Izložba “Modni crteži Aleksandra Joksimovića“ večeras u Muzeju savremene umetnosti

Aleksandar Joksimović jedan od najznačajnijih modnih stvaraoca Jugoslavije imao je jednu veliku strast - crtanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

Izložba „Modni crteži Aleksandra Joksimovića“ biće otvorena 13. maja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, saopštili su iz MPU.

Autorka izložbe je Bojana Popović, savetnica u MPU.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Aleksandar Joksimović (1933-2021), jedan od najznačajnijih modnih stvaraoca Jugoslavije imao je jednu veliku strast, crtanje.

Posebno je voleo da crtajući razmišlja o novoj kolekciji i da najuspelije crteže izlaže na zidovima svog ateljea u zgradi Centrotekstila u kome je bio zaposlen (1964-1987), kao i da se sa njima fotografiše dajući mnogobrojne novinske i televizijske intervjue. Ova izuzetna dela sačuvana su zahvaljujući Joksimovićevom bliskom saradniku Miloradu Mikiju Ignjiću (1942-2017).

Nađena u njegovoj zaostavštini, vraćena su autoru koji je verovao da su ona netragom nestala.

Autorka Bojana Popović odabrala je i obradila sedamdesetak crteža za ovu izložbu, koje je Joksimović neposredno pred svoju smrt (29. marta 2021), poklonio Muzeju primenjene umetnosti.

Time je zaokružena već postojeća zbirka Joksimovićevog opusa i stvorena je mogućnost da se istraže i predstave publici ova ostavrenja koja najneposrednije odražavaju njegov način rada.

NJegovi crteži ga na najbolji način predstavljaju kao stvaraoca koji je, virtuozno vođenom linijom i delikatnim koloritom, vizuelizovao svoje kretaorske misaone procese dajući im jasnoću, nužnu za njihovu realizaciju, i poetičnost koja sublimira njegovu umetničku prirodu i budi želju za lepim.

Zahvaljujući autorskim osobenostima i visokim estetskim vrednostima svojih crteža, Joksimović je i dobio posao u modnoj struci 1959. godine, postao poznat i slavljen kao umetnik. Šezdesetih godina, u vreme kada je moda odevanja imala društveni značaj zbog snažnog emancipatorskog potencijala i otvorenosti ka drugačijem i novom, Joksimovićevi crteži, kao svojevrsne naznake „boljeg života“, bili su omiljeni. Publikovani u štampanim medijima, oni su imali više namena – da pruže opšte modne informacije, da daju odgovore na pitanja čitateljki u vezi odevanja i da predstave poetizovanu suštinu autorove aktuelne kolekcije.

Međutim, od kada je sredinom sedamdesetih godina 20. veka fotografija postala dominantno komunikaciono sredstvo u modnom sistemu, ni Joksimovićevih crteža više nema u javnosti.

Uspon jugoslovenske modne industrije i ubrzanje proizvodnih procesa, takođe, su uticali da je prezauzeti Joksimović retko imao vremena za crtanje – izuzev za nužne radne skice. Kao karakteristika kreatorskog posla, one su bile i ostale stalni pratilac njegovog rada.

Izložbom „Modni crteži Aleksandra Joksimovića“ autorke Bojane Popović, skrećemo pažnju na crteže kao izuzetno bitan aspekt stvaralačkog opusa Aleksandra Joksimovića.

Autor: Nikolina Marić

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar