Svi u tehničku vladu: Demokratski front poslao POZIV strankama pobednicama poslednjih izbora na dogovor

On je poručio da je Demokratski front spreman da preuzme odgovornost za Crnu Goru i poštuje sve preuzete međunarodne obavez

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Jedan od lidera Nove srpske demokratije Andrija Mandić saopštio je da je svim predstavnicima stranaka parlamentarne većine poslao poziv da se 2. septembra nađu u Skupštini Crne Gore, neposredno pred početak parlamenta, kako bi odgovorili željama naroda i postigli politički sporazum i formirali tehničku vladu koja bi pripremila izbore.

– Izabrao sam današnji dan da uputim takav poziv prvenstveno želeći da skrenemo pažnju na ovaj datum. Crna Gora je 30. avgusta 2020. godine osvojila slobodu i stala rame uz rame s demokratskim državama Evrope. Mi smo bili poslednja zemlja posle rušenja Berlinskog zida koja je imala totalitarni i komunistički režim. Nismo uspeli da održimo ono što je narodu obećano jer je neko odlučio da tu narodnu volju preda međunarodnim adresama i nedobronamernim ljudima – rekao je Mandić.

On je poručio da je Demokratski front spreman da preuzme odgovornost za Crnu Goru i poštuje sve preuzete međunarodne obaveze.

– Ako postoji dovoljno razumevanja, a ne sumnjam da postoji, očekujem da naši partneri iz stare većine prihvate pruženu ruku – rekao je Mandić.

Na pitanje da li sebe vidi kao mandatara odgovorio je da je uradio mnogo stvari da dođe do narastajuće snage naroda 30. avgusta.

– Dve godine sam bio van političke arene, van Skupštine i sagledao sam bolje šta Crnoj Gori treba – mir, sloga, borba protiv kriminala i korupcije. Kolege stoje na stanovištu da bi to mesto trebalo da pripadne najjačem konstituentu i od toga bi trebalo svi da pođu. Za dogovor nam je potrebno sat vremena pre sednice Skupštine. Mi smo spremni za dogovor, idemo sa stavom da premijer treba da bude iz Demokratskog fronta, ali nikoga ne uslovljavamo – kazao je Mandić, dodajući da Bošnjačka stranka nije bila pobednica parlamentarnih izbora.

– Zovemo na pošten dogovor, nikome ništa ne namećemo, ni URA, ni Demokratama. Zovemo ih da saslušaju naš predlog, a mi njihov.

SMENA BI BILA LOŠA PORUKA

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da bi bila loša poruka da se smeni Danijela Đurović sa funkcije predsednice Skupštine Crne Gore.

– Pojedini na svakakve načine žele da obezglave državu. To je loš put. Neka se ne prave Evropljani i patriote i neka se ne zavijaju u zastave. Ako misle da je to put pored sve pljačke i kriminala, odlično. To je pokušaj onih koji se plaše pravde – poručio je Abazović.

Kada je reč o sudbini predsednice Skupštine Danijele Đurović (SNP) i inicijative za njenu smenu Mandić kaže da ne sumnja da bi u eventualnom dogovoru ona sama povukla odgovoran politički potez. Parlament će se 2. septembra na vanrednom zasedanju izjasniti o razrešenju Đurovićeve.

BONUS VIDEOIzvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar