Iako retko ko od nas na to obraća pažnju, činjenice kažu da čak i začini imaju rok upotrebe.
Stručnjaci savetuju da mleveni začini treba da se iskoriste u roku od godinu dana.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Dakle, ukoliko u kući imate teglicu sa recimo mlevenim cimetom koja stoji duže od godinu dana u kuhinji vreme je da je bacite.
Celi začini poput štapića cimeta traju duže i njihov rok trajanja je oko dve godine.
Kako bi sačuvali kvalitet ali i aromu začina najbitnije je da ih držite van frižidera na nekom tamnom i suvom mestu.
Začini kojima je istekao rok trajanja gube svoja svojstva, stoga vodite računa o tome koliko dugo ih držite u kuhinji.

Rok trajanja začina:
Celi začini – biber u zrnu, karanfilić, štapić cimeta – oko dve godine.
Mleveni začini – beli luk, cimet, kurkuma, origano – godinu dana.
Semenke imaju rok do 4 godine, međutim susam i mak ne treba koristiti nakon dve godine.
Kada je reč o peršunu i bosiljku njihov rok trajanja je do tri godine.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)