Milica Kadić o fenomenu “Bočeli”: Uskršnja molitva je poruka ljubavi koja nam je potrebna (VIDEO)

Najomiljeniji svetski tenor večeras nastupa u Milanu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

U danu kada život trijumfuje nad smrću, kada svet traži trunku nade i spasa, dar Andree Bočelija sigurno je univerzalni simbol vaskrsenja i ponovnog rođenja naših života, a “Muzika nade” biće poruka ljubavi i ozdravljenja, veliki zagrljaj iz Milana koji nam je sada jako potreban, kazala je za Tanjug muzikološkinja Milica Kadić.

Posle više od mesec dana borbe s najvećom pandemijom našeg vremena, koronavirusom, kada katolički svet slavi Uskrs, svet danas ponovo gleda u Milano gde će italijanska muzička zvezda Andrea Bočeli, najomiljeniji svetski tenor, nastupiti u katedrali Duomo na nesvakidašnjem koncertu bez publike koji on lično doživljava kao molitvu.

Bočeli pred nastup: Neće to biti koncert, to će biti molitva

O fenomenu najomiljenijeg tenora današnjice i njegovom neobičnom nastupu koji je zakazan za večeras u 19 sati, Kadićeva kaže da će na programu koncerta, kako je sam Bočeli najavio, naći solo numere duhovne muzike.

“Bočeli će nastupiti uz pratnju glavnog orguljaša milanske katedrale Emanuela Vijanelija. Biće to verovatno neki od brojnih sakralnih komada koje je Bočeli izvodio i izdao na nekoliko albuma posvećenih isključivo duhovnoj muzici: Ave Maria Franca Šuberta, Sancta Maria Pijetra Maskanjija, Panis Angelicus Sezara Franka, Amazing Grace i brojne druge kompozicije. Jasno je zašto je Andrea Bočeli najavom večerašnjeg nastupa ovim ganuo ne samo svoje sunarodnike već i celi svet. Nema sumnje da je će milioni ljudi gledati njegov neobičan koncert u živom prenosu na youtube kanalu slavnog tenora”, kaže Kadićeva.

Cenjena muzikološkinja ističe da se fenomen Bočeli pojavljuje u muzičkom svetu od 1992. godine, kada su na vrhuncu popularnosti bila Tri tenora (Pavaroti, Domingo, Kareras).

Šalje poruku ljubavi i nade: Bočeli na Uskrs peva u praznoj katedrali Duomo

“Mladi slepi pravnik iz Pize sa izraženim darom za interpretaciju klasičnog repertoara postaje proteže Pavarotija i pop zvezde Cukera sa kojima snima duet Miserere, a kasnije sa solo verzijom tog hita pobeđuje na Festivalu u San Remu. U svetu pop muizike kreće se uzbrdo vrtoglavom brzinom, ali na tim nastupima njegov zaštitni znak ostaju numere bel kanto repertoara koje za svakog Italijana predstavljaju evergrin hitove. Neklasično muzičko obrazovanje Bočeli je dopunjavao usavršavanjem kod čuvenog tenora Franka Korelija, pa stoga ne čudi stalni napredak i angažman na velikim svetskim scenama”, kaže Kadićeva.

Ističe da su Bočelija, iako mu je pop muzika otvorila vrata nastupa, velikih koncerata, turneja i saradnje sa najvećim svetskim producentima, najznačajnije svetske operske kuće i pozornice snažno prigrlile želeći da u svom okrilju imaju jedan od najprirodnijih tenora lirskog faha.

“Tako ostaju zabeležene fantastične operske postavke, kasnije snimljene i na CD i DVD izdanjima renomiranih muzičkih kuća. Nastavljajući tradiciju svog velikog prethodnika Lučana Pavarotija koji je u poznim godinama karijere otkrio čari nastupa pop ikona devedesetih i zadobio epitet mega zvezde, Bočeli je masovne koncerte stavio u centar svog profesionalnog puta, čuvajući liniju klasičnog stalnim predstavljanjem arija tenorskog repertoara najširoj publici”, kaže Milica Kadić.

Dodaje da je obeležje Bočelijevog repertoara crossover – italijanski novi pop u maniru sanremovskih hitova.

“Božanstveni tenorski glas, vrhunska tehnika, melodičnost svojstvena bel kanto interpretatorima i mačo izgled, bili su izvrsni elementi za stvaranje velike zvezde, omiljene u muzičkim krugovima, ali i domovima italijanskih domaćica. Stoga ne čudi što je prisustvo jednog velikog tenora nešto što je važno za život Italije u svakom vremenu od Enrika Karuza, Marija Lance, Emanuela Ðiljija, preko Karla Bergoncija i Franka Korelija, pa do Pavarotija i Bočelija” kaže Kadić.

Nastup čuvenog tenora možete da pratite i na našem sajtu s početkom u 19h.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar