“Najbitnije je da NEMA preminulih”: Oglasio se ambasador povodom nesreće u Bugarskoj

U autobusu je bilo 48 osoba, većinom deca, koja su se vraćala sa Crnog mora

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: YouTube/Facebook/Printscreen

Autobus sa decom iz Srbije prevrnuo se u Bugarskoj, u udesu ima više povređenih, a nema informacija da je neko poginuo.

Autobus je sleteo sa puta u jarak i prevrnuo se na bok na putu „Trakija“ kod Stare Zagore, udaljenog 217 kilometara od Sofije. Stanimir Stanev, zamenik glavnog sekretara bugarskog ministarstva unutrašnjih poslova, kazao je da je povređeno najmanje 10 osoba, ali još nije poznata težina povreda, prenose bugarski mediji.

U autobusu je bilo 48 osoba, većinom deca, koja su se vraćala sa Crnog mora.

Prema tvrdnjama RTS, u nesreći je povređeno 12 osoba, osmoro dece i četvoro odraslih, a poginulih nema.

Bugarski medij bg-voice navodi da je u bolnici na pregledima 17 putnika od kojih najmlađi ima šest godina, prenosi Tanjug.

Tužilac Sijka Mileva rekla je za bg-voice da je u bolnici osmoro teže povređene dece i četvoro odraslih. Prema njenim rečima, dvoje povređene dece je u ozbiljnom stanju.

Portal navodi da je u vozilu bilo 38 dece i 11 odraslih i da su uspeli da izađu iz autobusa kroz prozore.

Neki od njih su polomili i prednje i zadnje staklo da bi izašli.

Deca su putovala iz Nesebara i članovi su folklornog ansambla JU-LIRA iz Srbije.


Većina je iz Batajnice, navodi bugarski portal i dodaje da su svi putnici državljani Srbije, objavio je Tanjug.

Povređeni su prevezeni u bolnicu u Staroj Zagori, koja je najbliža mestu nesreće.

Stanev kaže da ne može da komentariše uzroke nesreće, jedino je poznato da je put bio mokar.

Ambasador u Bugarskoj: Nema poginulih

Ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović izjavio je večeras da će otpravnica poslova ambasade Srbije ujutru posetiti decu iz Srbije povređenu u nesreći autobusa na auto-putu „Trakija“ i da će se videti šta ambasada Srbije može nadalje da učini.

Jović je izjavio za Tanjug da za sada nema mnogo informacija o nesreći srpskog autobusa u Bugarskoj, ali je potvrdio je da je od kolega iz Ministarstva spoljnih poslova Bugarske saznao da su autobusom putovali članovi folklornog ansambla Ju-Lira iz Batajnice.

– Informisan sam da ima lakše i navodno teže povređenih, ali o stepenu povreda ćemo moći da govorimo tek kada dobijemo informacije od jedinih nadležnih institucija, a to su Ministarstvo zdravlja Bugarske i bolnica Stara Zagora. Svi su mi potvrdili da nema mrtvih i da nema nikoga sa vidljivim teškim povredama, što je najvažnije s obzirom da su u pitanju naša deca – rekao je Jović.

Ambasador je potvrdio da su sve nadležne institucije u Bugarskoj maksimalno uključene i, prema njegovim rečima bar u tom segmentu možemo da budemo sigurni da će naša deca da dobiju punu podršku.

Selaković razgovarao sa bugarskim ministrom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je večeras sa ministrom inostranih poslova Bugarske Nikolajem Milkovom o stanju putnika iz autobusa koji se prevrnuo nedaleko od Stare Zagore u Bugarskoj.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, sva povređena deca su hospitalizovana i dva ministara će biti u stalnoj vezi zbog razmene informacija o njihovom oporavku.
Milkov je preneo da u udesu nije bilo poginulih i da će porodice povređenih biti kontaktirane, izrazivši nadu da će uskoro moći da budu sa svojom decom, preneo je Tanjug.

BONUS VIDEO:Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar