Pripremite se za sezonu slava i bogatu trpezu: Tri načina kako da se ne ugojite tokom jeseni i zime

Čeka vas izobilje visoko kalorične hrane, zato morate da poštujete nekoliko pravila

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Prava je umetnost pregurati jesen i zimu bez nabacivanja barem nekoliko kilograma.

Jesen označava i početak sezone slava i praznika, a to znači samo jedno – izobilje hrane i pića.

Da ne pominjemo da se zimi obično jede isključivo super kalorična hrana.

Zato je važno da se pridržavamo nekoliko osnovnih stvari koje će nam pomoći da se ne ugojimo tokom ovog perioda.

Nutricionisti savetuju:

1. Pijte više vode

Svi znaju da voda obezbeđuje normalan rad svih organa, ali mali je broj onih koji je piju u optimalnoj količini, što je otprilike litar i po do dva dnevno. Nutricionisti preporučuju da vodite dnevnik u kom ćete svakodnevno beležiti koliko ste popili i koliko treba da popijete u toku dana.

Držite ovaj raspored na vidnom mestu da vas stalno podseća da ne kršite preporuke. Optimalno bi bilo da na svakih pola sata popijete gutljaj vode i vremenom ćete stvoriti naviku da je unosite u poželjnoj količini. Uravnotežen unos vode će drastično smanjiti šanse za povećenje telesne težine.

Foto: Shutterstock

2. Jedite više proteina

Kako svi danas “živimo brzo” i nemamo vremena za pažljivo osmišljene i nutritivno izbalansirane obroke, kada smo gladni češće posežemo za grickalicama nego za punim obrokom, što dovodi do naglog debljanja, posebno u jesen, kada je napolju hladno i potrebna nam je energija. Uvedite pravilo – za ručak izdvojite najmanje pola sata i obavezno u ishranu uključite proteinske namirnice.

To su brokoli, mahunarke, orasi i spanać.

3. Unosite više masti

Ali samo korisnih! Bez dovoljnog unosa masti, membrana naših ćelija postaje tanja i osećaj sitosti vrlo brzo nestaje. Avokado, orasi, masline i morska riba su odlična hrana sa zdravim mastima.

Nutricionisti savetuju da masnu hranu rasporedite u jelovniku nedelju dana kako bi telo dobilo ujednačenu količinu supstanci – proteina, masti i složenih ugljenih hidrata. Neka porcije budu “razumne”, ne preterujte u količini i trudite se da na tanjiru uvek imate raznovrsne namirnice – to je siguran način da izbegnete da se ugojite tokom jeseni i zime.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar