DANAS JE VELIKI PETAK: Predlozi za porodičnu trpezu

Kombinujte u skladu sa mogućnostima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Veliki petak predstavlja najtužniji hrišćanski praznik i to je dan kada je Isus Hrist razapet na krst.

Tokom velikog petka se fabaju i pripremaju jaja za Usrks, a tog dana se, takođe, i posti.

Posnu trpezu, obično, čine predjelo, čorba, salata, glavno jelo i desert. Sve je, podrazumeva se, posno.

Izbor je šarenolik. Od predjela, pa sve do deseta, a svakako treba da ih pripremate u skladu sa svojim mogućnostima.

Dajemo vam predlog za trpezu:

Foto/Pixabay.com

Pita sa prazilukom i pečurkama

2 struka praziluka
1 kg pečuraka
1 kg kora za pitu
kesica praška za pecivo
2 dl kisele vode
so, biber, origano

Iseckajte i izdinstajte praziluk, dodajte pečurke koje ste prethodno isekli na listiće i dinstajte dok ne ispari voda. Dodajte so, biber i origano po ukusu.

Namažite tepsiju uljem, obložite je sa dve kore, poprskajte kiselom vodom i praškom za pecivo, a zatim stavite fil. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite materijal, odozgo stavite koru i prelijte sa malo ulja.

Potrebno je peći na 200 stepeni oko 40-ak minuta.

Foto/Printscreen YouTube Sace Recepti

Prebranac

1 kg pasulja
1 kg i 200 g crnog luka
ulje, kašika aleve paprike
so, biber

Potrebno je da pasulj omekša u vodi.

Iseckajte sitno 2-3 glavice luka i stavite da se kuva sa pasuljem. Nakon što bude proključalo, procedite ga i prvu vodu bacite. Zatim ga ponovo nalijte i ostavite da se kuva dok pasulj ne omekša i onda ponovo procedite.

U međuvremenu sitno iseckajte ostatak luka i dinstajte u vrelom ulju, sve dok ne postane staklast i mekan. Dodajte malo soli, promešajte, a nakon što skinete sa vatre, dodajte i alevu papriku i dobro promešajte.

U posudu u kojoj ćete peći pasulj, a koju ste prethodno podmazali, ređajte red pasulja, red luka, a svaki sloj posolite i pobiberite.

Foto/Printscreen YouTube
Serpica Recepti

Baklava

300g mlevenih oraha
200g seckanih oraha
1kg tankih kora za pitu
500g šećera
500-700ml vode(zavisi kako volite)
2 vanilina šećera
1 limun
malo ulja

Pomešajte mlevene, seckane orahe i 6 kašika prezli u jednu posudu i dobro izmešajte da se masa sjedini.

Zatim uzmite koru, premažite je ulje i savijte je po dužini jednom i još jednom. Dodajte smesu na tako zavijenu koru i savijte u obrliku trougla. Identično ponovite sa preostalim korama.

Tako savijene trouglove ređajte na prethodno nauljen pleh i pecite 10-ak minuta na 200 stepeni, a zatim smanjite na 150 stepeni i pecite još nekih 40-ak minuta, odnosno dok baklava ne porumeni.

Pola sata pred kraj pečenja baklave stavite sirup ili preliv da se kuva, dok ne postane malo lepljiv za prste (oko 20 minuta kuvanja).

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

SAČUVAJTE JAJA OD PUCANJA: Korisni trikovi za kuvanje

ISPROBAJTE SHIBORI TEHNIKU: Ofarbajte uskršnja jaja na japanski način (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs, Stvarukusa.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar