EVO ZAŠTO PUCA: 5 pogrešnih načina na koje tretiramo kosu

Koliko puta ste nešto, ili sve od ovoga uradile?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Jedan od najčešćih problema sa kojim se žene sreću, kada je u pitanju održavanje kose, jesu ispucali krajevi. Bez obzira na dužinu, nakon višebrojnih tretmana i lošeg načina održavanja, vrlo lako može da dođe do pucanja, a jedino rešenje za to je šišanje.

Kako bismo pucanje krajeva odložili, trebalo bi da kosu pravilno održavamo. Međutim, često grešimo u načinu na koji tretiramo kosu, odnosno, neke stvari radimo pogrešno.

Pored toga što postoje periodi kada se naša kosa prirodno obnavlja, kada pojačano opada, kada su i problemi sa ispucalim krajevima izraženiji, a što je uglavnom u vezi sa prelaznim godišnjim dobima, oštećenje krajeva kose je pre svega posledica naših navika kada je nega u pitanju. Evo koje su najčešće greške koje do toga dovode.

Foto/Pixabay.com

Suviše često pranje kose

Profesionalni frizeri savetuju da kosu ne peremo češće od dva do maksimalno tri puta nedeljno. To je pre svega problematično za one kojima se kosa brzo masti, pa neretko se dešava da se u tim slučajevima kosa pere i svakodnevno. Međutim, to je zapravo kontraproduktivno i dovodi čak do pojačanog mašćenje kose. Sa druge strane, ono o čemu mi u ovom testu govorimo jeste da prekomerno pranje kose doprinosi njenom oštećenju. To se dešava jer se ispira prirodni sebum, odnosno onaj njegov sloj koji štiti dlaku, pa dlaka postaje podložnija pucanju.

Foto/Pixabay.com

Nepravilno i prekomerno češljanje/feniranje

Ukoliko češljate kosu više od jednom dnevno, to se već smatra prekomernim češljanjem. Možda vama to tako ne deluje, ali na taj način zapravo svaki put izvršite agresiju na dlaku, koja postaje podložnija pucanju. Dakle, jednom u toku dana, tačnije ujutru će biti sasvim dovoljno da svoju kosu dovedete u red. smiley Takođe, kosu nikako ne treba da češljate kada je mokra posle pranja, jer je tada dlaka posebno osetljiva. Najbolje je da je raščešljate pre nego što krenete sa pranjem kose.

I naposletku – vodite računa kakav češalj odnosno četku koristite. Treba da birate one sa širokim razmakom između zubaca, i idealno bi bilo da preskačete one češljeve i četke koje su plastične ili metalne. Birajte drvene jer su dosta nežnije prema vašoj kosi.

Feniranje odnosno izlaganje kose toploti tokom feniranja je još jedan način stilizovanja kose sa kojim morate da budete oprezni.

Foto/Pixabay.com

Sušenje kose peškirom

Nakon pranja kose uobičajen ritual gotovo svih jeste da umotamo kosu u peškir, kako bismo tako pokupili iz kose višak tečnosti. Ono što ne treba da radimo jeste da kosu trljamo peškirom kako bismo je prosušili jer tako direktno oštećujemo dlaku tj. činimo je podložnom pucanju. Takođe, koristan savet može da bude da umesto peškira koristite običnu pamučnu majicu, jer će ona biti nežnija prema vašoj kosi.

Foto/Pixabay.com

Prekomerno stilizovanje kose

Već smo u tekstu pomenuli da treba da budemo oprezni kada je feniranje kose u pitanju. Isto to se odnosi i na tretiranje kose peglom, ili pak uvijanje kose takođe pomoću pegle ili figara. Sve su to situacije kada se dlaka izlaže toploti, i tako postaje podložna lomljenju.

Foto/Pixabay.com

Hemijski tretman kose

Farbanje kose, izvlačenje pramenova, sve su to frizerski tretmmani kosi su agresivni po našu dlaku. Stoga ne treba da ih primenjujete suviše često, kao ni da uvek farbate celu dužinu dlake. Češće primenjujte prelive, a možete se odlučiti i za neki od prirodnih uradi sam preliva kako biste osvežili boju svoje kose i povratili joj sjaj, i pritom izbegli loš uticaj na dlaku.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

KONZUMIRAJTE GA U OVA DOBA DANA: 4 kilograma manje uz jabukovo sirće

Bol u grlu je simptom brojnih infekcija, evo kako da znate da li je u pitanju korona



Izvor: Objektiv.rs, mogujatosama

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar