Samo što nije počelo POMRAČENJE Sunca: Dok svi budu gledali u nebo, NA ZEMLJI će se desiti nešto bizarno

Od svih kosmičkih događaja, pomračenja Sunca izazivaju možda najveću promenu u ponašanju životinja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia

Delimično pomračenje Sunca biće vidljivo u Srbiji danas između 11:22 i 13:38 časova. U tom peridu će Mesec preći preko Sunčevog diska, prekrivajući nešto manje od polovine njegovog prečnika.

Za ovaj događaj vezuju se mnoga zlokobna sujeverja, posebno kada dođe do potpunog pomračenja. Na našim prostorima to su obično zle mitološke nemani koje kidišu na Sunce i Mesec, poput vukodlaka, zmijurina, đavola i veštica. U našem narodu postojalo je i verovanje da Sveti Ilija i đavo leđima zaklanjaju Sunce dok se tuku na nebu.

Iako su razvojem astronomije mnoga od tih verovanja zamrla, širom sveta se zaista dešava nešto bizarno tokom pomračenja, a dovoljno je samo pogledati reakciju životinja.

Naime, od svih kosmičkih događaja, pomračenja Sunca izazivaju možda najveću promenu u ponašanju životinja. Zbunjena stvorenja koja su aktivna tokom dana vraćaju se u svoja noćna boravišta, dok noćne životinje misle da su prespavale. Stoga au širom naše planete zabeleženi neobični slučajevi koji se dešavaju dok većina ljudi gleda ovaj prirodni fenomen.

Na primer neke vrste paukova počinju da razbijaju svoje mreže tokom pomračenja, kao što obično rade na kraju dana. Kada pomračenje prođe, oni ih ponovo grade, verovatno zbunjeni što nisu imali vremena za predah kao obično.

Slično tome, ribe i ptice koje su aktivne tokom dana kreću ka svojim prenoćištima, dok napolje izlaze slepi miševi, naizgled prevareni iznenadnim mrakom.

Još jedan slučaj primećen je u Zimbabveu kada su nilski konji odjednom napustili reke tokom pomračenja i krenuli ka svojim noćnim prebivalištima na suvom. Usred njihove migracije pomračenje je prošlo, dnevna svetlost se vratila i nilski konji su odjednom zbunjeno zastali. Posmatrači su primetili da su ove životinje delovale uznemireno i pod stresom nakon pomračenja i da je to trajalo do kraja dana, prenosi prirodnjački portal Science Alert.

Podsećamo, zbog bezbednosti očiju, pomračenje treba posmatrati kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, ili kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14), ili kroz obostrano na sveću nagaravljeno staklo.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar