se videlo. Mislim da nas je Partizan sačekao i taktički nadmudrio. Promašili smo dva tri zicera, golman im je vratio samopuzodanje, dok je naš golman napravio grešku kod drugog gola i to je napravilo najveću razliku.

Sigurno da utakmica sa AZ Alkmarom predstavlja veliku maturu za klince, ali to je samo jedan od koraka do kranjeg cilja, a on se zove prvi tim Crvene zvezde. Put do Marakane je popločan svakodnevnim izazovima.

– To je najgori period, gde igrači treba da se snađu na takmičarskom nivou. Ja sa njima radim kao da su već profesionalci, ali mnogo moraju da rade da bi igrali za prvi tim. To je druga dimenzija, nema u ovom uzrastu više talenata, oni moraju da budu takmičari, kao što je Jovan Mijatović trenutno. On odmah može da se spusti i igra za prvi tim – zaključio je Zoran Rendulić na kraju razgovora za Objektiv.

Piše: Blažo Komnenić 

Da li je on Kataijev naslednik? Roditelji kriju ponude evropskih klubova, a on sanja Zvezdin dres!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar