Najzdravija UŽINA: Smanjuje rizik od moždanog udara, snižava pritisak i neutrališe SO u organizmu

Istraživanje je trajalo 20 godina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Dmitriy Shironosov / Panthermedia / Profimedia

Veliki broj ljudi danas se bori sa kardiovaskularnim bolestima, koje su u velikoj meri izazvane neadekvatnom ishranom.

Kardiovaskularni problemi nisu stanje koje treba uzimati zdravo za gotovo, jer mogu da imaju i kobne ishode.

Kako smo pomenuli, ishrana je jedan od glavnih krivaca za nastajanje ovih problema sa zdravlje, a pored redovnih obroka koji su puni nezdravih namirnica, tu su i isto tako nezdrave grickalice i užine, pune soli, štetnih masti, aditiva i sličnog.

Voće i povrće može da se uvrsti u zdrave grickalice, koje možete jesti svakodnevno između glavnih obroka, ali uz njih, veoma su važne i namirnice bogate kalijumom, kao što su banane, avokado ili losos. Kalijum je efikasan u snižavanju krvnog pritiska i neutralisanju štetnog uticaja soli u organizmu.

Foto: Shutterstock

Vodeći istraživač profesor Lifert Vogt sa Medicinskih centara Univerziteta u Amsterdamu, rekao je da rezultati sprovedenih istraživanja sugerišu da kalijum pomaže u očuvanju zdravlja srca, kao i da žene imaju više koristi od njega nego muškarci.

Velika potrošnja soli je povezana sa visokim krvnim pritiskom, pa samim tim i većim rizikom od srčanog i moždanog udara. Zdravstveni saveti se uglavnom svode na apel da se smanji unos soli, ali to nije toliko lako kada se uzme u obzir da se prerađena i kupovna hrana konzumiraju u velikim količinama. Kalijum je dobar zato što pomaže da se, putem urina, izbaci višak soli iz organizma.

Učesnici istraživanje su ispitivani o svojim prehrambenim navikama, meren im je krvni pritisak, uzimani uzorci urina kako bi se videlo koliko kalijuma imaju u svom organizmu.

Ti učesnici su praćeni narednih 20 godina. Pokazalo se da su žene koje su kalijum unosile u većim količinama, imale 11 odsto manje šanse od infarkta, u poređenju sa ženama koje su ga najmanje unosile u svoj organizam.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, najzena.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar