Pomaže na više načina: Spavanje pored PSA može da bude LEKOVITO

Evo kako utiče na vas

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Veliki broj ljudi uživa u maženju sa svojim psima, uopšte ne razmišljajući o tome da li je to za njih štetno ili korisno.

Vremenom, taj odnos toliko ojača da ljubimci počinju da se doživljavaju kao članovi porodice.

Veliki broj ispitanika u jednoj anketi, istaklo je da dopušta svojim ljubimcima čak i da spavaju pored njih, a naučnici ističu da to i nije toliko loša ideja.

Psiholog Barbara Santini istakla je da postoji pet sjajnih razloga da se sa time i nastavi, jer spavanje pored psa može da bude korisno za ljudsko zdravlje. Naravno, treba uvek biti oprezan, naročito ako neko pati od alergije. Uz to, ne sme se zanemariti higijena samog psa, kao preduslov za ono o čemu je Barbara govorila.

Poboljšava san

Istraživanja su pokazala da spavanje sa psom može da ublaži anksioznost, poboljša raspoloženje i učini okruženje u kom se boravi opuštenijim i prijatnijim. Samim tim, spavanje pored psa može pomoći ljudima koji se bore sa nesanicom ili generalno teško utonu u san.

– Spavanje sa kućnim ljubimcima podstiče proizvodnju i oslobađanje veće količine oksitocina. Kada su naši nivoi oksitocina visoki, veća je verovatnoća da ćemo doživeti potpunu relaksaciju tela – istakla je Barbara i dodala:

– Ovo stimuliše teta moždane talase i pomaže našem umu da fomrira uspomene i poveća kreativnost.

Foto: Shutterstock

Ojačava imunitet

Deljenje kreveta sa životinjom može imati pozitivan uticaj na imunitet.

– Kućni ljubimci podstiču raznovrsnost mikroorganizama u kući, a istraživanja pokazuju da vaš imuni sistem jača kada je izložen različitim mikroorganizmima – kaže Barbara.

Takođe je otkriveno da kućni ljubimci mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, a manje je verovatno da će bebe imati alergije ako odrasta u domu u kom se nalazi i pas.

Čistiji dom

Vlasnici kućnih ljubimaca češće čiste kuću zbog dodatnog nakupljanja prljavštine, posebno tokom letnjih meseci.

– Nas devet od deset pere posteljinu svake dve nedelje, ali to nije dovoljno higijenski i neće zadržati alergene tokom leta – objasnila je Barbara.

– Kućni ljubimci pružaju dodatni razlog za održavanje kuće u redu, tako da će spavanje sa njima i pranje posteljine svakih nekoliko dana na toplom programu sprečiti nakupljanje prašine u vlaknima.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, mirror.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar