Skandal na Maksimiru nije slučajan: Posle Vučićevog OŠTROG ODGOVORA ustaški narativ se dodatno povampirio

Svedoci smo besomučne kampanje iz regiona koja je ovih dana usmerena protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen, Instagram

Brutalna kampanja ustaškog režima koja je kulminirala u nedelju, kada je predsedniku Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve, zabranjena privatna poseta Jasenovcu, prelila se u utorak i na fudbalski stadion. Skandalozne scene sa preksinoćnog meča na „Maksimiru” samo su još jedan dokaz izliva mržnje prema Srbiji i Srbima. Sad je jasno zašto Jasenovac ne radi za posete nedeljom: Zato što se već od utorka poziva na klanje Srba!

Naime, veliki skandal obeležio je meč drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona između Dinama i makedonskog Škupija na stadionu „Maksimir” u Zagrebu. Hrvati su zajedno sa navijačima Škupija pevali sramotne pesme, zbog kojih bi UEFA morala oštro da ih kazni. Navijači oba tima počeli su sa jezivim skandiranjem „Ubij Srbina”, a potom je na stadionu „Maksimir” u Zagrebu razvijena i zastava terorističke UČK.

OKREĆU GLAVU NA DRUGU STRANU

Ono što bi trebalo da je oličenje fer pleja, a to je sport, iskorišćeno je u političke svrhe. Očekivano, srpski mediji su preneli ove skandalozne scene sa tribina, dok je veliki broj hrvatskih portala okrenuo glavu na drugu stranu i nije napisao ni reč o ovome.

Portal Indeks.hr preneo je vest o sramotnom skandiranju, ali nigde u okviru teksta nije osudio poteze navijača Dinama i Škupija. Oni su objavili vest kao da je reč o nekakvom običnom navijačkom izveštaju, a ne o pozivu na ubijanje Srba. S druge strane, portal Net.hr najavio je kaznu od UEFA i istakao da je skandiranje bilo uvredljivo, međutim, i ovo je bilo prilično mlako.

ISTINA IZAŠLA NA VIDELO

Svedoci smo besomučne kampanje iz regiona koja je ovih dana usmerena protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tako da su skandalozne scene koje smo videli na „Maksimiru” tek nastavak izliva mržnje prema Srbiji i Srbima. Podsetimo da je ustaški režim premijera Hrvatske Andreja Plenkovića zabranio privatnu posetu srpskom predsedniku najvećem stratištu srpskog naroda Jasenovcu. Ipak, svojom zabranom postigli su suprotno: istina je za tri dana izašla na videlo, više se saznalo o Jasenovcu za tri dana nego za tri decenije.

Iako su mnoge prethodne vlasti pristajale na hrvatska ponižavanja, a neki prošli lideri su se čak i izvinjavali zbog srpskog stradanja, taj lanac prekinuo je upravo Vučić. Zato ne treba da čudi nastavak izliva mržnje Hrvata prema Srbima na svakom mestu, pa i na jednoj fudbalskoj utakmici.

DVOJAKI ARŠINI

Politički analitičar Dejan Miletić za Objektiv kaže da su na sceni dvojaki aršini međunarodne zajednice.

– UEFA i međunarodni predstavnici su za mnogo manje prekršaje nas oštro kažnjavali, a onda vidimo ovo skandalozno antisrpsko šenlučenje na stadionu „Maksimir” u Zagrebu i to ne izaziva pažnju međunarodne javnosti. Činjenica da se to dešava u Hrvatskoj, koja je zemlja Evropske unije, pokazuje nastavak negativne tendencije promovisanja ustaškog narativa koji se, izgleda, dodatno povampirio – ističe Miletić.

Foto: Privatna arhiva

Kako dodaje, nije slučajno ovaj skandal usledio posle oštrog odgovora predsednika Vučića nakon zabrane njegove posete Jasenovcu.

– Sve što se sada dešava u skladu je sa antisrpskom histerijom koju promoviše rukovodstvo Hrvatske, jer kako drugačije tumačiti dešavanja u samoj jednoj nedelji? Prvo su Vučiću zabranili posetu Jasenovcu, a onda su usledili ovi nemili događaji. Reč je o politizaciji fudbalske utakmice i to ne služi na čast ni Hrvatima, a ni evropskim predstavnicima – zaključuje Miletić.

Piše: Ekipa Objektiva

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 21. JUL

Foto: Objektiv

BONUS VIDEOIzvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar