Ne mešajte istinu i VREĐANJE: Brutalno iskreni ljudi koji kažu sve u lice, često su samo BEZOBRAZNI

Ovakve ljude sigurno poznajete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Svi ste čuli nekoga da započne svoju rečenicu sa: “Nemoj da se ljutiš, ali…” predstavljajući svoje buduće izlaganje kao dobronamerni komentar ili savet.

Međutim, često se posle baš takvog komentara na svoj račun, mnogi osećaju povređeno ili poniženo.

Nije stvar u tome da ste previše osetljivi ili da ne možete da podnesete kritiku ili tuđe mišljenje. Sasvim je realna mogućnost da je vaš sagovornik samo bezobrazan.

Biti iskren uopšte ne znači izreći svaku misao koja nekome u određenom momentu padne na pamet. Iskrenost treba da se bazira na dobronamernom i konstruktivnom savetu, a savet sam po sebi treba da bude potkrepljen činjenicama. To što će neko da vam kaže da ste glupi, nesposobni ili da upotrebi neki drugi uvredljivi izraz kada vam govori svoje “iskreno” mišljenje, pre upućuje na to da je u pitanju osoba koja želi da vas povredi.

Konstruktivni komentar treba da ima određeni cilj, a korišćenje pogrdnih imena i pripisivanje negativnih osobina (glupost, nesposobnost, promiskuitet, lenjost…), nikako ne dovode do pozitivnog efekta, niti koriste osobi kojoj je taj komantar upućen. U takvim situacijama su se svi u nekom momentu našli; kada neko menja posao, raskine sa partnerom, posvađa se sa nekim i slično, pa zbog onoga što je bilo oseća određenu teskobu i žali se ljudima oko sebe.

Foto: Shutterstock

Tada će se neko napraviti pametan i pod velom iskrenosti iskazati svoje mišljenje obojeno frustracijom i nervozom, koje vama uopšte ne mora da bude korisno. Dakle, u pitanju je potreba vašeg sagovornika da se njegovo mišljenje čuje, a ne da se vama pomogne u datoj situaciji i da se vi osećate bolje. Time osoba želi da vam pokaže kako je iznad situacije i kako ona sebi, tobože, nikada ne bi dozvolila da joj se to dogodi.

Kada je iskrenost vođena potrebom da neko bude u pravu, da se likuje nad njegovim mišljenjem, da se vi kaznite i osećate krivim zbog svoje greške, nema govora o iskrenom i dobronamernom savetu. Kako smo već napisali, vaš sagovornik samo ima potrebu da se njegovo mišljenje čuje, a pomaganje vama mu nije ni na kraj pameti.

Kada neko započne rečenicu sa “Bez uvrede, ali ja mislim…” ili završi sa “To je moje mišljenje”, odmah vam daje do znanja da vi nemate pravo da se uvredite i pokazuje vam da mu nije stalo do toga kako ćete se osećati nakon njegove rečenice, a upravo vaša osećanja treba da budu prva stvar na koju će misliti kada vam daje savet.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Važno je da svako postane svestan da istina i reči imaju težinu i da one i te kako mogu da zabole. Kada se neko nalazi u problemu i pretrpeo je traumatičnu ili tešku situaciju, nije mu potreban niko da mu dodatno kvari raspoloženje time što će da mu govori kako je sam kriv, kako je njegova ili njena glupost dovela do toga, kako to zaslužuje svojim ponašanjem i slično.

Nekada stvari zaista stoje tako. Istina je da nekada zaista jeste sami krivi za ono što vam se dogodilo, ali uvek postoji normalan i lep način da vam neko to saopšti, da vam ukaže na greške i da vam da savet šta dalje treba da radite.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, zarooljica.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar