I začini imaju ROK trajanja: Koliko dugo smete da koristite cimet, biber ili origano?

Veoma je važno i gde držite teglice sa začinima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Iako retko ko od nas na to obraća pažnju, činjenice kažu da čak i začini imaju rok upotrebe.

Stručnjaci savetuju da mleveni začini treba da se iskoriste u roku od godinu dana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dakle, ukoliko u kući imate teglicu sa recimo mlevenim cimetom koja stoji duže od godinu dana u kuhinji vreme je da je bacite.

Celi začini poput štapića cimeta traju duže i njihov rok trajanja je oko dve godine.

Kako bi sačuvali kvalitet ali i aromu začina najbitnije je da ih držite van frižidera na nekom tamnom i suvom mestu.

Začini kojima je istekao rok trajanja gube svoja svojstva, stoga vodite računa o tome koliko dugo ih držite u kuhinji.

Foto: Tim Gainey / Alamy / Alamy / Profimedia

Rok trajanja začina:

Celi začini – biber u zrnu, karanfilić, štapić cimeta – oko dve godine.

Mleveni začini – beli luk, cimet, kurkuma, origano – godinu dana.

Semenke imaju rok do 4 godine, međutim susam i mak ne treba koristiti nakon dve godine.

Kada je reč o peršunu i bosiljku njihov rok trajanja je do tri godine.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar