Dijagnoze monstruma iz Vršca ukazuju na nešto JEZIVO: Pomračen um Marka koji je ZADAVIO ćerku, pa se ubio

Od stravičnog zločina danima se postavlja pitanje da li je tragedija mogla biti sprečena i da li su institucije zakazale

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/Facebook

Marko B. (35) iz Vršca, koji je 4. oktobra zadavio ćerku Petru B. (2), a zatim izvršio samoubistvo, imao je težak poremećaj ličnosti koji je zapravo prouzrokovao zločin – kažu stručnjaci, analizurajući njegove dijagnoze.

Podsetimo, od stravičnog zločina danima se postavlja pitanje da li je tragedija mogla biti sprečena i da li su institucije zakazale. Marko B. imao je dve dijagnoze koje su ustanovljene u vreme kada je veštačen od strane stručnih timova zbog nasilja nad suprugom Suzanom B. kada mu je određena zabrana prilaska njoj i kući.

Šamari za sitnicu

– Prema presudi, u vremenskom periodu od 2017. i zaključno sa 29. aprilom 2022. usled mešovitnog poremećaja ličnosti i anksiozno depresivnog poremećaja, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozio je spokojstvo, telesni integritet i duševno stanje svoje supruge tako što ju je u dužem vremenskom periodu fizički i psihički zlostavljao – stoji u presudi, gde se navodi, da je kontrolisao svaki njen korak, šta radi i s kim se viđa, kao i da je dobijala šamare za svaku sitnicu.

Psihijatar Ivica Mladenović kaže da mešoviti poremećaj ličnosti zapravo prouzrokovao zločin, jer je on dosta komplikovaniji oblik od anksioznog depresivnog.

– Mešoviti poremećaj ličnosti je zapravo dosta kompleksniji i u njemu imamo nekoliko oblika – zavisnog, anskisoznog, opsesivnog, antisocijalnog, narcisoidnog, disocijalnog i upravo zbog svih poremećaja stanje tog čoveka je ozbiljnije – kaže Mladenović i nastavlja:

Teško izlečenje

– Kod ovog višegodišnjem zlostavljanja supruge, čovek je emotivno nestabilan i veoma impulsivan. Ovaj oblik mešovitog poremećaja je veoma teško izlečiti i zbog njega ispaštaju svi ljudi koji okružuju takvu osobu.

On kaže i da su takve osobe često nezadovoljne životom. – Nanose ozbiljnu štetu bližnjima i u pitanju je hroničan problem. Anksiozni poremećaj ličnosti je najblaži oblik poremećaja i mi ga zovemo “uslužna dijagnoza” – objašnjava Mladenović.

Istog mišljenja je i psiholog Snežana Repac, koja kaže da čovek koji je spreman da presudi svom detetu pa sebi nestabilna osoba:

– Pod mešovitim pojmom znači da su veštaci procenili i uočili nekoliko psihičkih promena kod njega. U ovu podgrupu spada narcisodnost, koja je sigurno doprinela tragediji, ali ne mora uvek da bude praćena super-egom, koliko ume sam karakter da odredi ličnost.

Emotivni nedostaci

Ona kaže da drugi poremećaj – anksiozno depresivni poremećaj, stanje nervnog sistema.

– Ono na šta treba obratiti pažnju kod ovog tipa poremećaja jeste emotivni poremaćaj. Uz depresiju koja ga je obuzela, ima i emotivne nedostatke kojih ne može da se oslobodi. Njegova duša je prazna i “mora” da se hrani tuđom, u ovom slučaju ženinom – kaže Repac.

Psiholog objašnjava da je teško pomoći takvim osobama.

– Mislim da je ovde u pitanju narcisodna osoba u depresiji i to je sigurno jedan od najtežih slučajeva ličnosti. Kada shvati da je ostavljen i da nema izvor energije koji je stalno iscrpljivao, postaje besan, ljubomoran i tada dolazi do krvoprolića.

Ko je odgovoran?

Prebacivanje odgovornosti

– Ministarstvo za brigu o porodici: Nadležan je Pokrajinski sekretrijat za socijalnu politiku

– Pokrajinski centar za socijalnu politiku: Odgovornost Centra za socijani rad je u tome što slučaj ove porodice nije praćen ranije, o detetu se nije ni razmatralo, a trebalo je

– Centar za socijalni rad u Vršcu: Nismo vršili postupak starateljstva deteta niti model viđanja sa detetom, jer postupak za razvod nije bio ni pokrenut

– Osnovni sud u Vršcu: Doneli smo presudu za nasilje u porodici, slučaj starateljstva nad detetom nije u našoj nadležnosti

– Više javno tužilaštvo: Pokrenut predmet radi utvrđivanja da li je bilo propusta u Centru za socijalni rad

Epilog

– Suzana B., majka ubijene Petre: “Rekla sam svima da će ubiti moju ćerku, niko me nije slušao”.

BONUS VIDEO:Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar