NEMAČKI VIRUSOLOG TVRDI: “Neće biti drugog talasa koronavirusa!”

Zaraza ipak neće biti pod kontrolom sve dok se ne pronađe vakcina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/ AP Photo/John Minchillo, File

Vodeći nemački i svetski virusolog Kristijan Drosten, stručnjak za virus korona i jedan od autora testa na SARS, smatra da bi imunitet stečen zbog zaraze nekim drugim virusom korona tokom zime mogao pružiti zaštitu i protiv virusa COVID-19.

Komentarišući navodni drugi talas u Aziji, istakao je da su u pitanju samo stari slučajevi virusa, odnosno pacijenti koji nisu izlečeni do kraja. I tu na scenu stupa dilema o efikasnosti PCR testova, koji su postali nezaobilazni metod u molekularnim istraživanjima, a čija je prednost u odnosu na standardne imunološke i mikrobiološke testove brzina izvođenja i dobijanja rezultata.

“Zamislimo telo kao jezerce sa zlatnim ribicama. Testiranje znači da zavezanih očiju zgrabimo kantu vode i vidimo da li smo uhvatili neku ribu. Pred kraj zaraze COVID-19, kada se pacijent subjektivno i objektivno oseća bolje, virus je još prisutan, ali je njegova koncentracija ispod granice PCR testa. Kao da je manje riba u jezercu pa ih dva-tri puta nećeš zahvatiti, ali treći put hoćeš“, objasnio je Drosten zašto nije moguć drugi talas zaraze.

Drosten, koji upravlja Institutom “Čarit“ u Berlinu i koji je jedan od prvih koji je izolovao SARS, starijeg brata COVID-19, radio je na razvijanju testova i ističe da zaraza ipak neće biti pod kontrolom sve dok se ne pronađe vakcina.

Najvažnija su, kako dodaje, testiranja, reakcije država, poput ponovnog uvođenja izolacije i saradnja građana, i to sve dok tehnologija praćenja, u koju polaže velike nade, ne osigura novu zaštitnu mrežu.

Preporuka Drostena je da do tada sledimo pravilo “siks fit – siks sekonds“, odnosno da u kontaktu s drugima budemo na rastojanju od od 1,8 metara i da komunikacija traje šest sekundi.

S Drostenom se slaže nemačka kancelarka Angela Merkel. On je njen vodeći savetnik tokom krize, a podržala ga je i u savetima o opreznosti ublažavanja mera poručivši stranačkim kolegama da ne obećavaju povratak u normalu sve dok brojke ne pokažu da potencijalni drugi talas ne bi opteretio zdravstveni sistem.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Kisić Tepavčević otkrila šta je BRINE: “Imamo preveliku želju, lako bismo mogli sve da pokvarimo”



Izvor: RTRS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar