Ako vam je uskoro termin, vodite računa: Stručnjaci objasnili kako VRUĆINA utiče na prevremeni porođaj

Držite se hladovine i pijte dovoljno tečnosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:s Shutterstock

Trudnoća je period u kom je žensko zdravlje poprilično osetljivo i o njemu u ovih 9 meseci treba posebno voditi računa.

Istraživanja su pokazala da je to i te kako važno i kada su velike vrućine, jer visoka temperatura može da poveća rizik od prevremenog porođaja.

Stručnjaci iz Kanade su pregledali evidenciju 219.319 živorođenih uz informacije o temperaturi i otkrili da su letnje vrućine, koje su definisane kao temperatura iznad 32 stepena duže od 4 dana zaredom, povezani sa 27 posto većim rizikom od prevremenog porođaja, u poređenju sa umerenim vremenskim uslovima.

Uobičajena trudnoća traje 40 nedelja, a prema ovim istraživanjima, trudnice koje su bile izložene visokim temepraturama, verovatnije su rađale u 37. ili 38. nedelji.

Foto: Shutterstock

– Trudnoća postaje fizički izazovnija dok se približavate terminu. Razmislite o vrućini kao dodatnom stresu na već iscrpljeno telo. Fizički stresovi, poput topline, imaju veći uticaj na 37. ili 38. nedelju, nego ranije u trudnoći – rekla je doktorka Natali Oger.

Poslednjih enkoliko nedelja trudnoće, važne su za razvoj deteta, pa ne treba ovaj problem posmatrati kao mali, imajući u vidu da 37. nedelja i nije toliko daleko od regularnog termina porođaja. Mozak, pluća i drugi organi deteta još uvek sazrevaju u materici i pripremaju se za život izvan nje.

Kako biste smanjili rizik od prevremenog porođaja, preporučuje se da se držite rashlađenih prostorija što više možete. Doktorka Oger savetuje i da pijete dovoljnu količinu vode.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar