Najvažnije je PONAVLJANJE: Tri trika kako da što lakše naučite papagaja da IZGOVARA reči

Sve najviše zavisi od vaše spremnosti da se posvetite papagaju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Mnogi vlasnici nabavljaju papagaja iz želje da ga nauče da pričaju.

Naravno, ne mogu sve vrste papagaja da izgovaraju reči, ali veliki broj njih može da nauči barem nekoliko reči.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako se pitate da li ćete naučiti svog papagaja da govori, odgovor isključivo zavisi od vas i vaše spremnosti da svakodnevno budete posvećeni treniranju svog papagaja, a ne od sposobnosti samog papagaja.

Obuka papagaja je važna iz više razloga, a ne samo kako biste ga naučili da izgovara reči. Obuka će jačati vezu između vas i papagaja, vaš ljubimac će se radovati novim podučavanjem, naročito ako nakon toga bude nagrađen pohvalom i poslasticama.

Uz to, briga oko papagaja će biti lakše ako ga naučite nekim jednostavnim naredbama. Kod samog treniranja veoma je važno da budete pozitivni i istrajni. Kada papagaj uradi nešto dobro, nagradite ga, a kada učini nešto loše, ignorišite ga. Vrlo je bitno da papagaja nikada ne kažnjavate.

Ilustracija,foto: Shutterstock

Kada je u pitanju učenje papagaja da izgovara reči, svaki vlasnik treba da upamti tri zlatna pravila:

1. Prilikom obuke, ali i inače tokom dana, potrudite se da što više pričate sa papagajem. Što je više okružena ljudima i razgovorom, pre ćete videti rezultate obuke. Ako imate već jednog papagaja koji priča, neka novi što više bude blizu istreniranog papagaja. Papagaji, kao i većina drugih životinja, podsvesno imitiraju druge jedinke svoje vrste.

2. Pre nego što se odlučite za određenu vrstu papagaja, raspitajte se. Među papagaje koji lako nauče da govore spadaju amazonski papagaji i afrički sivi papagaj.

3. Kod učenja je najvažnije ponavljanje. Izbaberite reč koju želite da nauči i uz korišćenje pohvala i nagrada (poslastica), stalno ponavljajte tu reč. Papagaji obično prvo nauče svoje ime. Svoje ime povezuju sa vašim obraćanjem, a to se papagajima sviđa.

Primetićete da su papagaji najsrećniji kada im posvećujete pažnju. Papagaji više vole glasniji govor i više tonove, a tako će i lakše učiti. Dosadan, spor i jednoličan glas usporiće vašu obuku. Kada ponovi vašu reč, nagradite ga nekom poslasticom kao što su komadić voća ili semenke. Ovako ćete ga naučiti da je dobro što ponavlja vaše reči. Bitno je naglasiti da je ponavljanje ključ uspeha, pa ne odustajte lako.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, navidiku.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar