Stara, proverena metoda: PIVO čini čuda za vašu KOSU, ali treba da ga koristite na pravi način

Savršeno za kovrdžavu, ali i ravnu kosu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Korišćenje piva za negovanje kose, nešto je o čemu ste verovatno slušali od svojih baka.

Nekada je ovo bio veoma popularan, a jeftin način stilizovanja i hranjenja vlasi, da se gotovo može smatrati tradicionalnim.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Istina je da pivo sadrži brojne hranjive materije koje idu u korist zdravlju kose. Međutim, isto tako je istina da se veliki broj devojaka brzo razočara u ovu metodu, kada primeti da im je kosa suvlja i slabija.

Za drugu pojavu je zapravo krivo pogrešno korišćenje ovog preparata, o čemu će kasnije biti više reči.

Što se tiče hranjivih materija, pivo sadrži proteine, gvožđe, flavonoide, pantotensku kiselinu i vitamin B.

Proteini koji u pivo dospevaju iz hmelja, njegovog glavnog sastojka, od velikog su značaja za samu strukturu dlake i njeno jačanje, jer su oni gradivni element kose. Ove materije jačaju kutikule kose, koji kosi daju sjaj i zdrav izgled.

Foto: Shutterstock

Gvožđe je značajno jer sprečava opadanje kose, jačajući sami koren dlake, dok falvonoidi deluju kao antikosidansi i štite kosu od štetnih spoljnih uticaja.

Za bolji rast zdrave kose, koristni su vitamin B i pantotenska kiselina koja pospešuje jačanje kose.

Pivo samo po sebi ima brojne korisne efekte za kosu.

Efikasno je u borbi protiv peruti i za održavanje normalne PH vrednosti kože glave, što je od velikog značaja ako imate masnu kosu. Redovnim ispiranjem kose i temena pivom smanjuje količinu sebuma, usporava mašćenje kose i redukuje pojavu peruti.

Pošto sastojci piva zatvaraju i održavaju kutikule dlake, ona će biti glatka i sjajna. Ukoliko pomešate pivo sa malo maslinovog ulja, rezultati će biti fantastični. Koristi se za učvršćavanje lokni, zbog čega je posebno popularno među damama sa kovrdžavom kosom.

Oni koji imaju tanku dlaku gotovo odmah pri prvom tretmanu primetiće da im dlaka deluje deblje i da su dobili na volumenu kose.

Foto: Shutterstock

Pomenuli smo sušenje kose i razolaranje koje neminovno sledi, a koje uzrokuje pogrešno rukovanje pivom. Kako biste izbegli ovu čestu grešku, neophodno je da ostavite pivo otvorenim neko vreme, kako bi alkohol ispario.

Ugljen dioksid koji se nalazi u pivu, u kombinaciji sa vodom, stvara tvrdu vodu koja je bogata mineralima koji kosi ne koriste. Oni mogu da se nakupe na vlasima u vidu soli i kamenca, pa da tako spreče hranjive materije iz šampona, maski i regeneratora za kosu da dospeju do dlake.

Zbog toga se savetuje da pivo ostavite preko noći otvorenim, da iznjega izaže ugljen dioksid.

Takođe, možete raspršivačem naneti pivo na kosu. Na taj način na kosu stavljate manje piva, a alkohol će lakše ispariti i neće napraviti oštećenje.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Lepa i srećna, minutzamene.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar