Čuva zdravlje: Zašto svakog dana treba da pojedete nešto LJUTO i kome se savetuje da ga strogo IZBEGAVA

Smatra se da kapsaicinin može da poveća potrošnju energije, utičena razgradnju masnoća i tako spreči gomilanje kilograma

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada je ljuta hrana u pitanju, postoje samo dve vrste ljudi: oni koji ga izbegavaju i oni koji ga prosto obožavaju, čak i do tačke preterivanja.

Pored toga što ljuti začini obogaćuju ukus hrane, oni u velikoj meri mogu da utiču na ljudski organizam.

Istraživanja kažu da ljute papričice, na primer, mogu da umanje rizik od razvoja pojedinih bolesti. Pored toga, efikasno su sredstvo u borbi protiv stomačnih problema i sprečavaju gojaznost.

Ljuti začini predstavljaju i odličnu zaštitu od gljivica, virusa i pojedinih vrsta bakterija.

Na naučnom skupu Američkog udruženja za srce, koji je održan 2020. godine, objavljeni su rezultati studije koji kažu da redovno konzumiranje ljutih namirnica može značajno da smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih oboljenja, ali i nekih vrsta karcinoma. U studiji je učestvovalo više od 570.000 osoba u iz SAD, Italije, Kinie i Irana.

Foto: Shutterstock

Analiza je pokazala da su ispitanici koji su koristili ljuto u ishrani za 26 odsto smanjili rizik od srčanih bolesti i za 23 odsto od raka. Neki stručnjaci savetuju ljudima koji se bore sa kardiovaskularnim problemima da konzumiraju umereno ljutu hranu koja jača cirkulaciju i time sprečava začepljenje krvnih sudova, koji mogu da dovedu do moždanog udara i infarkta.

Upotreba kapsaicina, jednog od glavnih nutrijenata ljutih namirnica i začina, povećava osećaj sitosti, a utiče i na bržu potrošnju masti i kalorija. Smatra se da kapsaicinin može da poveća potrošnju energije i utiče na razgradnju masnoće, čime dovodi do smanjenja kilograma i prevencije gojaznosti.

Kako navode neka istraživanja, ljuti začini mogu da budu efikasni i kada se radi o borbi protiv respiratornih infekcija, poput sinusitisa i astme. Veruje se da kapsaicin pojačava lučenje tečnosti u respiratornom traktu, čime olakšava izbacivanje sluzi.

Međutim, to ne znači da sa ljutom hranom treba preterivati, jer u velikim količinama, ona može da ima kontraefekat i neprijatne nuspojave. Pored toga, ljuta hrana se ne preporučuje osobama koje se bore protiv problema sa gornjim delom gastrointestinalnog trakta. Stručnjaci savetuju osobama koje pate od GERB-a, gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crevu da preskoče ljutu hranu.

Pošto ljuti začini pospešuju lučenje želudačne kiseline, njihova upotreba se ne savetuje ni osobama koje imaju čir, jer mogu da pogoršaju stanje.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Eklinika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar