Šta Hrvate tera da se bave Srbijom i VUČIĆEM? Nalaze se u problemima do guše, a ne odustaju od ZLURADOSTI

Komšijski mediji svakodnevno puni otrovnih poruka na račun Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Svoj hleb jedu, tuđu brigu brinu! Tako bi se u jednoj rečenici opisala antisrpska histerija koja trenutno vlada u Hrvatskoj, a prouzrokovana je svakodnevnim napadima tamošnjih medija na Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Svojih problema imaju napretek, ali im je glavni trn u oku to što Srbija napreduje, jača iz dana u dan, dok njihov brod nezaustavljivo tone.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da propast naših komšija kojom se njihova glasila gotovo i ne bave nije samo prazna priča, svedoče tekstovi nemačkih medija u kojima se navodi da, usled krize u svetu izazvane ratom u Ukrajini, Hrvatskoj preti siromaštvo zbog ekonomskih posledica sa kojima se suočava.

Te tvrdnje iz Nemačke samo je preneo zagrebački Večernji list, praktično priznavši da su ti navodi istiniti.

– Standard stanovništva će padati sledećih nekoliko godina pod uticajem rasta cena energenata, šokova u lancima snabdevanja, kao i povećanja privatnog zaduživanja, kreditiranja i nekontrolisanog štampanja novca. Hrvatsko stanovništvo je pogodio rast cena gasa, goriva i električne energije i pre izbijanja rata u Ukrajini i ekonomskih posledica koje tek slede, a zbog nestašica na svetskom tržištu još lani je počelo značajno poskupljenje hrane. Vlada je taj cenovni udar ublažila paketom mera u sklopu kojih je snizila PDV na energente i određene namirnice, ali efekti tih mera biće zanemarivi – prenose nemački mediji reči upozorenja hrvatskog ekonomiste Marinka Škare, rektora i profesora na pulskom univerzitetu, koji je bio sagovornik u tekstu pod naslovom „Siromaštvo prijeti Hrvatskoj”.

KOD NAS SVEGA DOVOLJNO

Očigledno je da hrvatskim medijima ovakvo stanje u državi ne smeta, pa dok im ekonomija srlja u ambis, a politički sistem im je pred kolapsom, lakše je svoj narod zamajavati tekstovima o Srbiji, koja je za Hrvatsku oličenje slobodarske, neutralne i sigurne države. Podsetimo, naša zemlja ima dovoljno zaliha hrane i energenata, što je u nekoliko navrata rekao i sam predsednik Vučić, koji je uradio sve kako bi ih zemlja imala u dovoljnim količinama, a to su potvrdili i mnogi domaći ekonomski stručnjaci, kao i svako od nas koji jasno vidi da redova ispred prodavnica nema, kao ni nestašice osnovnih životnih potrepština.

VEŠTAČKA TENZIJA

Na pitanje šta to Hrvate tera da se pre bave Srbijom nego svojim problemima, u kojima se nalaze do guše, analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Objektiv da je zluradost osnovna karakteristika nekih komšijskih medija.

– Pojedini novinari i mediji u Hrvatskoj uživaju u pravljenju veštačke tenzije i loše slike o Srbiji i njenim političkim temama i dilemama. Ovo nije ni prvi ni poslednji put da iz „lijepe njihove” stižu zluradi komentari. Objektivno, mimo opozicionih medija, nikog u Srbiji naročito ne zanima šta se dešava u hrvatskom tisku. Sve zajedno, reč je o dnevnopolitičkoj provokaciji zluradog karaktera, i ništa više – kaže on.

NASTAVAK TRENDA SLABLJENJA

Analitičar Dejan Miletić mišljenja je da bi Hrvatima bilo mnogo pametnije da se pozabave krizom koju nikako ne mogu da prebrode.

– Ta kriza je sve dublja, samo što je hrvatskom političkom vrhu teško da to narodu saopšti, pa je lakše napadati Srbiju i Vučića. Hrvati su u dubokoj stagnaciji, a trend slabljenja njihove ekonomije će se, na njihovu žalost, samo nastaviti. Trebalo bi pre da se bave svojom turističkom sezonom, koja je već unapred osuđena na propast, jer će ove godine biti osiromašena za posete ruskih i ukrajinskih gostiju, koji su u prethodnim godinama činili jezgro inostranih turista – zaključuje Miletić.

Piše: EKIPA OBJEKTIVA

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 29. APRIL

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (23)

  1. 90% ljudi kod nas ne zna čitati ćirilicu, pa bi bilo dobro da pišete komentare na latinici, mnogo ste smešni

    Odgovori
  2. Ma da ,koliko se svi zajedno glupirate,pa prve komšije su nam to,nigdje ovo sve skupa ne vodi ,doći će nam nekakve druge sile da upravljaju ,posto smo tako mali i jadni ,a drugim narodima će trebati ovakvo tlo sa blagodatima na ovim područjima pa će nas ovako osvojiti kao Putin i iskorištavati kao i prije u prošlosti ,post mi sve prodajemo strancima ,i Hrvati i Srbi i svi na Balkanu primitivni i naivni ,samo da komsilji bude lose

    Odgovori

Ostavite komentar