Izglasan Vučićev Izveštaj o Kosovu i Metohiji na posebnoj sednici Skupštine Srbije

Drugog dana, posle 25 sati, izglasan je Izveštaj o KiM u Skupštini Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bs

00.00 – Izglasan Izveštaj

Većinom od 148 glasova izglasan je Izveštaj o Kosovu i Metohiji na posebnoj sednici Skupštine Srbije.

23:33 – Vučić: “Čekaju nas teške nedelje”

– Narednih šest meseci, do 31. marta, biće najteži za Evopu posle Drugog svetskog rata. Jedna od najsloženijih godina i za srpski narod – rekao je Vučić.

– Očekujem različite inicijative povodom Berlinskog procesa. Naredne nedelje biće veoma teške i ozbiljne za nas. Ne znam da li ste stigli da vidite izveštaje iz Jeremnije, Kirgizije… Dovoljno je biti čuti reči belgijskog premijera da će pasti evropska privreda. Ako padne evropska privreda, onda možete misliti u kakvom ste stanju biti naša privreda.

– Dovoljno je biti čuti reči belgijskog premijera da će pasti evropska privreda. Ako padne evropska privreda, onda možete misliti u kakvom ste stanju biti naša privreda. To što predlažete je toliko daleko od onoga što je realnost, od onoga što žele Albanci, a još dalje od onoga što žele na zapadu. I ovakve stvari kada govorim, jače i snažnije ću se boriti nego svi oni koji se busaju u prsa. Narednih šest, nešto više od šest i po meseci biće najteži za Evropu posle Drugog svetskog rata u celini. Za nas možda i ne najteži, ali biće jedna od najsloženijih godina za građane Srbije od 1945.  – rekao je Vučić i dodao:

– Nisam spokojan i očekujem da posle osnovnih pritisaka dođu oni teže kategorije. Verujem da ću o tome moći više da govorim kad se vratim iz Njujorka, jer imam 22 bilateralna sastanka sa šefovima država i vlada. Naporni dani su pred nama i, nažalost, politički akteri to nisu dovoljno razumeli, a ni naša društvena scena. Svi gledaju samo svoj udeo, ne mislim u posebno negativnom smislu, malo je koga interesovala država. Molio sam da nam nije potrebna buka oko parade. Nije to bilo u javnosti. Niko nije hteo da popusti sa svojim stavom. Svima je najlakše da bude kriva država. Država je ta koja “mora da izađe u susret svakome” – izjavio je Vučić u završnom govoru.

– Predsednik kaže da, po njegovoj proceni, Rusi čekaju novu Jaltu, a ovi drugi to žele da izbegnu.

On ističe da podrazumeva da bi plan Evrope bio da Srbija pristane da tzv. Kosovo uđe u UN.

– Nalazimo se između čekića i nakovnja – kazao je predsednik.

Istakao je da je sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom razgovarao o uvozu nafte, jer evropske zabrane uvoza ruske nafte pogađaju i Srbiju.

– Verujem i da ću ga ugostiti uskoro – kaže Vučić.

Iako se niko od Srba nisu prijavili Kurtiju za registarske tablice, oni ne žele da odustanu od te ideje.

– Situacija je veoma teška, razumem politiku”mrzim Vučića”, ali nemojte da mrzite prijatelje naše zemlje koji mene podržavaju. Morate da razumete koliko je državi teško, na vreme smo kupili određenu količinu gasa, dok je cena bila niža – rekao je Vučić i dodao:

– Oko KiM nam predstoji velika kriza, ovde smo govorili oko tablica, oni ne misle da odustanu, a niko od Srba im se nije prijavio, zapravo samo jedan čovek sa Severa Kosova se prijavio, očekivali su da bude preko 7.000 prijavljenih ljudi. Dakle, doživeli su debakl, što će povećati njihovu nervozu i pritisak. Mnogo težak period je pred nama. Ljudi u Srbiji treba da znaju da preduzimamo sve što možemo da osiguramo topliju i sigurniju Zimu – zaključio je predsednik Vučić.

– Nema čarobnog štapića i lakih rešenja, ali ostaje nam da se borimo pametnom, racionalnom i ozbiljnom politikom. Borba, borba do konačne pobede. Živela Srbija! Živelo Kosovo i Metohija! – kazao je Vučić na kraju svoh obraćanja.

23:06 – Reč ima Ivica Dačić

Predsednik SPS Ivica Dačić kaže da ima “malo nevinih u ovoj priči”.

On kaže da Srbi sa Kosova i Metohije imaju pravo na pasoš Srbije, ali EU ne da viznu liberalizaciju za bilo koga na Kosovu i Metohiji.

– Ja bih odmah podržao da Albanci dobiju viznu liberalizaciju – kazao je Dačić.

Rekao je da ne prihvata da je Srbija kriva za ratove i da, to što neko ne voli SPS ili Slobodana Miloševića, ne znači da je potrebno da nanosi štetu Srbiji.

– Da li biste prihvatili to da ne podržite Srbe u Krajini i Srbe u Republici Srpskoj? – pitao je Dači

23:00 –  Vučić 13 sati u Skupštini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić duže od 12 sati strpljivo sedi i sluša obraćanje svakog poslanika, bez obzira kakvo bilo. A od opozicije trpi uglavnom uvrede. Međutim, Vučić se ne da isprovocirati, on mirnim glasom odgovara na svako pitanje, svaku besmislicu opozicije sasluša, a onda staloženo odgovori. Svestan je predsednik da je tema sednice najvažnije pitanje za Srbiju

– Kosovo i Metohija. Čini se da predstavnike opozicije koji se javljaju za reč i razvlače sednicu u nedogled najmanje zanima upravo južna srpska pokrajina.

– Vas ne zanima ni KiM ni narod ni izveštaj, vaša jedina politika je – “mrzimo Vučića”, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je rekao da niko neće prihvatiti da parlamentarna komisija vodi pregovore.

– Samo mi recite oko ćega će “prvi i drugi patriotski blok” da se dogovore, kada o svemu mislite različito. Jedni traže da idemo u obnovu suvereniteta, što znači rat sa NATO. Ne vidim kako to može da funkcioniše, ali sam spreman da vas primim u svoj kabinet i da vas saslušam. Stvarnih i ozbiljnih predloga nije bilo – rekao je Vučić.

22:00 – Oštar odgovor Bošku Obradoviću

Kada je Boško Obradović pokušao da predstavi Dveri kao konkurenciju SNS, Vučić je odgovorio rezultatima izbora na Kosovu i Metohiji.

– Aleksandar Vučić 82,67, gospodin Obradović 2,14 odsto. Toliko ozbiljna konkurencija – kazao je predsednik.

On je takođe istakao da predsednik Rusije Vladimir Putin nije Obradovića video ni na razglednici, a njega je odlikovao.

– Taj Vladimir Putin je meni dao najviše odlikovanje, a ne vama – podsetio je predsednik.

21:40 – Reč ima Boško Obradović

21:25 – “Eskobar verovatno čeka da mu ja dam mandat”

Vučić kaže da je malo falilo da dođe u fizički sukob u Briselu zbog toga što Srbima na KiM nije bilo dozvoljeno da učestvuju na referendumu.

– Pitate ko je dao mandat Eskobaru? Verovatno čeka da mu ja dam mandat, ironično je odgovorio Vučić.

Govoreći o zabrani Zagreba da poseti Jasenovac, predsednik kaže da razume sve njihove traume zbog “slučaja Aleksandar Vučić”.

– Ja sam sve ono što oni ne bi želeli da bude predsednik Srbije. Ja sam neko ko ih podseća na ono što je bilo u Drugom svetskom ratu, zbog tragedije moje porodice, i neko kome su u ovom poslednjem ratu spalili sve kuće Vučića, svih sedam kuća Vučića u istom tom selu Čipuljić. Ja ih razumem, kazao je Vučić.

Predsednik kaže da Albanci neće da priznaju srpske diplome jer neće da priznaju da postoji srpski Univerzitet u Severnoj Mitrovici.

20:50 – Odgovor Milici Đurđević Stamenkovski

Predsednik je rekao da nisu tačne tvrdnje Milice Đurđević Stamenkovski koja je izjavila da su joj kritike bile “argumentovane i dobronamerne”, sa tim što je Vučić rekao da za “dobronamernost” nije siguran.

Vučić kaže da je malo falilo da dođe u fizički sukob u Briselu zbog toga što Srbima na Kosovu i Metohiji nije bilo dozvoljeno da učestvuju na referendumu.

– Pitate ko je dao mandat Eskobaru? Verovatno čeka da mu ja dam mandat – ironično je odgovorio Vučić.

Govoreći o zabrani Zagreba da poseti Jasenovac, predsednik kaže da razume sve njihove traume zbog “slučaja Aleksandar Vučić”.

– Ja sam sve ono što oni ne bi želeli da bude predsednik Srbije. Ja sam neko ko ih podseća na ono što je bilo u Drugom svetskom ratu, zbog tragedije moje porodice, i neko kome su u ovom poslednjem ratu spalili sve kuće Vučića, svih sedam kuća Vučića u istom tom selu Čipuljić. Ja ih razumem – kazao je Vučić.

20:15 – Vesić o KiM i lažima o Đinđiću

Narodni poslanik Goran Vesić govorio je o situaciji o KiM i raščistio laži koje su iznete na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Predsednik Republike nam je saopštio koliko je naša pozicija u vezi sa Kosovom i Metohijom teška. Svi znamo da kosovski problem postoji duže od vek i po i da je našem narodu svake godine bilo sve gore. Ipak, bilo bi nekorektno da ne konstatujemo da je pozicija naše države kada su u pitanju pregovori poslednje decenije bolja. Svi znamo koliko je zemalja proteklih godina povuklo priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Predsednik nam je juče saopštio da se u Ministarstvu spoljnih poslova nalazi još sedam a biće možda i osam nota o povlačenju priznanja. I bez tih povlačenja danas većina zemalja – članica Ujedinjenih nacija, od 197 zemalja koliko ima svetska organizacija u članstvu, ne priznaje tu samoproglašenu nezavisnost. Čini mi se da smo olako prešli preko te činjenice. To je velika promena za koju je zaslužan predsednik Vučić. Da je to bilo lako uraditi zašto to nije uradio neko pre njega.

Uprava ta činjenica da oni koji priznaju samoproglašenu neszavisnost nemaju većinu u Ujedinjenim nacijama dovela je do toga sa vlasti u Prištini nisu uspele da postanu članice većine međunarodnih organizacija, među kojima su najznačajnije Ujedinjene nacije. Predsednik Vučić nije odbio nijedan razgovor oko Kosova i Metohije, borio se za interese naše zemlje i našeg naroda na Kosovu i Metohiji na svakim pregovorima pa smo tako dobili Briselski sporazum koji vlasti u Prištini odbijaju da sprovedu jer tvrde da nije dobar za njih. Odbijaju da prihvate Zajednicu srpskih opština pa se prvi put od 1999. godine Priština nalazi pod pritiskom međunarodne zajednice. Iseljavanje Srba nije zaustavljeno ali je smanjeno a naš narod na Kosovu i Metohiji prvi put govori jednim političkim glasom u pokrajini i nije razjedinjen.

Danas je Srbija lider integrativnih procesa u regionu kroz ”Otvoreni Balkan” a vlasti u Prištini su lideri samoizolacije. I najvažnije, ugled predsednika Vučića u međunarodnoj zajednici i sve snažnija pozicija Srbije doveli su do toga da čak i one zemlje koje priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije razumeju da se moraju uvažiti legitimni politički, istorijski, kulturni i ekonomski interesi Srbije u našoj južnoj pokrajini.

Upravo ovakva, snažnija, pozicija Republika Srbija u međunarodnoj zajednici omogućila je da predsednik Vučić i naši pregovarači u proteklom periodu postave pitanja koja se odnose na legitimne ekonomske interese Srbije na Kosovu i Metohiji. Bilo je ovde neosnovanih primedbi da predsednik Vučić i Srbija to nisu učinili. To nije tačno. Predsednik veoma snažno insistira na odbrani svih naših interesa bilo da su politički, istorijski, religijski ili ekonomski. Ali nam je rekao da zemlje koje priznaju samoproglašenu nezavisnost smatraju da je sva bivša društvena i državna imovina pripada Prištini. Jasno je da pokušaj sponzora nezavisnog Kosova da Srbiji oduzme imovinu nije samo ekonomsko nego i statusno pitanje. Jer ako bi Srbija dobila imovinu koja joj pripada šta bi ostalo vlastima u Prištini? Skoro ništa.

Srbija je u poslednjih šezdeset godina uložila više od 17 milijardi dolara u putnu, energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu na KiM. Tako polažemo legitimno pravo na bar 80 odsto svih infrastrukturnih i privrednih kapaciteta na KiM. To pravo našoj zemlji privremene institucije u Prištini osporavaju kroz nelegalnu privatizaciju koja dovodi do uzurpiranja naše imovine na Kosovu i Metohiji.
Imovina je u vlasništvu onih koji su je stvorili a u slučaju bivše društvene i državne imovine na Kosovu to je skoro isključivo država Srbija.

Kako je moguće da imovinu u koju je decenijama ulagala država Srbija, kao što su rudnik Trepča ili hidroelektrana Gazivode, sada proglašavaju svojom nelegalne vlasti u Prištini? Gazivode su srpska imovina. To je predsednik Vučić nebrojeno puta ponovio. Branu je gradila beogradska Hidrogradnja. Da bi se formiralo jezero raseljeno je srpsko stanovništvo iz Ibarskog Kolašina. Potopljeno je više od 600 domaćinstava, dve crkve i četiri groblja. Potopljeni su i čuveni srednjevekovni dvori Jelene Anžujske. Hiljade Srba je iseljeno iz tog kraja, i to uz ponižavajuću nadoknadu, jer svedoci tvrde da za ar zemlje nije mogla da se kupi pakla cigareta. Izgradnja Gazivoda finansirana je iz kredita MMF, a neke od tih kredita Srbija i dalje vraća međunarodnim kreditorima.

Pored toga što ne naplaćujemo poreze na području naše južne pokrajine, naša zemlja je od 2002. godine do danas otplatila više od 700 miliona evra kredita kojima su građena preduzeća na KiM. Ukupan dug, koji plaćamo do 2041. godine, je 930 miliona evra.

Znate li šta se gradilo iz tih kredita? „Kosovo B”, kop „Belaćevac”, deo Trepče, Fabrika akumulatora, Fabrika baterija u Gnjilanu i „Metalac” u Đakovici„ Feronikl”, „Balkan” u Suvoj Reci, Industriju sintetičkih vlakana „Printeks” u Prizrenu, Fabriku šavnih cevi u Uroševcu, Fabriku radijatora u Gnjilanu.

Taj dug je naša tapija odnosno vlasnički list nad imovinom na Kosovu. Mi dokaze imamo, plaćamo kredite i nadamo se da svet koji je izgrađen na principu neprikosnovenosti privatne svojine taj argument teško može da ospori.
Juče smo od predsednika Vučića čuli priču o srpskim političarima kojima je Ante Trumbić bio bliži od Nikole Pašića. To je prokletstvo srpske politike. Nažalost, juče u ovom domu čuli smo teške, lažne i neosnovane optužbe na račun lidera kosovskih Srba. Kao da u našem parlamentu sedi Aljbin Kurti čuli smo od nekih srpskih poslanika optužbe da su lideri našeg naroda, kako su rekli, kriminalci i ubice. To je sramota za ovu skupštinu. Dame i gospodo poslanici, ništa nama ne vrede deklaracije i proklamacije i odluke koje ćemo ovde doneti ako Srbi na KiM ne budu govorili jednim glasom.

A to su ljudi koji sede na galeriji iznad nas. I koji su došli da vide imaju li podršku svoje države. I koji će se danas ili sutra vratiti na KiM. Da žive pod vlašću Prištine i da se bore za opstanak našeg naroda. A po beogradskim kafićima ostaće da sede oni koji ovde ponavljaju Kurtijeve reči.

Mnogo je laži i uvreda ovde izneto ova dva dana o predsedniku Vučiću. Jedna od najružnijih je o Vučićevom ponašanju kada je premijer Đinđić ubijen. Za razliku od onih koji su lagali ja sam iz Kliničkog centra, tog 12. marta, prvi ušao u praznu zgradu Vlade Srbije. Trebalo je da se spreči državni udar i da se organizuje sednica Vlade. Znate li kako to izgleda? Znam sa kim sam se čuo telefonom u tih nekoliko sati. Jedan od njih bio je i Vučić. Znam koliko mu je bilo teško. Zato što je odgovoran, zato je što je znao kakva je to nesreća za državu i zato što je čovek. I ne lažite više o napijanju. Tako su lagali, ne vi nego neki koji su sada sa vama, da je Đinđić jeo vola na Palama. Bio sam sa njim tada, bio je i Vučić tada u Republici Srpskog jer je Đinđić tada hteo da bude sa narodom kome je zaprećeno bombardovanjem. I bio je. Ali važno je da su oni koji tada tamo nisu bili sedeli po beogradskim kafićima i da su izmisli priču o volu. Samo prestanite više da lažete.

Predsednik je rekao da smo on i ja kao studenti branili pravo Siniše Kovačevića kada je Vojislav Šešelj prekinuo njegovu predstavu “Sveti Sava” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Branili smo pravo umetnika na slobodu rada. A to je najskaradniji tekst o Svetom Savi protiv koga je ustao i blaženopočivši patrijarh Pavle. U tom tekstu Sveti Sava je prikazan kao bahat, pijanica i ženskaroš. Ne postoji nijedan istorijski dokument koji Rastka Nemanjića tako prikazuje pre nego što se zamonašio. Nijedan. Baš suprotno, Rastko Nemanjić opisan je kao pobožan i skroman mladić. Tako da ne znam odakle Siniši Kovačeviću vizija kako ga je opisao. A mi smo ga branili jer smo branili princip. Kao što smo obojica bili ispred Studija B kada je ukinut Utisak nedelje.

Pozivam vas, dame i gospodo poslanici, da podržimo dosadašnje aktivnosti Predsednika Republike i Vlade Republike Srbije u pregovorima sa međunarodnom zajednicom i predstavnicima privremenih institucija u Prištini. Da danas, kao malo puta u našoj političkoj istoriji, pokažemo jedinstvo i odgovornost. Da stanemo iza Predsednika Republike i Vlade naše zemlje koji treba da nastave pregovore sa punom podrškom ovog doma. Kosovo i Metohija nije stranačka već nacionalna priča. Zato budimo odgovornost i pokažimo da Srbija ima jednu politiku koja se odnosi na Kosovo i Metohiji. To od nas očekuju Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji a koji danas gledaju u nas. Samo tako možemo da pobedimo, zaključio je Vesić.

20:00 – “Da uvedemo sankcije sebi?”

– Dame i gospodo narodni poslanici, žao mi je što niste ni pogledali ovaj izveštaj. Možete da kažete da sam ja to izmislio, ali takve stvari ne biste mogli da kažete da ste pogledali izveštaj. Sve što smo radili smo pobrojali. Angažovanje u pregovaračkom procesu, ZSO, evrointegracije, carinski pečat, diplome, IBM, razvojni fond za Sever Kosova, dokumenta, sve što smo radili smo pobrojali – naveo je, između ostalog, predsednik Vučić.

– Ja kažem da je Srbija na evropskom putu, a da li im verujem, ne verujem im ništa. Nego biste nekako da opravdate da smo za nešto krivi, samo vam tepko ide. Nisam nikoga optuživao za izdajstvo. Vi o tome govorite, ne ja. Ni jednog sekunda tu reč nisam upotrebio nizakoga. Čuj, mi krivi zbog toga što verujemo EU. Ne verujem im ništa po pitanju KiM. Da pucamo sebi u nogu, kao po pitanju sankcija Rusiji? Da uvedemo sankcije sebi malo? Da odem tamo i opsujem nekoga? Svaki zahtev koji je imao veze sa pristojnošću, sve sam prihvatio. Siguran da će vaši pregovarači da objasne kako se rešava situacija na KiM. Ne postoji opravdanje za neglasanje za ovaj izveštaj. Ne postoji. Mi smo glasali 12 rezolucija kada smo bili u opoziciji. Svaki put se išlo na rezoluciju kada ne znate šta da radite. Uvek je bila manja šteta tako. Albanski mediji ne kažu šta sam ja rekao vama, samo vas koji govorite protiv mene. Jedna stvar kod albanskih medija je sigurna, a to je da ništa lepo ne kažu o Aleksandru Vučiću, a vi dobro razmislite zašto je tako – kaže Vučić.

19:15 – Vučić: Posebno teška situacija u Štrpcu, ništa ne verujem EU

Predsednik je objasnio koliko je novca uloženo u opštinu Štrpce.

– U Štrpcu je posebno teška situacija – kazao je Vučić.

Takođe, predsednik ističe da nije čuo nijedan ozbiljan razlog da se za izveštaj ne glasa, te pozvao da se prevaziđu lične i stranačke nesuglasice i da se glasa za izveštaj.

On je istakao da ne veruje ništa EU po pitanju Kosova i Metohije, ali da “ne želi da se junači ili da nekoga tamo opsuje ili ošamari”. Vučić objašnjava da postoji samo jedna stvar koja se nikada neće desiti u albanskim medijima, a to je da napišu bilo šta pozitivno o njemu.

– A, vi razmislite zašto je to tako – kazao je predsednik.

18:20 – Emotivan govor Danijela Vujičić sa Kosova i Metohije

– Pola svoje porodice sam izgubila 17. marta 2004. godine. Niste me odbranili – rekla je mr Danijela Vujičić sa Kosova i Metohije.

Ona je izjavila da su se Srbi sa Kosova i Metohije, pre dolaska Aleksandra Vučića na vlast, osećali kao da su teret državi Srbiji.

17:23 –Martinović: Dalmacija i Slavonija su svete srpske zemlje

Poslanik SNS Aleksandar Martinović rekao je da je saglasan sa opozicijom u stavu da su Kosovo i Metohija sveta srpska zemlja, ali onda to moraju reći i za Slavoniju i Dalmaciju zbog srpskih manastira koji se tamo nalaze.

Kao primer, Martinović je naveo manastir Krka koji je sagradila Jelena Šubić, sestra cara Dušana.

Vučić kaže da Martinović nije mislio da te teritorije treba da pripadnu Srbiji.

17:00 Vučić: Nije najvažnija moja uloga, već nasleđe koje će ostati iza mene

Vučić je ponovio da će još jednom tražiti od Vlade da o svim pitanjima po pitanju Kosova donosi odluku Skupština, i poručio je Srbima sa Kosova da će “stručnjaci sada da sve kontrolišu, i da više niko neće smeti da bije Srbe”.

– Šta god da uradite u ovoj zemlji, uvek će neko da kaže: ‘Jeste, bolja je vojska, ali nešto…’. Dakle, ja nemam potrebu da bilo koga rasturam, niti ću da rasturam. U ovome što govorim naravno da ima ličnih emocija. Ja sam običan čovek, i pored toga što sam predsednik. Dva dana, više od 17 sati slušam uvrede na svoj račun, i svi sve rade bolje. Ja nemam problem sa tim da se svi razumeju u politiku, i svi bi je bolje vodili, ali da vam kažem, ja znam jednu stvar – sve ovo vreme, i ja i ljudi oko mene, i moj šef kabineta, koji se ne pojavljuje u javnosti, i svaki put kada nam pretite vešanjem ili govorite da je ovaj doktor smrt, razmišljate li vi o emocijama? Ne, zato što mi imamo obavezu da budemo pristojni, a vi možete da govorite šta hoćete. Zato hoću da se borim i odgovaram, rekao je Vučić.

Vučić kaže da on ne obožava EU, ali da ne misli da je dobra ideja da Srbija silazi sa evropskog puta.

– Verujte mi, znam šta nam čine. I ne sanjate šta sam sve slušao, ali i govorio, na sastancima sa njima. Razmislite zašto Orban ne napušta EU, iako je idol svima. Svi su idoli, samo mi nismo dovoljne patriote iako jedini nismo uveli sankcije Rusiji. Neće da izađe, zato što mi uvek kaže: ‘Aleksandre, sve znaš šta mislim o njima, ali bolje je biti član kluba, nego ne biti član kluba’. On dolazi uskoro da primi najviši orden Republike Srbije, rekao je Vučić.

Vučić ističe da je Srbija danas mnogo jača nego što je bila, ali smo i dalje mali u odnosu na EU.

– Da li to znači da ćemo da se povučemo ako budu ugroženi naši vitalni nacionalni interesi? Ne nećemo se povući. Nećemo se povući ni sa KM tablicama. KM tablice su kao i srpske lične karte na KiM za nas dokaz da je država Srbija i dalje prisutna na KiM. Za nas je to dovoljno vredna stvar da možemo da kažemo da je Kosovo deo Srbije. To je suština, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da iako je većina ljudi u Srbiji protiv EU, da bi nas skupo koštalo odustajanje od evropskog puta.

– Ja mislim da u ovom trenutku, niti smemo, niti bi bilo pametno da napuštamo evropski put. Ne zato što ih volim, još manje zato što oni nas vole. Mi moramo da radimo na pojačavanju saradnje sa zemljama EU, posebno sada u svetlu rata u Ukrajini. Pojavljuju se sukobi svakoga dana, koje izazivaju svetske službe – od Kirgistana i Tadžikistana, do Jermenije i Azerbejdžana. Ubijeno 105 Jermena, a ništa se nije desilo, svet ne reaguje. Oguglali su svi. Govorim o mogućim posledicama koje nisu tako daleke ukoliko bismo se ponašali tako lagodnije, rekao je on.

Vučić ističe da je on lider svih, i da će prihvatiti da Skupština ima značajniju ulogu po pitanju Kosova i Metohije.

– Siguran sam da ćete uspešno rešiti to pitanje. Za mene nije najvažnija moja uloga, već nasleđe koje će ostati iza mene. A najvažnije mi je to šta će biti sa našom državom. A pošto ja to ne mogu da uradim, vi ćete donositi odluke u odborima ovde, i moći ćemo da govorimo da postižemo fantastične rezultate zahvaljujući Narodnoj skupštini. Nećete pobediti, sam ću se skloniti, a onda sam siguran da će sve da procveta, i da ćemo za dan rešiti sve probleme na KiM. Uspeli ste da me ubedite svim argumentima, i time da ćete dete da mi udavite u šahti kao Gadafija, odgovorio je Vučić.

– Kad god da pomislite da ih je sramota da tako nešto sami napišu o tuđoj deci, nije. Ne zaboravite, da od toga da to napišu do toga da to urade nije dalek put. Kao Čehovljeva puška, ako se pojavi u prvom činu mora da opali u trećem, rekao je on.

16:33 – Vučićev odgovor Milošu Jovanoviću

Predsednik Vučić je posle obraćanja Miloša Jovanovića rekao da je važno da se govori o argumentaciji.

– Lepo i lukavo je izneto sve što se sviđa narodu, tobož da bi se zaštitila država, a ne stranački interesi. Naime, dobro je da smo danas naučili da ne živimo u diktaturi, zato što ste sami rekli da gostujete u medijima koji nisu naklonjeni vladajućoj većini. Dobro je da tako nešto postoji, dobro je da imate pristup svim medijima, mi nemamo. Nisam razumeo tu fasciniranost Markom Đurićem, i zašto ga pominjete danas i juče. Izgleda da je primetio kakvu politiku vodite, pa se na vreme sklonio. Vi ste u toj emisiji rekli da neće biti dovoljno bandera za sve izdajnike, i da treba zvati ROSU da uhapse Marka Đurića. Kada vam je sujeta povređena kada je neko od vas uspešniji u duelu, vi hoćete da zovete ROSU – rekao je predsednik.

On je dodao da je 1.876 albanskih terorista pušteno na slobodu, uključujući Aljbina Kurtija i braću Mazreku, upravo tokom vlasti DSS.

– Što ste nam urnisali vojsku. Nismo imali ni zolje ni bacače. Po 156 evra po komadu. Danas imamo i “osa” i “zolja”. Imamo i “kornete”, čekamo i “Mistrale”. Za to niste zaslužni vi. Ali lepo je kad neko može da govori bez ikakve odgovornosti, da bi se dopao ljudima – poručio je predsednik Jovanoviću.

Vučić ističe da nije napadao nikoga zbog reakcije tadašnjih vlasti na jednostrano priznanje nezavisnosti Kosova.

– A danas kažete da je doteralo cara do duvara. Znači nije tada doteralo cara do duvara, već danas moramo da se bijemo. Nije trebalo da se bijemo ni tokom pogroma 2004. godine, kada su palili crkve i proterali ljude. Jedino što je tada urađeno je pokušaj spaljivanja džamija i ambasada. Šta je tada urađeno? Ništa. Pritom ne želim da kažem da ste vi to uradili. Nije narod znao od besa šta da radi. To je bio rezultat užasno loše politike, sa katastrofalnim rezultatima – rekao je on.

Predsednik kaže da se on bavi suštinom i činjenicama, i potom pokazao pristupni dokument za EU.

– Dakle mi smo se za dve stvari izborili 2015. godine. To su Rezolucija 1244 i to da nema prejudiciranja statusa Kosova. Ono čime su oni to osporili je upravo presuda Međunarodno suda po kojoj Albanci nisu prekršili međunarodno pravo – rekao je on.

Vučić ističe i da ne misli da je Koštunica dočekivao Solanu zato što je voleo, već zato što je morao, kao predsednik.

15:49 – Obratio se Miloš Jovanović

Nakon što je poslanik Vladimir Đukanović tokom svog obraćanja istakao važnost mira u teškoj trenutnoj situaciji u regionu i svetu.

On je takođe pozvao sve kolege poslanike da glasaju za izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini.

Poslanik Miloš Jovanović je rekao da poslanička grupa kojoj pripada neće podržati izveštaj koji je predsednik Vučić juče predstavio.

15:50 – Reč ima Vladimir Đukanović

– Namerno pozdravljam sada Milana Radojičića, jer ga napadaju a njega da nema naša odbrana bi tamo bila katastrofalna – rekao je između ostalog Đukanović

15:06 – Reč ima Dr Uglješa Mrdič

14:53 – Predsednik Vučić rekao da će pokušati da izdejstvuje od novog predsednika Kenije da povuku priznanje tzv. Kosova.

– Da bi ljudi razumeli, što se tiče odpriznanja, to niej fudbalska utakmica gde mi možemo dapormenilo mišljenje zapada. Pokušaću da pričam sa novim predsednikom Kenije. I po tom pitanju smo bili napadnuti – rekao je Vučić

13:15 – Član Narodne stranke, Siniša Kovačević sramno uvredio predsednika Srbije u Skupštini. Više o tome u POSEBNOJ VESTI OVDE.

13:00 –  Vučić: Sigurno u vreme mog mandata neće biti proglašenja nezavisnog Kosova

– Što se Kosova i Metohija tiče, tačno je da će teret biti neravnomerno raspoređen. Sasvim sigurno je da za vreme mog mandata neće biti proglašeno nezavisno Kosovo.

12:18 – Vučić odgovara na reči Srđana Milivojevića

– Kao predsednik Republike ne mogu da se ponašam neodgovorno kao malopređašnji govornik. Slušao sam ovde kako su ovde ljudi krivi što učestvuju u Vladi tzv. Kosova. Bezobzirno obmanjuju javnost, svi sve vreme, pričajući da su ovi ljudi krivi nešto. Ne interesuju ih činejnice i istina, jedino ako mogu je da viču što glasnije. Ja mislim da ste razorili zemlju, da ste je uništili, da nam je trebalo mnogo godina da se vratimo. Uništili ste fabrike, a mi vratili fabrike – rekao je između ostalog Vučić.

12:03 – Reč ima Srđan Milivojević

– Koliko vam treba vremena da formirate Vladu – upitao je između ostalog Milivojević.

11:02 – Reč ima predsednik Republike

– Zahvalan sam gospodine Ferhatoviću na onome što ste izgovorili. Daćemo sve od sebe da mir sačuvamo. U Srbiji žive i Bošnjaci, Rumuni, Rusini, Albanci i mi se time ponosimo i zato smo se trudili, ovo je i nacionalna tema, ne samo državna. Vodićemo računa da kroz ovu politiku prema drugim narodima, da sačuvamo mir i stabilnost.

Predsednik je odgovorio i na govor poslanika Olenika

– Vojvodina suštinski nije ništa izgubila, samo je dobila kroz budžet. Što se tiče Gasproma, renta se ne plaća za gasovod nego za eksploataciju gasa. Pruga Beograd-Novi Sad funkcioniše fantastično – kaže Vučić i dodaje:

– Grade se frabruike vode u Temerinu i Beočinu, sam projekat “Čista Srbija” je od velikog značaja. Borimo se, stvari idu bolje nego drugde, a da li može brže uvek može – kaže Vučić.

– Nadam se da u decembru imamo pomake i u novo otvorenim klasterima – kaže on.

– Kada čujem da se opozicionari žale da ih neko diskvalifikuje u govorima. Niko vam nije rekao da ste strani plaćenik, to ste vi za nas rekli, to je za vas stari narativ. To slušam 10 godina i pitam se gde sam to rekao i kažete “objavio Informer”, da li ste vi normalni? To pas s maslom ne bi progutao. Vodite kampanju protiv mog oca što je bio na Litijama. Strašno ste osetljivi kada ste vi u pitanju, a nimalo osetljivi kada su druge porodice u pitanju. Ja sam rekao da postoje dva ekstremna politička pola, nisam vas nazivao ekstremistima. Kažete “mi smo jedini koji sudimo”, ne vi ste ti koji želite da držite moralno pravo i lekcije i da u svakom trenutku budete moralna vertikala. Ja ponavaljam reči koje su ovde izgovorili, moje je da odgovorim na vaše reči. Ko vam je rekao “svi drugi treba da ćute”, ko vam je rekao, to ste izmislili. Vi biste voleli da ja ćutim jer ne možete da me pobedite argumentima – rekao je Vučić.

– Pitali ste koje je rešenje, to je ključno pitanje. U 29 godina promenila se situacija, ne samo kod nas, već i kod velikih sila. Jeidno magarac ne bi primetio da se nešto promenilo. Svaki racionalan čovek mora da promeni tu poziciju. Ne može biit ista pozicija pre i posle 1999. ni 2008. ni 2010. ni 2011. godine. Sve to nosi nešto sa tobom. Nikada neću dozvoliti da nam proteraju ljude sa Kosova i Metohije, ali danas gledam šta je to što možemo da dobijemo. Kako da gajimo jagode sa Albancima, samo što bih ja bez zastave Kosova, za razliku od vas, mislim da je to važno – rekao je Vučić.

– Sve zate da govorim istinu, ja se bavim državom. Da, prpustili smo najveću šansu, jesam li za to kriv, kriv sam. Nemam problem sa tim. Država je ozbiljna stvar – rekao je Vučić poslanicima po potanju kopanja rude kod Nedeljica i Loznice.

10:51 – Sledeći prijavljeni je Aleksandar Jovanović

10:37 – Sledeći prijavljeni je Hadži Milorad Stošić

– Pri razmatranju prethodnog Izveštaja, verovatno se sećate da predstavnici sa KiM nisu bili tu. Zato ih sada pozdravljam. PUPS je uveren da Vlada Republike Srbije smatra neotiđivim delom Kosovo i Metohiju – istakao je Stošić.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

10:26 – Reč ima prof. dr Đorđe Pavićević

– Juče smo čuli mnogo zapaljivih reči. Mi nećemo glasati za Izveštaj, on je jednostran – kaže između ostalog Pavićević.

10:17 –  Reč ima Elvira Kovač

– Važna je izgradnja puteva, proces dijaloga Beograda i Prištiner je pokrenut 2010. godine i činjenično stanje je da smo mi na evropskom putu- kaže između ostalog Kovač.

10:14 – Sledeći prijavljeni je Aleksandar Olenik.

– U novijoj istoriji parlamentarizma održala se samo jedna sednica o Vojvodini i to daleke 1919. godine. Ne umanjujući značaj pitanje Kosova.  U ovom trenutku 700.000 građana Vojvodine nema pijaću vodu. Samo sporazum o Kosovu štiti građane Vojvodine, Srbije i Kosova. Mi ćemo podržati izveštaj koji je predsednik republike juče predstavio – naglasio je Olenik.

10:10 – Prvi prijavljeni za govor u Skupštini je prof.dr. Jahrija Ferhatović

– Ono što smo juče čuli od predsednika Aleksandra Vučića je jedini put kako da izađemo iz ovog problema – rekao je prvi u obraćanju poslanik bošnjačke nacionalnosti.

10:05 – Vladimir Orlić konstantovao je početak Sednice. Potvrđeno je da 150 narodnih poslanika prisustvuje sednici.

10:00 – Na sednicu stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je nešto pre 10 sati u Dom Narodne skupštine Srbije, gde će biti nastavljena posebna sednica o Kosovu i Metohiji.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

09:50 – Poslanici Skupštine stigli na sednicu.

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju od 10 časova raspravu o Izveštaju o pregovorima sa institucijama samouprave u Prištini, koji je juče predstavio predsednik Aleksandar Vučić.

Posebna sednica Parlamenta, na kojoj poslanici razmatraju Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine, nastavlja se od 10 časova.

ŠTA SE SVE DESILO JUČE NA SEDNICI?

Poslanicima je Izveštaju o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini u periodu od 15. juna 2021. do 1. septembra ove godine predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pozvao sve poslaničke grupe da glasaju za izveštaj, jer bi, kako je rekao, jedinstvo o ovom pitanju bilo važno i za sliku Srbije u svetu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je predstavio Izveštaj.

Vučić je obavestio poslanike i građane o trenutnom stanju, izazovima koji slede, kao i o svemu što je država do sada uradila za srpski narod na KiM.

Predstavnici poslaničkih grupa izneli su svoje stavove tokom rasprave koja je trajala više od 10 sati.

Posebnu sednicu parlamenta o KiM tražila je poslanička grupa SNS-a, ali i nekoliko opozicionih poslaničkih grupa.

Pojedine opozicione stranke su podnele svoje predloge rezolucije o KiM, poput Dveri i Narodne stranke, a svoju inicijativu predložila je i poslanička grupa “Ujedinjeni”.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar