Nauka otkriva pravi razlog: Zašto neke žene rađaju samo sinove

Pol bebe određuju hromozomi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Zašto neke žene rađaju samo muškarce ili samo devojčice?

Naučnici su se bavili ovim pitanjem i došli do zanimljivih zaključaka oko toga šta može da utiče na pol bebe.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pitanja koja su postavili su da li osim hromozoma još nešto utiče na to kog pola će biti beba, kao i da li to ima veze sa porodičnom istorijom i genima.

Kako polni hromozomi određuju da li ćete imati devojčicu ili dečaka?

Ćelije u našem telu sastoje se od 46 hromozoma koji su grupisani u parovima. Svaki par ima jedan hromozom od majke i jedan od oca. Svaka polna ćelija nosi polovinu hromozoma. Kada je reč o jajnim ćelijama majke, hromozom 23 je uvek X. Za očeve spermatozoide, hromozom 23 može biti ili X ili Y.

– Spermatozoid određuje pol bebe u zavisnosti od toga da li nosi X ili Y hromozom. X i Y kombinuju se da bi napravili dečaka, dok XX stvaraju devojčicu – kaže doktor Džoel Gator Varš, pedijatar iu Južne Kalifornije.

Matematika iza određivanja pola bebe

Jedna studija sugeriše da bi gledanje na porodična stabla moglo dati uvid u to zašto neki parovi i dalje imaju samo devojčice ili samo dečake. Studija Univerziteta u Njukaslu posmatrala je porodičnu istoriju skoro 1.000 parova kako bi pokušala da dođe do zaključka zašto neke žene rađaju samo dečake ili samo devojčice.

Istraživači su otkrili da je veća verovatnoća da će muškarci imati sinove ako imaju više braće i veća je verovatnoća da će imati ćerke ako imaju sestre. Ali, kod žena, verovatnoća da će imati devojčicu ili dečaka jednostavno nije mogla da se predvidi.

Foto: Shutterstock

Doktor Kimberli Langdon, ginekolog sa sedištem u Ohaju, objasnila je kako sa naučne strane možemo bolje da razumemo dodeljivanje polova.

– Ono što su nas konvencionalno učili je da – osim bilo kakvih genetskih poremećaja koji uzrokuju rani gubitak trudnoće koji pogađaju samo devojčice ili samo dečake – uvek postoji šansa 50/50 za jedan ili drugi pol svaki put. Šansa za devojčicu posle tri dečaka je i dalje ista, kada je verovatnoća u pitanju.

Studija Univerziteta Njukasl, objavljena u Evolucionoj biografiji, pokazala je da je veća verovatnoća da će muškarci imati sinove ako imaju braću, ali je veća verovatnoća da će imati ćerke ako imaju više sestara. To sugeriše da još neotkriveni gen kontroliše da li muški spermatozoidi sadrže više X ili više Y hromozoma, što utiče na pol dece.

Kao što možemo reći iz različitih studija, potrebno je više istraživanja zašto žene rađaju samo dečake ili devojčice. Veliki deo istraživanja je fokusiran na muškarce jer oni imaju odlučujući hromozom, ali se može uraditi više studija kako bi se pogledala porodična stabla žena da bi se videlo da li se može utvrditi bilo koji tip uzorka.

Foto: Shutterstock

Kako spermatozoidi utiču na pol bebe?

Gen, objašnjava doktor Langdon, sastoji se od dva dela, poznata kao aleli, po jedan nasleđen od svakog roditelja.

Istraživač iz Njukasla, Kori Gelatli, pokazuje da je verovatno da muškarci nose dva različita tipa alela, što rezultira tri moguće kombinacije u genu koji kontroliše odnos X i Y spermatozoida.

Stoga, dodaje doktor Langdon, muškarci sa prvom kombinacijom, poznatom kao MM, proizvode više Y spermatozoida i imaju više sinova.

Drugi, poznat kao MF, proizvodi približno jednak broj X i Y spermatozoida, a muškarci sa tom kombinacijom, imaju približno jednak broj sinova i kćeri. Treća kombinacija, poznata kao FF, prouzrokuje da muškarci proizvode više X spermatozoida i da imaju više ćerki.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, magazin.novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar