Da li Srbija treba da sarađuje sa NATO?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
nato zastava
Foto: Pixabey

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar

Mi smo dostigli najviši mogući stepen saradnje i pre aplikacije za članstvo u Evropsku uniju. Mi smo partneri i učestvujemo u nekim mirovnim misijamasa nekim državama članicama NATO, u kontingentu Norveške koja nije članica EU. Mi smo podigli broj zajedničkih vežbi sa NATO. Komandni lanac je napravljen po najvišim NATO standardima i sve što jedna zemlja može da uradi a da ne uđe zvanično u NATO – urađeno je.

Jedina igra koju mi sa Zapadom možemo da igramo jste oko članstvo u NATO, a EU je na čekanju, jer je očigledno da oni moraju da se reformišu i da urade nešto sa svojim institucijama.

Sve bivše komunističke zemlje su se integrisale u EU nakon što su se integrisale u NATO i taj princip je očigledno skorojen po meri stvaranja jedne zajedničke evropske političke i ekonomske, ali i bezbednosne unije, u kojoj dominantnu ulogu još uvek imaju SAD uprkos Trampovim pričama. Nama trebaju ozbiljne garancije mira Sjedinjenih Američkih Država.

Dragan Šormaz, narodni poslanik

Niko ne zna da je sporazumSOFA  potpisan, nije ratifikovan u Parlamentu za vreme Koštuničine vlade, niko ne zna da je Koštunica potpisao partnerstvo za mir sa NATOM koji smo mi dostigli danas, a onda je vlast Aleksandra Vučića ratifikovala SOFA sporazum, i sad imamo IPAP, već drugi drugi put individualni, akterski, akcioni plan po kojem nama NATO daje švedski sto da izaberemo koje hoćemo aktivnosti za našu državu, ne samo za vojsku. Tu se ukaže i za nauku, obrazovanje, različite stvari i onda mi biramo projekte po kojima ćemo sarađivati. Plan važi tri godine i prema tom planu radimo.

Naš interes je i ono što mi želimo, jer nam ništa NATO ne kažemo šta moramo. Mi smo na višem nivou saradnje nego što to koristi recimo Republika Irska i mi to zasad dobro koristimo. Šormaz smatra da mora da se resetuje odnos sa SAD-om i da ponovo postane kredibilan, lojalan i predvidljiv saveznik SAD, što je različita reč od partnera. Tek ćemo onda stati na zelenu granu, ali mi moramo da sami sa sobom raskrstimo, izjavio je Šormaz za “Glasno i jasno” i TV “Kopernikus”.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar