U narednim danima sledi NAJVAŽNIJE Vučićevo obraćanje! Pribićević: Pritisci na Srbiju biće sve veći

On ističe da je problem u tome što EU od nas traži da potpuno sledimo njenu ukupnu politiku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Pritisci kojima je Srbija sada izložena su očekivani, jer je naša zemlja jedina koja nije uvela sankcije Rusiji a velike sile žele da nas privuku svaka na svoju stranu, kaže za Tanjug nekadašnji ambasador Srbije u Velikoj Britaniji i Nemačkoj Ognjen Pribićević i dodaje da se može očekivati da sadašnji, inače jaki pristici postanu još jači.

Komentarišući izjavu Viole fon Kramon da bi posle potpisivanja sporazuma sa Sergejem Lavrovim od strane Srbije, trebalo razmisliti o prekidu pregovora o evrointegracijama sa Srbijom, Pribićević kaže da je siguran da bar u ovom trenutku Evropska unija (EU) i Evropska komisija neće slediti taj put.

– Neće zato što je Srbija previše važna da bi se gurala u suprotnom pravcu. Još postoji značajan diplomatski prostor da se izborimo za što povoljniju poziciju za nas i što je još važnije od našeg dogovora sa EU, mislim i nadam se da postoji prostor diplomatski za dogovor između Rusije i Zapada oko Ukrajine – kaže Pribićević.

On ističe da je problem u tome što EU od nas traži da potpuno sledimo njenu ukupnu politiku, a nismo član EU i dodaje da na argumentaciju EU da mi treba da sledimo njihovu politiku jer delimo iste vrednosti treba odgovoriti argumentom da ako je tako zašto onda nismo još pre 15 godina primljeni u EU.

I jučerašnji upad tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u Zubin Potok, smatra delom pritisaka i navodi da u narednom periodu treba očekivati i najrazličitije pritiske.

Prema njegovim rečima svako dalje zaoštravanje će voditi većim pritiscima na Srbiju i stavljati nas pred sve teže odluke u narednom periodu.

Komentarišući dokument koji je objavio Albanijan post u kome se nudi rešenje za dogovor Beograda i Prištine i negiranje Brisela da njihov tim iza njega stoji Pribićević kaže da je veliko pitanje sa koje je strane je on došao.

– Velike sile sada testiraju i raspoloženja zemalja kao što je Srbija, a mi smo izuzetno značajna zemlja, ne samo zbog područja na kome se nalazimo nego i ukupne uloge koju imamo i pokušaja da koliko-toliko sačuvamo samostalnost u svemu ovome i u tom smislu bi trebalo gledati na razne non-pejpere i priznanje da oni postoje ili ne postoje, odnosno kao jednu dodatnu vrstu pritiska na Srbiju – kaže on.

Dodaje da je sve ono što je napisano neprihvatljivo, urađeno zbrda-zdola a takve stvari se ne rade tako, već ozbiljnije, na visokom državnom nivou.

On ističe da su i ranije razmatrani odnosno proigravani razni modeli i rešenja, ali nijedan od postojećih modela i zamisli u našem slučaju nije mogao da bude primenjen sam, nego se moralo naći nešto kreativnije.

– Ono što mene brine jeste da li je naša kreativnost sada veća ili manja, ali bojim se da nije na tako zavidnom nivou – ocenjuje Pribićević.

Podsetimo, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se naciji narednih dana i saopštiti najvažnije odluke koje će bitno odrediti našu državnu politiku.

Zbog sve strašnijih pritisaka i dijametralno različitih mišljenja i stavova kako u javnosti tako i u najvišem državnom rukovodstvu, predsednik Vučić je odlučio da se u narednim satima i danima ne oglašava, a najkasnije u sredu on će objaviti svoj plan i predloge kako i kojim putem da Srbija krene dalje.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar