Razdvojte se i više ćete se voleti: Stručnjaci kažu da spavanje u istom KREVETU nije uvek dobro za vezu

Možete da spasite i poboljšate odnos

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Najveći broj srećnih bračnih parova spava u istom krevetu, što je sasvim normalno.

Međutim, ova, naizgled, normalna i bezazlena stvar, iako se smatra odrazom bliskosti i intime, može u velikoj meri da našteti samom odnosu, ali i zdravlju, kako smatra Stefani Mekenzi, stručnjak za spavanje i ljubavne odnose.

Prema njenim rečima, svi u isto vreme zaslužuju dobar san, ali i dobru vezu, što se u nekim slučajevima međusobno potire.

1. Više nervirate jedno drugo

Stefani ističe da razdražljivost i mrzovoljnost mogu da utiču na to kako će se partneri ponašati jedno prema drugom u toku dana. Loše raspoloženje, sasvim logično, može da dovede i do ozbiljnijih i čestih svađa.

Slično misli i Teri Krejl, medicinska sestra i klinički edukator za spavanje. Ona ističe da su studije pokazale da su se parovi koji su spavali manje od 7 sati noću dve uzastopne noći češće svađali od odmornih i naspavanih parova.

Foto: Shutterstock

2. Razlike u obrascima spavanja

Ljudi se međusobno upoznaju, a parovi se sklapaju na osnovu zajedničkih osobina i preferencija. Međutim, to je ono što spaja ljude u budnom stanju, a koliko god partneri bili međusobno slični preko dana, njihovi obrasci spavanja mogu radikalno da se razlikuju.

Neko može da preferira ranije buđenje, dok partner voli da ostaje budan do kasno u noć. Jedan možda lakše zaspi u potpunoj tišini, dok drugi više voli da sluša zvukove kiše, okeana ili klasičnu muziku. Neko spava u potpunom mraku, a neko voli noćno svetlo.

I u ovoj situaciji, najbolje bi bilo da spavate odvojeno, kako biste svoj san prilagodili samo sebi. Na taj način ćete oboje biti srećni, a intimu i razmenjivanje nežnosti možete da ostavite za jutro.

3. Možete da se ugojite

Prema doktoru Kentu Smitu, stručnjaku za spavanje, 30 minuta manje sna po noći tokom godinu dana dovodi do povećanja gojaznosti za 17 odsto i povećanja insulinske rezistencije za 39 odsto.

Mekenzi objašnjava da to znači da oni koji žele da zadrže ili izgube težinu moraju imati adekvatan san da bi podržali taj cilj.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

4. Možete da se osećate klaustrofobično

– Za neke ljude, vreme za spavanje je najbolja prilika da budu sami. Tim ljudima deljenje kreveta sa partnerom može da ometa to vreme koje izdvajaju za sebe i da izazove osećaj klaustrofobije u vezi, što zauzvrat može da dovede do stresa. Ako ovakva osećanja nastave da se razvijaju, verovatno je da veza neće potrajati – smatra Marija Saliven, stručnjak za veze.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yourtango.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar