ČEŠĆE PIJETE VINO U SAMOIZOLACIJI? Stručnjaci upozoravaju da to nije dobro

Usamljenost i neizvestnost su potpuno normalna osećanja, ali...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Koronavirus je uzeo maha u gotovo svim zemljama, a najveći broj njih primenjuje mere kako bi se situacija što pre rešila. Samoizolacija predstavlja jednu od mera koja je, u suštini, najefikasnija da sačuvate zdravlje i ne dovedete u opasnost sebe i svoje ukućane.

Znamo da nije lako i znamo da se trudite da pronađete neki izduvni ventil. Neki jedu mnogo više nego inače, neki vežbaju, iako nikada nisu ni ušli u teretanu, a neki su mir pronašli u ponekoj čaši alkohola. Molimo vas, ne preterujte.

Stručnjaci su objasnili zašto je preterana konzumacija alkohola tokom izolacije štetna.

Pandemija koronavirusa podigla je nivo anksioznosti, a Svetska zdravstvena organizacija (WHO) zna šta to znači – ljudi će više piti, neki da bi zamenili druženja, a neki da bi se smirili.

Foto/Pixabay.com

Ipak, dr Ajša Malik sa Odeljenja za mentalno zdravlje i zloupotrebu supstanci tvrdi da alkohol “nije od pomoći pri suočavanju sa anksioznošću i stresom tokom pandemije”, piše “Insider”.

“Zloupotreba supstanci koje izazivaju zavisnost može biti štetna za fizičko i mentalno zdravlje. Onima koji nisu zavisnici korišćenja supstanci neće pomoći pri nošenju sa stresom samoizolacije, već tako mogu da pogoršaju situaciju”, tvrdi doktorka.

Dosada, usamljenost i neizvesnost su trenutno sasvim normalna osećanja koja svi proživljavaju, ali je važno izraziti ih, a ne skupljati u sebi.

Stručnjaci preporučuju da se držite određene rutine jer će vam to dati osećaj kontrole i reda. Osim toga, važno je da se hranite zdravo, da vežbate i dovoljno spavate.

Foto/Pixabay.com

Ključ je u umerenosti

Malik ističe da je u redu popiti alkoholno piće u umerenim količinama – čaša vina na dan, ali preterivanje može da oslabi vaš imunitet i učini vas podložnijim zarazi.

Konzumiranje više alkohola od preporučene količine može da promeni mikrobiom creva, što može da dovede do oštećenja imunoloških stanica u tankom crevu. “Oštećenjem tih stanica može se olakšati prolazak patogena u krvotok”, rekao je lekar Nejt Favini za “Insider”.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da preterano konzumiranje alkohola (četiri ili više pića u dva do tri sata za žene, odnosno pet ili više pića, tokom istog perioda, za muškarce) može da oslabi imuni sistem.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

OVO SE SVI PITAMO: Da li treba da nosimo rukavice pri izlasku iz kuće?

NAUČNICI SVE BLIŽI REŠENJU? Kinezi otkrili antitela koja bi mogla da pomognu



Izvor: Objektiv.rs, net.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar