Kultura se uči kod KUĆE: 4 stvari kojima morate da naučite dete ako želite da bude lepo VASPITANO

Izbegnite neprijatne situacije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada se dete ne ponaša primereno van kuće, očevici će obično reći da za to nije krivo samo dete, već roditelji koji dete nisu vaspitali.

U tome svakako ima istine. Presudnu ulogu u vaspitanju dece imaju upravo roditelji i upravo su oni ti od kojih dete uči kako da se ponaša prema strancima i van kuće.

Maniri i lepo vaspitanje najviše zavise od onoga što dete gleda u roditeljskom domu, od načina na koji roditelji komuniciraju sa njim ili međusobno, kao i od stvari kojima roditelji uče dete.

Kako biste izbegli osudu drugih, ali i neprijatne situacije i sramotu koje dete svakako može da vam priredi svojim ponašanjem, preuzmite odgovarajuće korake na vreme.

Budite dobar uzor

Dete je vaše ogledalo. U dobi od 2 do 3 godine, dete poput sunđera upija vaše ponašanje i ugleda se na vas, pa zbog toga treba da budete naročito oprezni. Kada je dete u blizini, redovno, sa partnerom ili prijateljima, koristite termine kao što su “hvala” i “izvini”.

Koliko god ove reči možda danas izgubile na svom značaju i retko se čule u javnosti, neobotriva je činjenica da su upravo ove dve reči osnova lepog vaspitanja.

Ukoliko se vaše dete navikne da stalno sluša ove izjave i samo će početi da ih koristi. Naravno, za to će biti potrebno vreme, a vi možete podsticati dete da koristi ove reči kada, na primer, dobije nešto ili slučajno povredi nekoga do sebe svojim nespretnim pokretima.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Pozdravi

Dete može da se stidi korišćenja osnovnih pozdrava, poput “dobar dan” ili “doviđenja”. Ipak, vi ga podstičite da ih koristi, nakon što ga naučite kad se koji pozdrav koristi. Kada dete nauči osnove, lako će ih kasnije nadograđivati drugim lepim izrazima ili gestovima, poput rukovanja.

Počnite od osnova

Objasnite detetu da mora za stolom ili u autobusu da sedi mirno, da ne sme da se vrpolji i da to može da bude opasno. Nemojte ga prekorevati, već mu to objasnite mirno, jer prilikom vaspitavanja deteta, ne smete da koristite bilo kakav vid agresije.

Foto: Shutterstock

Deljenje

Deljenje je izuzetno važna stvar, a darežljivost izuzetno lepa osobina. Sam koncept deljenje igračke ili slatkiša sa drugima, detetu možda neće biti jasan, a na vama je da mu objasnite da je važno da bude solidaran i spreman da uvek pomogne drugima.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, bebo.club

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar