Izučavaće i PREDUZETNIŠTVO: Danas počinje nastava, a Objektiv vam donosi sve NOVINE koje očekuju đake

Pregled ostalih novina koje su planirane u školskoj godini koja je pred nama donosi vam Objektiv

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Dok brojimo sitno do nove školske godine, već sada je jasno da nas očekuje mirniji početak nastave u odnosu na prethodne dve.

Ministar prosvete Branko Ružić je uoči početka školske godine izjavio da je uveren da će buduća vlada staviti na listu prioriteta obrazovni sistem.

– Očekuje nas jesen i zima koja je upitna sa aspekta energetske situacije. Uveren sam da nijedan školski dan neće biti doveden u pitanje, ne smemo dozvoliti da đaci sede u hladnim učionicama, može se desiti neki sporadični incident – kaže Ružić.

On je najavio i povećanje plata za prosvetare.

– S januarskom platom će biti povećanja. Ono će biti znatno veće nego prošle godine, biće dvocifreno, i to je dobar trend koji ova i prethodna vlada prate – kazao je Ružić.

Pregled ostalih novina koje su planirane u školskoj godini koja je pred nama donosi vam Objektiv.

DOZVOLJENI IZLETI I EKSKURZIJE

Izleti, ekskurzije i druga putovanja učenika i predškolaca dozvoljena su i mogu skoro potpuno normalno da se organizuju.

Pre puta, škole moraju da prikupe izjave roditelja da deca nemaju niti su imala simptome infekcije u prethodnih sedam dana, da u istom periodu nisu lečena od kovida-19 i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva korone.

HIMNA I ŠTRAJK

Prvi nastavni dan u školama će početi kao i prošle godine, intoniranjem himne. Ministar prosvete Branko Ružić kaže da će se himna intonirati i u predškolskim ustanovama.

– To je normirano i važno da, kao i u drugim državama, poštujemo svoje nacionalne simbole, a jedan od njih je i himna.

STRANCI

Kao retko kada u poslednjih nekoliko decenija, u školskim klupama će se, prema dostupnim podacima, naći i veći broj stranaca.

Naime, osim migranata iz Avganistana, Sirije, ali i drugih azijskih, pa i afričkih zemalja koji su postali uobičajena pojava u nekim gradovima poslednjih godina, sada se očekuje i određeni broj dece iz Ukrajine i, posebno Rusije, koji su zbog ratnih strahota izbegli u našu zemlju, pa će tu započeti ili nastaviti svoje školovanje.

Foto: Shutterstock

ANTIKORONA MERE

Svi đaci će potpuno normalno biti u učionicama, neće biti podeljenih odeljenja, pa čak ni semaforskog modela. Dakle, sve će biti potpuno normalno. Kao nekada.

Takođe, đaci i nastavnici više neće morati ni non-stop, ali ni povremeno da nose maske u školi, ni u dvorištu, ni u učionicama, za vreme časova ili tokom odmora. Jednostavno, neće morati da ih imaju pri sebi, osim onih koji to jednostavno žele.

I potpuno normalno će se odvijati časovi muzičkog i fizičkog, bilo u salama, bilo na otvorenim terenima.

NOVI TEST NA MATURI

Izvesno je da će mala matura, koja je na programu od 21. do 23. juna 2023. godine, pretrpeti promene.

Testovi iz srpskog/maternjeg jezika i matematike ostaju nepromenjeni, ali zato će kombinovani biti prilično modifikovan.

Naime, do sada su đaci na kombinovanom testu odgovarali na 20 pitanja iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije. Ubuduće, ako se potvrdi predlog prosvetnih stručnjaka, mali maturanti će moći da biraju jedan od pet gorepomenutih predmeta, samo će taj morati da spremaju i dobiće svih 20 pitanja iz njega!

SPAJANJE RAZREDA

Postoji mogućnost spajanja razreda s mlađim i starijim osnovcima. Izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju koje su zimus stupile na snagu, kombinovana odeljenja mogu da se formiraju i u predmetnoj nastavi, od petog do osmog razreda. U slučaju da je sastavljeno od učenika dva razreda, kombinovano odeljenje može imati do 15 đaka, a ukoliko je reč o spajanju tri ili četiri razreda, onda je limit 10 učenika po odeljenju. Zasad nije poznato koliko je škola predložilo spajanje razreda.

SLOBODNE AKTIVNOSTI

Slobodne aktivnosti podeljene su u dve grupe. U prvoj su programi namenjeni učenicima petog i šestog razreda, a u drugoj oni za đake sedmog i osmog.

Tako petaci i šestaci mogu da biraju sledeće aktivnosti: Vežbanjem do zdravlja, Životne veštine i Medijska pismenost. U grupi za sedmi i osmi razred su: Preduzetništvo, Moja životna sredina i Umetnost. Petaci i šestaci će birati Domaćinstvo, Crtanje, slikanje i vajanje, Čuvare prirode, Muzikom kroz život i Sačuvajmo našu planetu, a za učenike sedmog i osmog aktivnost – Filozofija sa decom.

Foto: Shutterstock

ŠKOLSKI KALENDAR RASPUSTA

1. 9. početak nove školske godine

11. 11. neradno, Dan primirja u Prvom svetskom ratu

24. 12 – 15. 1. zimski raspust za osnovce u Vojvodini

30. 12. kraj prvog polugodišta

31. 12 – 22. 1. zimski raspust za osnovce

31. 12 – 15. 1. zimski raspust za srednjoškolce

15-16. 2. neradno, Dan državnosti

24-25. 3. probni završni ispit za osmake

8-18. 4. prolećni raspust za osnovce i srednjoškolce

29. 4 – 2. 5. prvomajski praznici

23. 5. kraj školske godine za maturante gimnazija

30. 5. kraj školske godine za đake četvrtog razreda stručnih škola

31. 5 – 2. 6. probno polaganje velike mature

6. 6. kraj školske godine za đake osmog razreda

20. 6. kraj školske godine za ostale osnovce i srednjoškolce

21-23. 6. mala matura za osmake

Piše: Nikolina Marić

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 01. SEPTEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar