Premijera: Film o Diani Budisavljević na Dan sećanja na žrtve Holokausta

Film je imao veliki uspeh na festivalima i u bioskopima širom regiona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/PrintScreen/Youtube

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević imaće televizijsku premijeru 22. aprila na Prvom programu – na dan kada se obeležava sećanje na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Zavirimo u svet filmskog majstora: Dokumentarac “Kjubrik o Kjubriku” onlajn

Nagrađivani igrano-dokumentarni film potresna je priča o nesvakidašnjem herojskom činu Zagrepčanke austrijskog porekla koja je za vreme ustaškog režima u Hrvatskoj spasila više od 10.000 srpske dece iz koncetracionih logora.

Evo kako možete da glumite sa De Nirom u novom Skorsezeovom filmu

Nakon premijere na 66. Pulskom filmskom festivalu, na kojem je nagrađen 2019. godine, “Dnevnik Diane Budisavljevć” imao je veliki uspeh na festivalima i u bioskopima širom regiona, uključujući 15. Slobodnu zonu u Beogradu, na kojoj je imao trostruku srpsku premijernu projekciju, u prisustvu nekih od glavnih protagonista – nekadašnje dece, a sada vremešnih svedoka tragičnih događaja.

Rupert Grejvs iz “Šerloka” za Objektiv: Evo koje filmove treba da pogledate ako se dosađujete (VIDEO)

Podvig Diane Budisavljević bio je decenijama potiskivan, a zabeležen je u dnevniku koji je nakon njene smrti 1978. godine pronašla njena unuka Silvija Szabo. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

U naslovnoj ulozi u filmu je Alma Prica, a ostale uloge poverene su Igoru Samoboru, Mirjani Karanović, Tihomiru Staniću.

Ekipa ovog ostvarenja trenutno radi na novom projektu “Od filma do muzeja”, o virtualnom muzeju koji će tematizovati veliku priču o Diani Budisavljević i njenoj humanitarnoj akciji, a doneće dosad neobjavljene materijale prikupljane i stvarane tokom višegodišnjeg istraživanja i rada na filmu.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar