PREMIJER POTVRDIO: Republika Srpska UKIDA VANREDNO STANJE krajem maja!

"Nećemo sve mere odjednom ukinuti, nego postepeno"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Početkom maja, a najkasnije posle Đurđevdana, u Srpskoj će biti dozvoljen rad određenim delatnostima koje ne rade od polovine marta zbog virusa korona. Krajem maja je predviđeno ukidanje vanrednog stanja.

Ovakvo ublažavanje mera moguće je, međutim, samo pod uslovom da epidemiološka situacija u Republici Srpskoj ostane ista narednih petnaestak dana, poručuje premijer Radovan Višković.

“Nećemo sve mere odjednom ukinuti, nego postepeno. Prvo sledi otvaranje butika, prodavnica sportske opreme i slično. Poslednji su tržni centri, frizerski saloni, kafići i restorani i njihovo otvaranje je moguće krajem maja, ako svi zajedno budemo disciplinovani”, poručio je Višković.

Po njegovim rečima, Vlada RS će krajem maja da predloži predsedniku Republike ukidanje vanrednog stanja.

“Ne bih volio da u javnost ode pogrešan poruka u smislu da je premijer samo najavio ublažavanje mera. Dakle, sve što sam rekao zavisi od toga kakva će epidemiološka situacija biti u narednih 15 do 20 dana. Zato apelujem na građane da budu disciplinovani kao što su bili proteklih šest sedmica”, zaključio je Višković.

U Sloveniji, u kojoj je prvi slučaj virusa korona potvrđen istog dana kad i u Republici Srpskoj, odnosno BiH, 5. marta, nije bilo policijskog časa, ali je bilo zabranjeno kretanje između opština.

Od juče su počeli sa ublažavanjem mera, pa je tako dozvoljen rad delatnostima u kojima je moguć rad bez bliskog kontakta sa potrošačima, poput hemijskih čistionica, kao i radnji na otvorenom prostoru.

Od 4. maja je planirano i otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona, pod određenim uslovima. U Sloveniji ostaje obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru, dok se rukavice ne preporučuju.

Razmišljaju o sportovima na otvorenom, ako postoje uslovi da gledaoci budu udaljeni bar jedan metar, što uključuje tenis, golf, badminton, ali i biciklizam. Ubuduće, građani mogu zaboraviti na rukovanje, a odlazak u prirodu biće omogućen svima ako poštuju mere.

U Srbiji, takođe, razmišljaju o ublažavanju mera, prvenstveno ograničavanja kretanja, nakon uskršnjih praznika.

“Postoji vrlo jasno razmišljanje onih koji se bave ekonomijom, da što pre treba da dođe do popuštanja, ali stav struke je da to treba da ide postupno”, rekao je član stručnog tima Vlade Srbije epidemiolog Predrag Kon, dodajući da prvo treba da se omogući kretanje starijima od 65 godina, za koje zabrana kretanja važi već više od mesec dana.

Istovremeno, za ublažavanje nekih mera i olakšavanje života se spremaju i u Hrvatskoj, gde su juče počeli da ukidaju propusnice za kretanje unutar županija.

Ugostitelji će, najavljuju, dobiti mogućnost da rade kada ispune 11 uslova za rad. Za početak će moći da rade kafići i restorani koji imaju terase i mogu da obezbede distancu među gostima.

“Kod frizera je malo drugačija situacija, ali će morati biti neke zaštitne mere i za frizera i za klijenta. Biće potrebna stroga dezinfekcija svega što se koristi. Prvo čekamo da budemo sigurni da imamo povoljnu epidemiološku situaciju. Javni prevoz će sigurno biti pušten uskoro. Ali isto pod merama”, otkrio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

UKIDAJU SE MERE U CRNOJ GORI: Prodavnice rade duže, policijski čas od 23 sata!



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar