Amerikanci otkrili šta Rusi kriju u kutijama KEKSA: U tajnu OPERACIJU umešana je još jedna zemlja

CNN tvrdi da je Rusija stekla bogatstvo švercovanjem zlata iz Sudana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube/TVC News Nigeria

Nekoliko dana nakon što je Moskva krenula u napad na Ukrajinu, ruski teretni avion stajao je na pisti u Kartumu, glavnom gradu Sudana, koja je zapravo tek samo crta asfalta okružena crveno-narandžastim peskom. Na tovarnom listu aviona stajalo je da je natovaren kutijama sa keksom. A ta država skoro nikada nije izvozila keks.

Kako navodi CNN tada se u među upravom Međunarodnog aerodroma u Kartumu zahuktala se žestoka debata između zvaničnika. Strahovali su da bi inspekcija letelice uznemirila sve više proruski vojni vrh zemlje. Nekoliko prethodnih pokušaja presretanja sumnjivih ruskih teretnih aviona već je zaustavljeno. Ali na kraju, zvaničnici su ipak odlučili da uđu u avion. Teretni prostor bio je ispunjen šarenim kutijama od keksa. Ispod njih su bili sakriveni drveni sanduci u kojima se nalazio najdragoceniji resurs Sudana. Zlato. Bilo ga je otprilike oko jedne tone, tvrde američki mediji.

Foto: printscreen Youtube/NaLac Technique

Ovaj februarski incident, za koji CNN navodi da su ga potvrdili brojni zvanični sudanski izvori, jedan je od najmanje 16 poznatih slučajeva u proteklih godinu i po u kojima su Rusi prokrijumčarili zlato iz Sudana, trećeg po veličini proizvođača tog plemenitog metala u Africi. Brojni razgovori sa visokim sudanskim i američkim zvaničnicima i mnoštvo dokumenata koje je pregledao CNN, ukazuju na razrađenu rusku šemu “pljačke sudanskog bogatstva u pokušaju da se podrži Rusija” usred sve oštrijih zapadnih sankcija i da se ujedno finansijski podrži ruski rat u Ukrajini.

Navodni dokazi sugerišu da je Rusija u dosluhu sa vojnim rukovodstvom Sudana, koje dozvoljava milijardama dolara u zlatu da napuste zemlju i osiromašeni Sudan lišavaju stotina miliona poreskih prihoda. Zauzvrat, kako CNN tvrdi Rusija pruža snažnu političku i vojnu podršku sve nepopularnijoj vojnoj vrhuški Sudana, koja prema njima nasilno suzbija “prodemokratski pokret” u zemlji. Bivši i sadašnji američki zvaničnici rekli su za CNN da je Rusija aktivno podržala puč u Sudanu 2021. koji je zbacio prelaznu civilnu vladu. Tako je zadat razorni udarac sudanskom prodemokratskom pokretu koji je dve godine ranije svrgnuo predsednika Omara al-Bašira.

– Odavno znamo da Rusija eksploatiše prirodna bogatstva Sudana. Da bi i dalje imala pristup ovim resursima, Rusija je podstakla vojni udar. S obzirom na to da je ostatak sveta zatvorio svoja vrata Rusiji, oni imaju veliku korist od ovog odnosa sa sudanskim generalima i zato im pomažu da ostanu na vlasti. Ta ‘pomoć’ se sastoji od obuke i obaveštajne podrške zajedničkoj podeli profita od sudanskog ukradenog zlata – rekao je neimenovani bivši američki zvaničnik.

Foto: printscreen Youtube/Asfaha

U središtu saradnje Moskve i sudanske vojne hunte je Jevgenij Prigožin, ruski oligarh i navodno ključni saveznik predsednika Vladimira Putina. Prigožin (61) kontroliše misterioznu mrežu kompanija koja uključuje “Vagner”, paravojnu formaciju koja je učestvovala u sukobima u Siriji, Centralnoafričkoj Republici i sada u Ukrajini, a koju optužuju za ratne zločine. On negira veze sa Vagnerom, a u Sudanu posluje preko kompanije “Meroe Gold” (takođe pod sankcijama SAD, inače podružnice M-investa u vlasništvu Prigožina), koja vadi zlato uz istovremeno snabdevanje oružjem i obuku vojske i paravojske te zemlje. CNN tvrdi da fakture koje su dobili to dokazuju.

– Posredstvom “Meroe Golda” ili drugih kompanija povezanih sa njegovim zaposlenima, Prigožin je razvio strategiju pljačke resursa afričkih zemalja u kojima on zauzvrat podržava aktuelnu vladu – objasnio je Denis Korotkov, istražitelj londonskog Centra za dosijee, koji prati kriminalne aktivnosti raznih ljudi povezanih sa Kremljom.

Centar za dosijee pokrenuo je Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji Rus koji sada živi u egzilu u Londonu. CNN je, u saradnji sa Centrom za dosijee, takođe navodno otkrio da je najmanje jedan viši “Vagnerov” operativac, Aleksandar Sergejevič Kuznjecov, nadgledao eksploataciju zlata, preradu i tranzitne operacije u Sudanu poslednjih godina.

Sudaći po izveštaju CNN-a, sve jača veza između sudanskih vojnih vlasti i Moskve rezultirala je zamršenom mrežom kroz koju se krijumčari zlato. Sudanski zvaničnici su prošle godine presreli najmanje 16 letova vojnih aviona iz sirijskog lučkog grada Latakije, gde Rusija ima veliku vazdušnu bazu, prema zvaničnim sudanskim izvorima, kao i prema podacima o letovima koje je dobio CNN u saradnji sa nalogom za praćenje letova Gerjon na Tviteru.

CNN je zatražio komentar od ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i matične organizacije grupe kompanija koju predvodi Prigožin, ali nisu dobili odgovor.

Portparol Stejt departmenta SAD je prokomentarisao ove tvrdnje.

– Pomno pratimo ovaj slučaj, uključujući prijavljene aktivnosti “Meroe Golda”, “Vagner” grupe koju podržava Kremlj i drugih sankcionisanih aktera u Sudanu, regionu i globalnoj trgovini zlatom uopšte. Podržavamo narod Sudana u njihovoj težnji za demokratskim i prosperitetnim Sudanom u kojem se poštuju ljudska prava. Nastavljamo da izražavamo zabrinutost zbog zlonamernog uticaja “Vagnera”, “Meroe Golda” i drugih aktera u Sudanu – saopšteno je.

Gde je zlato?

Ruska spletka oko sudanskog zlata zahuktala se 2014. godine, navodi CNN, nakon što je pripajanje Krima izazvalo niz zapadnih sankcija. Pošiljke zlata su se pokazale kao efikasan način gomilanja i transfera bogatstva, što je ojačalo finansijski ojačalo Rusiju bez znanja međunarodnog sistema finansijskog nadzora.

– Nedostatak zlata je u tome što je fizički daleko nezgrapnije za korišćenje od međunarodnih bankovnih transfera, ali je dobra strana to što ga je mnogo teže, ako ne i nemoguće, zamrznuti ili zapleniti – rekao je Danijel Mekdauel, stručnjak za sankcije i vanredni profesor političkih nauka sa Univerziteta u Sirakuzi.

Rudnici ruskog zlata leže duboko u pustinji severoistočnog Sudana, prošaranoj dubokim ponorima gde rudari rade u velikoj vrućini sa monimalnom zaštitom od cerada i džakova peska. Rudari iz ovih udaljenih rudnika okupljaju se svakog jutra u al-Ibaidiji, poznatoj kao ‘zlatni grad’, i prenose vreće zlata na kola koja vuku magarci duž neasfaltiranih puteva u gradu. Najvišu ponudu za svoju robu, kažu mnogi od njih, gotovo uvek nude trgovci iz obližnje prerađivačke fabrike, koju meštani nazivaju „Ruska kompanija“.

Oko 85 odsto sudanskog zlata se prodaje na ovaj način, prema zvaničnim statistikama do kojih je došao CNN. Transakcije su uglavnom nezabeležene, a Rusija dominira tržištem, kažu različiti izvori, uključujući rudarske uzbunjivače i bezbednosne izvore. Rusija je skoro deset godina držala trgovinu sudanskim zlatom van službenih knjiga. Sudanska zvanična spoljnotrgovinska statistika od 2011. godine dosledno navodi da je ukupan izvoz zlata u Rusiju nula, uprkos brojnim dokazima o ekstenzivnim aktivnostima Moskve u tom sektoru.

Pošto je Rusija imala koristi od toga što je vlada zažmurila na jedno ili oba oka, teško je utvrditi tačnu količinu zlata koja je izneta iz Sudana, piše CNN. Američki medij dalje navodi da najmanje sedam izvora upoznatih sa razvojem događaja optužuje Rusiju da vodi velike operacije šverca zlata u Sudanu i da je većina sudanskog zlata poslednjih godina završila u Rusiji.

Uzbunjivač iz centralne banke Sudana pokazao je CNN-u fotografiju tabele koja pokazuje da je 32,7 tona zlata nestalo 2021. Po trenutnim cenama od 60 miliona dolara po toni, to je 1,9 milijardi dolara u zlatu koji nedostaju. Nekoliko bivših i sadašnjih zvaničnika kaže, međutim, da je količina nestalog zlata još veća i tvrde da sudanska vlada prodaje zlato proizvedeno u neformalnim rudnicima po znatno nižim cenama, što menja stvarne brojke.

Većina izvora CNN-a tvrdi da se oko 90 odsto proizvodnje zlata u Sudanu švercuje. Ako je tačno, to bi iznosilo oko 13,4 milijarde dolara u zlatu koje je izbeglo carinu i propise i smanjilo državne prihode za stotine miliona dolara.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar