Želite da vodite računa o sebi, a zapravo oštećujete ZDRAVLJE: 6 navika koje nisu zdrave koliko mislite

Važno je da radite stvari na pravi način

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Tajna dugog i zdravog života je u dobrim i zdravim navikama.

Međutim, ljudi ponekad prave stvari rade na pogrešan način, zbog čega, osim što ne postižu željeni rezultat, dodatno pogoršavaju stanje svog organizma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Neophodno je obavljati zdrave navike na pravi način, kako bi one imale potpun efekat. Ovo su česte greške.

1. Ispijanje vode

Hidratacija je svakako neophodna, ali nedavna istraživanja su pokazala da prevelikih količina vode zapravo može biti opasno jer smanjuje nivo soli u organizmu. Prevelika količina soli u telu, svakako je loša, a voda je korisna za njeno regulisanje.

Ipak, to ne znači da treba da preterujete sa količinom popijene vode. Pored toga, savetuje se da budete oprezni kada je u pitanju flaširana voda, jer su pojedine studije pokazale da neke plastične flaše sadrže ftalate, koji mogu da poremete nivo hormona kada dospeju preko vode u organizam.

Foto: Shutterstock

2. Razgovor o problemima

Veliki broj ljudi, pa i sami stručnjaci za psihologiju, savetuju da “izbacite” sve iz sebe, jer je to mnogo bolje nego da skupljate tugu i gorčinu.

Međutim, studije su pokazale da, nakon nekog vremena, ponavljanje i razmišljanje o problemima zapravo može da dovede do anksioznosti, stresnih poremećaja i depresije, jer razgovor o problemima podrazumeva razmišljanje o njima i njihovo ponavljanje.

Sledeći put kada budete imali neki problem, razgovarajte o njemu, ali u cilju pronalaženja adekvatnog rešenja.

3. Jutarnje vežbe

Studije su pokazale da nije naročito zdravo vežbati odmah nakon buđenja. Stručnjaci sa Univerziteta Brunel u Midlseksu, utvrdili su da zahtevni trening u ranim jutarnjim časovima može da poveća rizik od bakterijskih i virusnih infekcija, jer može da dovede do poremećaja imunog sistema.

Rizik za to nije veliki, ali je svakako preporučljivo da trening obavljate nešto kasnije.

4. Vitaminski suplementi

Prodaja vitaminskih suplemenata je buknula kada je globalna pandemija bila u punom jeku. Vitamini svakako jesu dobri, ali oslanjanje samo na suplemente poput gvožđa, magnezijuma i vitamina B6, povećava stopu mortaliteta, naročito kod starijih žena.

Isto tako, uzimanje vitamina E može da bude rizično po muško zdravlje. Neophodno je da se, na prvom mestu, postarate da neophodne hranjive materije unosite u svoj organizam preko hrane.

Foto: CORDELIA MOLLOY / Sciencephoto / Profimedia

5. Preterivanje sa kremom za sunčanje

U toplijim mesecima, savetuje se da redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom, kako biste svoju kožu zaštitili od štetnog uticaja sunčevih zraka. Međutim, ako stalno koristite kreme sa zaštitnim faktorom, sprečavate kožu da upije vitamin D.

Ovo može da dovede do rahitisa, osteomalacije i depresije. Britanski lekari savetuju da provedete oko 10 minuta dnevno na suncu, bez upotrebe zaštitne kreme.

6. Izbacivanje masti iz ishrane

Upamtite da nisu sve masti iste. Oslobađanje od “dobrih” masti kao što su omega-3 masne kiseline može biti štetno po vaše zdravlje. Ove korisne masti, pretežno se nalaze u ribi, orašastim plodovima i semenkama lana.

Održavaju kožu i srce zdravim, pa pravite veliku grešku ako ih potpuno izbacite iz ishrane.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, sensa.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar