OBJEKTIV INTERVJU – Ostoja Mijailović: Verujem u ABA ligu, pitanje je šta bi nam donelo istupanje Hrvata!

- Bio bi gubitak ukoliko bi se dogodilo da hrvatski klubovi odustanu, kaže predsednik Partizana Ostoja Mijailović

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Nova bura na Jadranu!

Hrvatski klubovi dobili su rok do utorka da donesu odluku da li će da napuste ABA ligu i priklone se Alpe Adrija Kupu, barem prema rečima predsednika Stručnog saveta HKS Dina Rađe. Međutim, prvi čovek Partizana Ostoja Mijailović je u razgovoru za Objektiv izrazio nadu da do potresa u regionalnom takmičenju neće doći.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

‒ Ne vidim razlog zašto bi neko bilo kome branio da razmišlja u pravcu u kojem misli da će da mu bude bolje. Naravno, ostaje da se vidi i proceni koliko su sve te priče čvrste i imaju utemeljenje u želji klubova. Klubovi koji čine ABA ligu su uradili puno da je sačuvaju i unaprede. Verujem i nadam se da će ona još dugo postojati i da će da bude iz godine u godinu sve bolja ‒ istakao je Mijailović za Objektiv, dok je Hrvatski košarkaški savez pokušao da se opere saopštenjem da ekipama neće braniti igranje u ABA ligi.

Postoji velika dilema da li bi istupanje bilo dobro po srpsku košarku, iako bi najveći udarac doživela ABA liga.

‒ Hrvatski klubovi su integralni deo regionalne lige od njenog osnivanja. Da ne spominjem da su Cibona i Split bivši šampioni Evrope, odnosno da su Zadar i Cibona osvojili ABA ligu. Bio bi to gubitak ukoliko bi se dogodilo, a videli bismo šta bi srpski klubovi dobili. Siguran sam i da bi postojali neki klubovi koji bi hteli da ušićare za sebe. Na veliku žalost čitave košarke, pojedincima je to prosto u krvi. Iskustvo nas uči da se ovakve priče ne dešavaju prvi put i da bi trebalo poštovati svačiju odluku, ali i razmišljati u pravcu interesa da srpski klubovi igraju najkvalitetnije moguće takmičenje. To je u ovom trenutku ABA liga.

Logika nalaže ‒ Zlatibor

Prethodnih dana podiglo se i dosta prašine, jer Zlatibor kao osvajač ABA 2 lige nije obezbedio direktan plasman u elitu. Kobni su bili propisi da najviše pet klubova iz jedne države može da igra ABA ligu, pa se postavlja pitanje da li bi Čajetinci mogli da profitiraju, ukoliko Cibona, Split i Zadar poslušaju krovnu organizaciju.

‒ Ako kažemo da pravo i pravda nekada nisu na istoj strani, to bi se verovatno najbolja potpora našla na primeru Zlatibora. Ako određeni klub odustane, logika nalaže da se šansa ukaže prvom sledećem koji je rezultatima zaslužio i ko bi organizaciono i finansijski mogao da isprati zahteve ABA lige. Naš interes je da igramo najkvalitetniju moguću ligu, potpuno pravno uređenu uprkos brojnim opstrukcijama pomoću kojih pojedinci pokušavaju da profitiraju. Da nije bilo tih opstrukcija, ABA liga bi već bila preuređena u DOO i nacionalni ključ bi po novom statutu bio obrisan.

U međuvremenu, „parni valjak” je spreman za polufinalni okršaj protiv Budućnosti, ali i borbu za titulu u Superligi Srbije.

‒ Ambicije Partizana su da napadne sve trofeje u svim takmičenjima. Superliga odavno nije super i tu stvari moraju da se menjaju iz korena. Naravno, ukoliko želimo da imamo takmičenje iz kojeg će se razvijati košarkaši i koje ćemo sa ponosom igrati ‒ zaključio je Mijailović.

Piše: UROŠ SELENIĆ

Presudna nedelja za Novaka Đokovića: Jako je važno da se ovo dogodi!

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar