U ponedeljak počinje veliki VASKRŠNJI POST: Pored jela i pića UZDRŽAVAJTE se i od ove tri stvari

Vaskršnji post podrazumeva konzumiranje hrane pripremljene na vodi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Običaji za uskrs
Foto: Dragomir Radovanovic/Panthermedia/Profimedia

Za sve pravoslavne vernike širom Srbije i sveta u ponedeljak, 7. marta počinje višenedeljni, Veliki, Vaskršnji ili Časni post, a završava se praznikom vaskrsenja Isusa Hrista, odnosno Uskrsom, 24. aprila. Sveta četrdesetnica ili Časni post je mnogo stroži od Božićnog posta.

Vaskršnji post podrazumeva konzumiranje hrane pripremljene na vodi, a jedino je za vreme Cveti, Blagovesti i Lazareve subote dozvoljeno jesti ribu. U različitim krajevima Srbije, u toku prve nedelje posta poštuju se različiti običaji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Protođakon Ljubomir Ranković kaže za Objektiv da pored uzdržavanja od jela i pića postoji nešto važnije, a to je uzdržavanje od loših misli, reči i dela.

– Ovih sedam nedelja je najblagoslovenije doba u celoj godini što se tiče pravoslavnih hrišćana. To je vreme potpune posvećenosti sebi, unutrašnjem, pre svega duhovnom životu, preispitivanju i traženju samoga sebe u sebi. Sam post i uzdržavanje od mrsne hrane je samo jedna vrsta pomoći u tom blagodetnom dobu života crkve. Smisao posta je samo u njegovoj duhovnoj dimenziji, a to je rad na izgradnji samoga sebe u duhovnom pogledu – objašnjava protođakon.

Foto: Privatna arhiva

Piše: S.R.

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 5. I 6. MART 

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar