HAOS u Severnoj Makedoniji: Proglašena ENERGETSKA KRIZA uz mere štednje

Ovo je druga krizna situacija, prva je završena prvog juna, navodi Telma

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, Shutterstock

Vlada Severne Makedonije donela je odluku o proglašenju kriznog stanja u snabdevanju električnom energijom na teritoriji cele zemlje i u snabdevanju toplotnom energijom na području grada Skoplja, javili su makedonski mediji.

Prva odluka je doneta zbog nedostatka toplotne energije, mogućnosti korišćenja alternativnog goriva i stanja na tržištu toplotne energije, dok je druga doneta zbog nedostatka struje i stanja na tržištu električne energije, saopštila je makedonska vlada .

Odluke će početi da se primenjuju od 1. septembra i trajaće 30 dana.

To u praksi znači da će vlada finansijski pomoći državnog proizvođača električne energije AD ESM u obezbeđivanju potrebnog mazuta i uglja kako bi sva energetska postrojenja bila u funkciji.

Ovo je druga krizna situacija, prva je završena prvog juna, navodi Telma.

Od prvog septembra, kada će na snagu stupiti krizno stanje, na snagu bi trebalo da stupe i poslednje donesene vladine mere štednje električne energije koje će važiti do kraja marta naredne godine, prenosi MIA.

Za javne institucije one će biti obavezne, a za domaćinstva i firme imaće oblik preporuke.

One podrazumevaju obaveze poput isključenja dekorativnog osvetljenja fasada, nekorišćenja javnog osvetljenja kada ima dovoljno prirodnog svetla, kao i da se klima uređaji ne podešavaju niže od 27 stepeni u sezoni hlađenja i ne više od 20 stepeni u grejnoj sezoni, zamenu starih sijalica štedljivim i i obavezu da se isključuju računari.

Sa paketom mera štednje predviđena je ušteda do 15 odsto, navodi MIA.

Podsetimo, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prekjuče nakon sednice Predsedništva SNS-a, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što velike evropske zemlje najavljuju restrikcije struje, da će se i najveće zemlje Evrope suočiti sa restrikcijama, a da će se Srbija svakog dana boriti za to da ne bude isključenja struje.

– Ostaje nam sedam meseci i sedam dana do 31. marta, da merimo svaki dan i da se nadamo da prođe svaki dan. Do sada nismo imali restrikcije, svaki dan ćemo da gledamo i da se borimo. Ja vam sada kažem da će se najveće zemlje Evrope suočiti sa restrikcijama struje. Ja ne mogu još da potvrdim da mi hoćemo, ali borićemo se svaki dan – kazao je tada Vučić, a više o tome pročitajte klikom OVDE.

BONUS VIDEO:

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar