Kako da ublažite bol od UMNJAKA? Tri prirodna načina da smanjite OTOK i crvenilo

Ukoliko vam ni jedna metoda ne pomogne, rešenje je vađenje zuba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Umnjaci mogu da počnu da rastu bilo kada tokom života, a najčešće se ljudi odlučuju da ih izvade, kako im ne bi pravili problem s vilicom, ali i drugim zubima.

Što pre ih izvadite, to je bolje za vas, kažu stručnjaci.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Umnjaci (takođe poznati kao treći molari) su zubi koji se pojavljuju na samom kraju usta između 18 i 25 godine života. Oni poslednji niču od stalnih zuba.

Ukoliko počnu da vam prave problem, morate sačekati da crvenilo i otok splasnu, da biste mogli da ih izvadite.

Zašto umnjaci predstavljaju problem?

1. Karijes

Takve zube je veoma teško čistiti i vrlo brzo se pokvare. Uglavnom ih je nemoguće ili vrlo teško popraviti jer su nedostupni.

2. Oštećenje susednog zuba

Zbog takvog položaja umnjaka, karijes vrlo lako može da se razvije i na drugom molaru ili može dovesti do resorpcije korena ovog susednog zuba. Nisu retki slučajevi kada stomatolog proceni da pored vađenja umnjaka treba izvaditi i drugi molar.

3. Infekcija

Preko krune zuba se uglavnom nalazi deo mekog tkiva, a između njih je prazan prostor u kome se zadržava hrana i vrlo je pogodan za razmnožavanje bakterija. Ovaj deo fingive preko krune može biti otečen i bolan, iz njega se može cediti gnoj sa neprijatnim zadahom iz usta. Otok se može proširiti na obraz, regionalne limfne žlezde mogu biti otečene.

Pre nego što su otkriveni antibiotici, infekcija u ovom regionu je ugrožavala život bolesnika zbog moguće opstrukcije disajnih puteva.

prirodno izbeljivanje zuba
Foto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

4. Potiskivanje ostalih zuba napred

Pojedini ortodonti zahtevaju rano vađenje umnjaka da ne bi doveli do neželjenog pomeranja zuba i teskobe u frontu.

5. Ciste 

Mogu se formirati oko nekih impaktiranih zuba, stvaraju deformitet u kosti i zahtevaju obimniji hirurški zahvat.

6. Prelom donje vilice

Ponekad mogu biti tako postavljeni da povećavaju rizik od preloma donje vilice kod osoba koje se bave kontaktnim sportovima.

Kako da ublažite bol od umnjaka?

Jedan od najpoznatijih saveta za lečenje zubobolje je stavljanje hladnih obloga na mesto gde osećate bol. Potrebno je napomenuti da hladan obloh nećete stavljati direktno u usnu šupljinu ili u obliku leda na kožu, nego se preporučuje motanje leda ili drugog hladnog obloga u pamučne krpe i držanje istog obloga u razmacima od 20 minuta po 5 do 10 minuta.

Ilustracija,foto: Shutterstock

Od drugih dobrih metoda možete se poslužiti lekovitim biljkama poput kadulje koju ćete osušenu ili svežu kuvati u obliku čaja i time ispirati usnu šupljinu, bez gutanja i tečnosti. Kadulja će smiriti nadražene desni i privremeno smanjiti bol. Isto možete da pokušate sa morskom soli i toplom vodom.

Ukoliko vam ni jedna od prirodnih metoda ne može ublažiti bol, možete da posegnete za analgeticima. Međutim, pre toga je veoma važno da se konsultujete sa svojim stomatologom.

Poslednje rešenje je vađenje umnjaka, koje se primenjuje kada zub nema dovoljno prostora za rast, ili ugrožava druge zube.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, znatko.com, stomatologija.info

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar