Obratite pažnju! Pet zdravih namirnica koje NE SMETE da jedete svaki dan

U ishrani je najvažnija raznovrsnost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

To što se pojedine namirnice ubrajaju u zdrave, nikako ne znači da treba da ih jedete svaki dan.

Naime, nutricionisti upozoravaju da jedan proizvod, koliko god da je zdrav, nikada neće moći da obezbedi organizmu sve neophodne hranljive materije.

Zbog toga je raznovrsnosna ishrana toliko važna. Postoje neke namirnice koje mnogi vole i zdrave su, a nikako ne bi trebalo da se jedu svakog dana.

1. Povrće iz porodice kupusara

Povrće je bogato antioksidansima i hranljivim materijama, a naročito ono poput karfiola, brokolija i kelja. Međutim, prema naučnim studijama, njihova prekomerna konzumacija može izazvati hipotireozu, odnosno, nedostatak hormona štitne žlezde. Ovo je posebno važno za osobe koje uzimaju hormonsku terapiju.

Ako baš ne možete bez njih ni dan, savet je da ih prvo propržite u tiganju ili skuvate sa nekim drugim namirnicama.

2. Tunjevina

Iako je zdrava jer sadrži omega 3 masne kiseline i znatnu količinu proteina, tuna je bogata živom. Prekomerna konzumacija može dovesti do nagomilavanja velike količine ovog teškog metala u organizmu koji je posebno opasan za decu i trudnice. Lekari savetuju da ne jedete tunjevinu više od jednom nedeljno.

Foto: Shutterstock

3. Suvo voće

Suvo voće je savršena užina koja daje energiju, naročito pre treninga. Međutim, sve sušeno voće (urme, brusnice, smokve, kajsije, šljive…) sadrži mnogo više šećera od svežeg voća. Budite umereni.

4. Musli i žitarice

Žitarice same po sebi nisu problem, već one koje su prerađene, a takvih je ogromna većina. Teško je u prodaji naći žitarice koje ne sadrže nikakav oblik šećera. Takođe, čak i ako ne sadrže veštačke šećere, teško ćete naći žitarice koje su od celog zrna. Proces prerade je takav da se odstranjuje ogroman deo hranljvih materija

5. Paradajz iz konzerve

Glavni problem svih konzerviranih namirnica je što sama konzerva, u kojoj se proizvod čuva, može da sadrži ostatke smolastih materija koje sadrže sintetički estrogen bisfenol-A. Naučnici su odavno identifikovali njegovu ulogu u nastanku mnogih bolesti – od problema sa reproduktivnim sistemom do srčanih oboljenja, dijabetesa i gojaznosti. Pojedine studije su otkrile da sintetički estrogen može negativno da utiče na plodnost.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs, Novosti Magazin

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar