“Uvek imam tremu”: Sanja Marković – DOBITNICA Sterijine nagrade

Za nju nema dileme da je jadan od najvećih uspeha u dosadašnjoj karijeri nagrada za glumačku bravuru "Zoran Radmilović"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen

Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje pripala je Sanji Marković za ulogu Cmilje u predstavi “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a glumica za Tanjug kaže da svako novu ulogu priprema kao da je prva, ali da pred izlazak na scenu uvek ima tremu.

Mlada glumica je dobila i priznanje za glumačku bravuru “Zoran Radmilović”.

Marković važi za jednu od najtalentovanijih glumica mlađe generacije kojoj stručna javnost predviđa izuzetne umetničke domete.

Za Tanjug ona kaže da je bila izuzetno uzbuđena u petak uveče na dodeli nagrada u Novom Sadu.

– Nagrade smo primali na maloj sceni Srpskog naropdnog pozorišta i uspela sam da izađem pred publiku, zahvalim se na priznanju i zaboravim da uzmem nagradu – kroz smeh priča Marković.

Kolege i svi koji je poznaju tvrde da je glumica veliki tremaroš, a Marković napominje da je trema prati još od studija.

– Nekada je trema jača od mene i bilo kakvog osećanja koje mi sugeriše da nema potrebe da ulazim u takvo stanje. Kada krene predstava osetim kako mi telo bridi, ali trema nestane. Po okančanju predstave osetim olakšanje i tako se sve završi. Sa kumom, Jovanom Belović sam 53 puta igrala predstavu “Moj muž” i pred svako izvođenje sam osećala tremu. Jednostavno trema je prisutna i ne zavisi od okolnosti u kojima ulazim u predstavu. Tu je – kazala je Marković.

Za nju nema dileme da je jadan od najvećih uspeha u dosadašnjoj karijeri nagrada za glumačku bravuru “Zoran Radmilović”.

– Mnogo sam čitala o Ramiloviću. Obožavam ga kao glumca. Vedlika čast za mene što sam dobila tu nagradu. Omiljeni film mi je “Paviljon 6” gde Radmilović igra sa Slobodanom – Cicom Perovićem – kaže Marković.

Kako kaže, ulogu Cmilje u predstavi “Čudo u Šarganu” koja joj je donela vredne nagrade, nije želela.

– Cmilja je jedan od najupečatljivijih ženskih likova u našoj drami. Predivna je i puna topline. Cmilja baš ima obe strane. Mračnu i svetlu. Otišla sam na kasting na koji me je pozvao Jagoš Marković da se proverim da li uopšte mogu da radim tu ulogu. Reditelju sam poverovala kada mi je rekao da ću igrati Cmilju. Jagošu svaki glumac mora da veruje. Sa druge strane nije mi bilo sve jedno jer je Cmilju igrala Jasna Ðuričić…igrala je Seka Sabljić. U tome i jeste čar glumačkog zanata…Ima sto Cmilja, sto Gospavi…Za nekog je Cmilja ovakva, za druge onakva…Cmilja nosi moranje od kuće u svim vremenima. Pitanje je šta je za Cmilju sloboda…Svaki glumac mora da istražuje, da kopa. To je naka vrsta psihoterapije. Svaku ulogu pripremam kao da mi je prva i od tog principa ne odustajem – kazala je Marković

Ona dodaje da je zajedno sa kolegama pripremala predstavu dva i po meseca.

Marković kaže da Jagoš Marković probe predstave zove “magnetno polje”.

– Tačno zna šta hoće i ko je kada ušao i izašao iz magnetnog polja – kaže Marković.

O boljim i manje boljim izvođenjima različitih predstava Marković kaže da svaki glumac dolazi na predstavu sa “pričama iz spoljnog sveta” koje najčešće ne utiču na igru.

– Ima momenata kada ansambl predstave diše kao jedan. Povezani smo na sceni…Razumemo se. To se dogodilo sada na Sterijinom pozoriju gde smo Čudo u Šarganu igrali u dahu. Svako od nas ima pravo na loš dan, ali pravilo je da glumac da svoj maksimum…Zaviri u sopstveni mrak i svetlo – kaže glumica.

Festivalske nagrade Marković vidi kao trenutnu inspiraciju i kriterijum žirija.

– Eto, na Sterijinom pozoriju smo Nenad Jezdić, Aleksej Bjelogrlić i ja dobili priznanja. Naravno, to ne bi bilo moguće bez kolega na sceni. Nije to sport…Nema tu 1:0…Sve zavisi šta se članovima žirija dopalo – kazala je Marković.

Uloga Gordane Zdravković u filmu “Toma” donela je joj veliku popularnost.

– Pozvana sam u kasting i od tada je sve krenulo. Prepustila sam se. Kada se snimanje završilo shvatila sam da sam igrala stariju ženu sa mnogo više iskustva nego što ga ja imam. Nisam sigurna da bi se iz ove perspektive tako lako upustila u sve to. Za mene je film “Toma” nešto posebno. Srećna sam što je sve ispalo dobro. Za prvi film sam dobila nagradu. Nekoliko puta sam gledala film. Najviše sam uživala za Novu godinu – kazala je Marković.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar