Tri velike PROMENE koje će se dogoditi u vašem organizmu ako prestanete da jedete HLEB!

Drastična promena ishrane koja može da ima veliki efekat po vaše zdravlje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ukoliko ne možete da zamislite obrok bez hleba, za vas bi verovatno prava agonija bila da u potpunosti izbacite ovu namirnicu iz ishrane.

Sa druge strane, dobro je pogledati kakvi bi zaista bili efekti izbacivanja hleba s trpeze.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nutricionisti ističu nekoliko velikih promena koje će se dogoditi u organizmu nakon izbacivanja hleba iz jelovnika.

Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hleb je je prepun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem se telu primećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Ali, nije reč o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u telu.

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, u telu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Foto: Shutterstock

Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun beli hleb, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove nagle promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se gojimo.

Ali to ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti izbaciti hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su prekopotrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite celovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno pa se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar