Objektivov VODIČ za siguran put: Kako najbolje PRIPREMITI porodicu i automobil za odlazak na letovanje

Ulje je moguće zameniti bilo gde, čak i samostalno, ali provera ove stavke ipak se preporučuje pre polaska na put

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kako bi put do željene destinacije prošao uspešno, nije dovoljno samo da vozač bude spreman na višečasovnu vožnju, već i automobil mora biti adekvatno pripremljen za kilometre koje treba da pređe. Iz ovog razloga je bitno na vreme izvršiti detaljnu proveru vozila, kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja na putu.

ŠTA OBAVEZNO PREGLEDATI PRE ODLASKA NA PUT KOČNICE

Za većinu pregleda na automobilu preporučuje se odlazak kod majstora, a isto važi i za kočnice. Kočioni sistem je od vitalnog značaja za bezbednu vožnju, pa bi bilo dobro krenuti od njega. Najočigledniji znaci da postoji problem s kočnicama jesu buka pri kočenju, duži zaustavni put kočenja, osećaj da automobil „vuče” ulevo ili udesno prilikom kočenja i slično. Zato proverite kočione diskove, pločice i celokupan sistem, i krenite na put sa sigurnim kočnicama.

ULJE

Ulje je moguće zameniti bilo gde, čak i samostalno, ali provera ove stavke ipak se preporučuje pre polaska na put, kako o ovim stvarima ne biste razmišljali kasnije. Generalno, menjanje ulja se preporučuje na svakih 5.000 kilometara ili na tri meseca, pa se prisetite kada ste poslednji put promenili ulje u automobilu i učinite to ponovo pred put.

PNEUMATICI

Veliki broj vozača ne obraća naročitu pažnju na pneumatike, verujući da gume prosto rade svoj posao i da im nije potrebna posebna pažnja. Ipak, pritisak u gumama je obavezna stavka za proveru pred putovanje. Prenapumpana guma umanjuje stabilnost vozila na putu, dok slabo napumpana guma dovodi do stvaranja pritiska na osovine. Odgovarajuće gume za datu sezonu se podrazumevaju, a ne zaboravite i rezervnu!

SIGNALIZACIJA

Signalizacija je jedini način za komuniciranje sa drugim vozilima na putevima, naročito stranim, pa se savetuje da pre polaska na put proverite, i po potrebi zamenite, migavce, farove, štop-svetla, sirene i drugu signalizaciju. Uzmite u obzir i to da su kazne na inostranim putevima ogromne, pa je mala šansa da će policajci imati razumevanja za vas ukoliko se pokaže da nemate odgovarajuću, pre svega ispravnu signalizaciju na putu.

NAVIGACIJA

Navigacija je, složićete se, spas za putovanja na nepoznate destinacije, a dolazak pametnih telefona omogućio je vrlo lako korišćenje mapa različitih država. Pre puta je potrebno da skinete neophodne mape na telefon, kako biste mogli da ih koristite i bez interneta. Takođe, budite pažljivi sa korišćenjem interneta u inostranstvu u bilo koje svrhe, jer će vas po povratku sa putovanja sačekati ogroman račun.

DOKUMENTACIJA

Kada je u pitanju dokumentacija, iskustva vozača su različita i nije dovoljno jasno šta je od papira zaista neophodno. Na primer, u Rumuniji i Makedoniji mogu da vam naprave problem ukoliko nemate zeleni karton, dok u drugim zemljama to ne mora biti slučaj. Ukoliko vozite tuđi automobil, pribavite i odgovarajuće ovlašćenje, kako ne biste imali neprijatnosti u vezi sa vlasništvom nad vozilom.

Skok cena sirove nafte uslovio je poskupljenje goriva u gotovo svim državama, pa je vožnja automobilom postala za mnoge luksuz, i to ne samo u Srbiji već i na globalnom nivou. Ta pojava je vidljiva i u našem regionu, gde su cene raznolike i kreću se od 184,4 u Crnoj Gori do čak 290 dinara u Grčkoj, u zavisnosti od vrste naftnih derivata. Ono što upada u oči jeste to da je Severna Makedonija izgubila titulu najjeftinije destinacije za kupovinu i dizela i benzina, jer ju je preotela Crna Gora. Naime, u ovoj državi, prema podacima portala GlobalPetrolPrajs, za litar benzina treba izdvojiti 1,64, a dizela 1,57 evra, a kod našeg južnog suseda 1,824, odnosno 1,759 evra. Kada je reč o Srbiji, ona je po cenovniku u zlatnoj sredini i za jednu i za drugu vrstu goriva. Prevedeno u dinare, evropremijum BMB 95 može da se proda za najviše 198 dinara po litru, a evrodizela za 209. Ipak, u regionu najviše para za benzin treba izdvojiti u Grčkoj, gde se litar plaća 2,408 evra, a što se tiče dizela, prvo mesto drži Albanija sa 2,181 evro.

JEFTINIJE U BIH

Kada je reč o regionu, u jeftinije destinacije, pored Crne Gore, ubrajaju se i Bosna i Hercegovina, gde se litar BMB 95 plaća 1,663, a dizela 1,676 evra, i Bugarska. U ovoj zemlji EU cena dizela je 1,697 a benzina 1,656 evra. Stiče se utisak da ne postoje neka određena pravila za cenovnike naftnih derivata u Evropi i da ih svaka država određuje po nekoj svojoj računici.

ZEMLJA                 benzin          dizel

BIH                            1,66               1,67

CRNA GORA           1,64               1,57

S. MAKEDONIJA   1,82               1,76

HRVATSKA             1,89               1,93

GRČKA                    2,42               2,11

BUGARSKA           1,65                1,69

ALBANIJA             1,97                2,18

(cene su u evrima)

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 25. JUN 

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar