Sud ODBIO MOLBU Zorana Marjanovića: Neće moći da radi jednu stvar iza rešetaka

Svaki pritvorenik, pa i Zoran Marjanović, mesečno ima pravo da primi dva paketa čija težina ne sme da prelazi 10 kilogram

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg, Profimedia/VINCENT WARTNER/BSIP

Advokat je u ime Zorana Marjanovića, najpoznatijeg srpskog osuđenika, podneo molbu da mu se omogući da iz govornice o svom trošku razgovara s porodicom, ali Viši sud u Beogradu to nije dozvolio.

Zoran Marjanović, koji je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva supruge, pevačice “Granda” Jelene Marjanović, uputio je molbu sudu da mu se odobri da koristi telefonsku govornicu u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu!

Kako saznaju mediji, molbu je u njegovo ime podneo advokat, ali je Viši sud u Beogradu nije prihvatio i Marjanoviću nije dozvoljeno da koristi telefonsku govornicu.

Uslovi

Podsetimo, Zoran Marjanović u pritvoru je od 22. jula. Već u prvim danima boravka iza rešetaka obišli su ga brat, snaja i sin, a porodica mu, kako se saznaje, redovno i dalje dolazi.

– Kao i svi ostali pritvorenici, Marjanović ima pravo na posete, uz dozvolu suda, kao i na prijem paketa. Međutim, posle mesec dana Zoran Marjanović je podneo molbu i da telefonira – potvrdio je izvor medija.

On nije mogao da kaže da li su advokati u molbi naveli i čiji glas Zoran želi da čuje, ali da je gotovo siguran da je Zoran poželeo da čuje glas svoje devojke, ali i ćerke.

– Telefoniranje s govornica osuđenicima je dozvoljeno, ali je ta mogućnost data i pritvorenicima koji još nisu na odsluženju kazne posle izbijanja koronavirusa. Cilj je bio da im se, zbog smanjenog obima poseta, omogući socijalizacija i održavanje kontakta s porodicom. Ta odluka je i dalje na snazi, međutim, kao i o dozvolama za posete, odluku o tome da li Zoran ili bilo koji drugi pritvorenik može da telefonira donosi sud – objašnjava sagovornik medija.

Dva paketa

Svaki pritvorenik, pa i Zoran Marjanović, mesečno ima pravo da primi dva paketa čija težina ne sme da prelazi 10 kilograma.

– Uz dozvolu suda, ima pravo na posete najbližih srodnika dva puta mesečno, a po zakonu ima mogućnost i da koristi ljubavnu sobu – kaže sagovornik Kurira i objašnjava da je uslov za korišćenje prostorije za bračne posete to da ima venčanu ili nevenčanu suprugu.

Podsetimo, Zorica Zoka Mitrović, žena s kojom je Marjanović već nekoliko godina u vezi, prvi put se javno pojavila s njim na dan objavljivanja presude u Palati pravde.

Ubistvo Jelene Marjanović

Osuđen u julu

Jelena Marjanović, podsetimo, ubijena je 2. aprila 2016. na nasipu u Crvenki kod Borče. Dan kasnije pronađeno je njeno telo, a suprug Zoran je uhapšen. Međutim, posle 48 sati provedenih u pritvoru on je pušten na slobodu. Međutim, u septembru 2017. ponovo su mu stavljene lisice, ali mu je devet meseci kasnije Apelacioni sud ukinuo pritvor i on se do kraja postupka branio sa slobode.

– Iza rešetaka je završio ponovo na dan izricanja presude 22. jula ove godine. Prvih nedelju dana proveo je u takozvanoj izolaciji, koju prolaze svi novi pritvorenici koji dođu u Centralni zatvor zbog kovida. Potom je premešten u grupnu sobu, u kojoj vreme provodi s pritvorenicima koji nisu poznati javnosti, a navodno su dvojica iza rešetaka zbog nasilja u porodici – podseća naš izvor.

 

Procedura

Kartica za govornicu

Kako se saznaje, Marjanović do sada nije imao neke posebne zahteve, ne odbija hranu, a koristi i dnevne šetnje u zatvorskom krugu, na koje takođe ima pravo po zakonu.

– Ukoliko sud odluči da mu odobri telefoniranje, Marjanović će morati da kupi karticu za govornicu i biće mu ograničeno koliko puta nedeljno i u kom trajanju može da obavlja telefonske razgovore – dodaje sagovornik.Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar