Građani tokom policijskog časa panično prijavljivali SVETLEĆE LOPTE iznad Srbije: Saznali smo o čemu je reč (VIDEO)

Neki su čak pomislili da je možda reč o vanzemaljcima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Twitter printscreen

Mnogo građana videlo je na nebu iznad Beograda, a kažu i iznad pojedinih gradova u BIH, čudne svetleće lopte kako lebde nebom.

Neki su čak pomislili da je možda reč o vanzemaljcima, a društvene mreže pune su snimaka ove dosad neobjašnjene pojave.

Slična pojava zabeležena pre nekoliko dana u Sjedinjenim Američkim Državama. Tada su neobična svetla zasijala iznad nekoliko gradova, zbog čega su mnogi građani na društvenim mrežama pisali da su vanzemaljci došli u posetu, prenosi pink.rs.

Gotovo identični snimci stigli su iz Ohaja, Detroita, Mičigena i Klivlenda, a dosad niko nije znao da objasni odakle dolazi ova čudna svetlost.

U komentarima su se javili stanovnici Portlanda i rekli da su isti prizor videli i na svom nebu.

Ubrzo je stiglo objašnjenje ove neobične pojave. Radi se o preletu treće grupe od 60 Starlink satelita, lansirane 7. januara ove godine na inicijalnu visinu od oko 280 kilometara iznad površine, piše portal dalmacijadanas.hr.

Sateliti su još uvek gusto grupisani dok se pomoću vlastitih ionskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 km/h. Nakon što se pozicioniraju, više neće biti toliko uočljivi te će se ravnomerno rasporediti oko celog opsega planeta Zemlje.

Starlink je buduća konstelacija od 12 hiljada satelita koja bi trebalo da pruži globalnu pokrivenost širokopojasnim internet signalom, a investitor je američka svemirska kompanija SpaceX koja ih lansira na vlastitoj raketi Falcon 9.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar