Nova PRAVILA za đake: Tri škole u Srbiji ZABRANILE telefone tokom nastave, a evo šta na to kažu roditelji

O ovim merama zavladala su različita mišljenja, kako roditelja i dece, tako i pedagoga i psihologa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv, Shutterstock

Pored osnovnih škola „Dositej Obradović” u Požarevcu i „Ratko Pavlović Ćićko” u Prokuplju, đacima je korišćenje telefona zabranila i OŠ „Branko Radičević” u selu Uljmi kod Vršca.

O ovim merama zavladala su različita mišljenja, kako roditelja i dece, tako i pedagoga i psihologa.

Primarijus dr Olivera Aleksić Hil, dečji psihijatar i psihoanalitičar, u razgovoru za Objektiv kaže da nije lako odoleti prednostima koje omogućava današnja tehnologija, ali da prevelika upotreba telefona kod dece školskog uzrasta sve više zabrinjava i da u školu ne teba nositi mobilne.

Foto: Printscreen

– Sve je veći broj male dece koja kasnije progovaraju, delom zbog veće izloženosti tehnologiji. Mališani se sve manje druže sa vršnjacima jer satima igraju igrice na telefonima i vreme radije provode na društvenim mrežama. Poruke su kratke, jezik je pojednostavljen – sa mnoštvom skraćenica, više slika nego reči, i sve to u maniru brze i proste komunikacije. Za vreme časa slikaju se luzeri u blamantnim situacijama, snimaju svoje nasilne obračune… Zbog raznog sadržaja koji šalju jedni drugima, teže održavaju pažnju na nastavi. Treba ograničiti upotrebu telefona u školama, tek toliko da se dogovore gde i kada će se naći i družiti – kaže Aleksić Hil.

NAGLA ZABRANA UTIČE NA PSIHU

Psihoterapeut i pisac Marko Braković za naš list kaže da treba zabraniti upotrebu telefona u osnovnim školama zbog ogromne zavisnosti koju stvara.

– Adikcija se izaziva ogromnim sadržajem koje pružaju pametni telefoni, naročito kod mozga u razvoju. Istraživanja su pokazala da je deci do osmeriste telefone. Nagla zabrana upotrebe telefona u školama može se katastrofalno odraziti na psihu dece koja su zavisna od njihovog korišćenja – napominje Braković.

VODE DECU U PALMOTIĆEVU

S druge strane, direktorka Udruženja roditelja Gordana Plenić za Objektiv kaže da se zabranom da deca koriste telefone u osnovnim školama ništa ne dobija, jer je tehnologija postala sastavni deo života svih generacija.

– I učitelji i roditelji neprekidno drže telefone u rukama i time deci daju loš primer. Mislim da je važno da sa mališanima razgovaramo kako se na pravi način koristi telefon. Na časovima ni prosvetni radnici ne bi smeli da ga koriste. Zbog zabrane će deca više koristiti telefone posle škole i kod kuće. Videćemo šta se postiglo u školama u kojima je zabranjena upotreba telefona – kaže Plenićeva.

Foto: Printscreen

Kako objašnjava, mnogi roditelji žalili su se da njihova deca previše koriste telefone. – Čula sam razne priče, pa čak i da su tražili pomoć psihijatra u Palmotićevoj. Roditeljima je sve previše, pa i igranje igrica. Mislim da i decu treba pitati šta misle o zabrani, da se nađe neka mera – kaže Plenićeva.

Olivera Mandžić

– Moja deca, učenici drugog i četvrtog razreda, nikada u školu nisu nosila telefone. Dozvolila bih im samo ukoliko niko ne bi mogao da ih prati u školu. Ograničila sam im upotrebu telefona na sat vremena dnevno.

Foto: Objektiv

Verica Avakumović

– Ne treba deci zabraniti upotrebu telefona u školama, jer im je skoro sve zabranjeno. Zašto bi neko uskratio mogućnost da se čujem sa svojim detetom, ionako sam sva namučena, radim kao crnac. Moj sin je osmi razred i ne mogu da mu ograničim telefon, a mislim da ne preteruje.

Foto: Objektiv

Milojko Petrović, penzioner

– Kako bi četvoro unučadi manje koristilo telefon, na sve načine se trudim da ih animiram, zabavim. Mislim da većina roditelja ne pokušava da deci zabrani ili ograniči upotrebu telefona.

Foto: Objektiv

Ljiljana Mladenović, bebisiterka

– Deci treba zabraniti upotrebu telefona u školi jer ionako mnogo vremena provode držeći ga u rukama. Čuvam jednu devojčicu i njoj su roditelji dozvolili upotrebu telefona samo sat vremena dnevno. U početku se bunila, a onda je to prihvatila.

Foto: Objektiv

Koviljka Pandurević, penzionerka

– Moj unuk, učenik četvrtog razreda, telefon koristi samo kada mu to roditelji dozvole. U školu nikada nije nosio telefon, već pametni sat, da bi roditelji mogli da ga pozovu.

Foto: Objektiv

Piše: VLADIMIR ĐURIČIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 8. SEPTEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar