HISTERIJA u Hrvatskoj: Zbog poskupljenja pšenice, cena belog hleba mogla bi DRASTIČNO skočiti

Pekarska industrija je zabrinuta jer je cena pšenice na rekordnom nivou

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock Ilustracija, : - / Wavebreak / Profimedia

Ako se ne stabilizuje tržište energenata zbog kojeg se ovih dana beleže nikad više cene pšenice, beli hleb u Hrvatskoj mogao bi dosegnuti nezapamćenu cenu od čak 233 dinara za komad, potvrdila je direktorka Žitozajednice Nada Barišić.

Ova hrvatska računica čini se čak i konzervativnom u odnosu na predviđanja nekih drugih evropskih tržišta na kojima se poslednjih dana spekuliše i o znatno većim poskupljenjima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tako češki mediji poslednja dva dana prenose upozorenja češkog udruženja pekara koje apeluje da se što pre ograniči izvoz pšenice i upozoravaju da bi cena običnog belog hleba u Češkoj do leta mogla koštati nezamislivih 60 kruna za komad, odnosno 288 dinara. Takvo drastično poskupljenje nije isključeno ni za Hrvatsku.

Bez garancija

Kako je za Jutarnji rekla Barišić, pekarska industrija poprilično je zabrinuta jer je cena pšenice na rekordnom nivou, a menja se toliko brzo da se ugovori s dobavljačima potpisuju na rok od maksimalno mesec dana jer niko ne može i ne želi da garantuje da se cene neće menjati.

Hrvat godišnje pojede čak 62 kilograma hleba

Eventualna poskupljenja, ako ih bude, biće priličan udarac na džep prosečnog hrvatskog domaćinstva, posebno kada se zna da su Hrvati među najvećim potrošačima hleba u EU.

Prema podacima koje je ranije predstavio Dragan Kovačević, potpredsednik za poljoprivredu HGK, u Hrvatskoj se prosečno godišnje po osobi potroši 62 kilograma hleba.

Kolika je potrošnja hleba najbolje se vidi po činjenici da na uvoz proizvoda od hleba otpada čak 15 posto domaćeg pekarskog tržišta.

BONUS VIDEO:Izvor: Alo, Jutarnji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar