Vučić zida bedem protiv ZABORAVA! Zbog čega predsednik želi da se pokloni u Jasenovcu?

Miletić i Karanović komentarisali su potvrdu Milanovića da je Vučić jedini srpski predsednik koji je tražio da poseti najveće srpsko stratište

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Jure Makovec /AFP/ Profimedia

Insistiranje predsednika Aleksandra Vučića da u Jasenovcu oda počast žrtvama monstruozne ustaške mašinerije zločina podiglo je, u poslednji čas, bedem odbrane od opasnih pokušaja “pranja prošlosti”, prekrajanja istorije i prilepljivanja Srbima etikete jedinih krivaca za sve loše što se dešavalo, prenose Novosti.

Ovako Dejan S. Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije i istoričar Ognjen Karanović, između ostalog, komentarišu potvrdu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da je Vučić jedini srpski predsednik koji je tražio da poseti najveće srpsko stratište. Dodaju i da je to i neka vrsta priznanja za Vučićevu borbu da se odbrani i očuva kultura sećanja na naše žrtve.

Inače, ova dobro poznata matrica da su Srbi jedini krivci, a koju neki naši susedi, ali i pojedine sile Zapada, već duže vreme koriste kao političko “oružje” za slabljenje naše države, posebno je aktivirana od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, sa ciljem da se Beograd dresira i natera da odabere stranu.

Otuda i kampanja relativizacije ustaškog nasleđa Hrvatske i označavanje Srbije kao četničke države, koja je u Zagrebu intenzivirana od kada je obelodanjeno da su čak tri puta spustili rampu za dolazak Vučića u Jasenovac.

Dejan S. Miletić kaže da, nažalost, svedočimo stalnim nastojanjima da se istorija iskrivljuje i prilagođava interesima novonastalih susednih država:

– Napadi na našu kulturu i istoriju su poprimili ogromne razmere i jedno od ogromnih dostignuća Vučića na mestu predsednika je to što je uspeo da se od tih udara odbrani i da ih zaustavi. Ovo je bio poslednji trenutak da se interveniše, da se zaustave te Gebelsove metode po kojima hiljadu puta ponovljena laž postaje istina. Otuda i iznuđeno priznanje Milanovića da je Vučić jedini srpski predsednik koji je tražio da dođe u Jasenovac. Naravno, velika je bruka naših prethodnih vlasti što je to tako.

Povodom Milanovićevih pokušaja ne samo da izjednači ustaštvo i četnički pokret, nego i da četnike prikaže većim zlom, Miletić kaže da je to, između ostalog, bio manir komunističke jugoslovenske vlasti:

– Da se ustaštvo i četništvo ne mogu izjednačiti, ako ništa drugo, govore i brojna priznanja i zahvalnost SAD pripadnicima četničkog pokreta koji je je bio saveznički, za razliku od ustaša i NDH.

TADIĆ BIO U DONJOJ GRADINI

Istoričar Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, tvrdi da se ne može računati da je Boris Tadić kao predsednik Srbije bio prvi šef države koji je otišao u Jasenovac, kako sam kaže, jer je zapravo bio u Donjoj Gradini:

– Pri tom, nije ni prvi predstavnik srpske države koji je bio u Donjoj Gradini, jer je pre njega tamo bio Vojislav Koštunica.

Karanović takođe ukazuje da je jasno da u Hrvatskoj ustaštvo nikada neće biti odbačeno iz glavnih tokova političkih procesa i svesti hrvatske elite:

– Skandalozna je odluka da uskrate privatnu posetu Vučiću najvećem gradu mrtvih Srba, pobijenih u nezapamćenom genocidu na Balkanu, kako bi kao prvi šef srpske države samo položio cvet.

BONUS VIDEO:Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar